Infographic: Online boekhoudsoftware steeds populairder onder zzp’ers

Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
11 Shares

Kosten belangrijk aspect voor zzp’er bij uitbesteden boekhouding

UTRECHT – 85 procent van de zzp’ers doet de boekhouding zelf, met behulp van bijvoorbeeld online of offline boekhoudsoftware. Een groot deel van deze groep (40%) doet dit geheel zelfstandig. De overige 60 procent doet de boekhouding met behulp van een boekhouder of accountant. Dit percentage ligt een stuk hoger dan drie jaar geleden, toen 53 procent van de zzp’ers zelf de boekhouding deed. Dat blijkt uit onderzoek van ZZP Barometer onder 1251 zzp’ers in samenwerking met MoneyMonk.

Maar 1 op de 7 zzp’ers besteedt de boekhouding volledig uit. In 2013 deed bijna de helft (47%) van de zzp’ers dit nog. Steeds meer zzp’ers kiezen er dus voor om de boekhouding gedeeltelijk of helemaal zelf te doen. Zzp’ers die de boekhouding zelf regelen, doen dit in de meeste gevallen (49%) met behulp van online boekhoudsoftware. In 2013 gebruikte pas 21% van de zzp’er een online boekhoudservice. Jasper Horstink, oprichter van MoneyMonk, herkent zich volledig in deze trend: ‘’Zzp’ers willen steeds vaker zelf zicht en grip hebben op hun financiën. Online boekhoudsoftware heeft daardoor enorm aan populariteit gewonnen. De software is de afgelopen jaren goedkoper geworden en eenvoudiger in gebruik. Je hebt nu geen financiële kennis meer nodig, om toch inzicht te krijgen in je financiële situatie.’’

Kosten belangrijk bij uitbesteden van boekhouding

De kosten van het uitbesteden van de boekhouding lijken een grote rol te spelen in de keuze van zzp’ers om de boekhouding geheel of gedeeltelijk zelfstandig te doen. Zzp’ers met een hogere jaaromzet besteden de boekhouding vaker helemaal of gedeeltelijk uit. Van de zzp’ers met een jaaromzet van €40.000,- of lager doet 50 procent de boekhouding helemaal zelf. Van de groep zzp’ers met een jaaromzet van €40.000,- of meer doet maar 27 procent de boekhouding geheel zelfstandig.

Hoogopgeleide zzp’ers doen boekhouding vaker zelf

Uit het onderzoek is verder gebleken dat ook het opleidingsniveau van invloed is op de keuze van de zzp’er om de boekhouding wel of niet uit te besteden. 12 procent van de hoogopgeleide zzp’ers besteed de boekhouding volledig uit. Onder de laagopgeleide zzp’ers ligt dit percentage hoger: 22 procent van de zzp’ers die tot deze groep behoren doet de boekhouding niet zelf.

Over het onderzoek

De resultaten zijn tot stand gekomen op basis van een online enquête onder een representatieve steekproef van 1251 zzp’ers in Nederland en zijn bedoeld om meer informatie, kennis en transparantie te brengen voor en over de meer dan 1 miljoen zzp’ers die Nederland kent (CBS, april 2016).

De onderzoeksresultaten zijn verwerkt in een infographic. 
(download PNG-versie)

ZZP Barometer

ZZP Barometer is de onafhankelijke en structurele onderzoeksmonitor van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als hét naslagwerk en de nieuwsbron voor zzp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en andere zzp-marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door haar partners.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →

Kerncijfers

1,2M
Aantal zzp'ers

Bron: Kamer van Koophandel

Meer weten? Klik hier
100.12
ZZP Vertrouwensindex

Powered by ZZP Barometer

Meer weten? Klik hier
€43,13
ZZP Tariefwijzer

Powered by ZZP Barometer

Meer weten? Klik hier
€63 mrd.
Bruto ZZP Product (BZP)

Powered by ZZP Barometer

Meer weten? Klik hier
7 events
ZZP Agenda

Powered by ZZP Barometer

Meer weten? Klik hier
41 docs
Modelovereenkomsten

Bron: Belastingdienst

Meer weten? Klik hier

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Op de hoogte blijven?

Ontvang iedere week de laatste feiten, cijfers, expertartikelen en downloads – speciaal voor jou geselecteerd door ZZP Barometer: