Stel jezelf deze 5 vragen over de Wet DBA

Goed opdrachtgeverschap | ZZP Barometer

Wet DBA blijft gemoederen van BV Nederland bezighouden

Je kan er echt niet omheen. Kranten, opiniestukken, televisie & radioprogramma’s, seminars, bijeenkomsten, webinars, ingezonden brieven, kamervragen en ga zo maar door. De Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (Wet DBA) houdt de gemoederen in BV Nederland al enkele maanden flink bezig. De toonzetting in het ZZP debat zorgt meer en meer voor One-Trick-Pony of juist Jack-Of-All-Trades. Teveel van het één (zielig) of teveel van het ander (belastingprofiteurs).

Wie zijn de beste opdrachtgevers van Nederland? Download de whitepaper hier!

Begin 2017 zijn de beste opdrachtgevers van Nederland bekend gemaakt, tijdens de Dag van de Flexibele Arbeid in Amsterdam. Op zoek naar een opdrachtgever? Download de whitepaper gratis.

Meer info

Onduidelijkheid over de nieuwe duidelijkheid

9 februari 2016 gaf verantwoordelijk staatssecretaris Wiebes al aan dat het grootste probleem was ‘de onduidelijkheid over wat nu precies duidelijkheid moet zijn’. De recente voortgangsrapportage van Wiebes en het daarop volgend kamerdebat van 19 september hebben hier (helaas) geen verandering in gebracht. Ruim 8 maanden later en 4.400 ingediende modelovereenkomsten verder lijkt het erop dat er misschien zelfs nog meer onduidelijkheid is over de nieuwe duidelijkheid.

Wiebes erkende in het debat van 19 september jl. de complexiteit van vrije vervanging en gezag. Gelijktijdig wilde hij hierover geen diepgaand arbeidsrechtelijk debat voeren. Een gemiste kans in mijn ogen. Wellicht dat die duidelijkheid eind december komt van de Leidse hoogleraar arbeidsrecht Gerrard Boot, die een onderzoekscommissie leidt of de Belastingdienst modelcontracten wel of niet juist beoordeelt.

Vraag het de Belastingdienst!

“Het herstel van vertrouwen in de Belastingdienst is alleen mogelijk als de dienst bereid is om de samenleving totale openheid te geven over de eigen werkwijze”, zei Wiebes in een interview met NRC in 2014 over de Belastingdienst. Wellicht heb jij de afgelopen periode met onduidelijkheid te maken gekregen over je onderneming c.q. opdracht(en). Jij kunt als ondernemer gebruik maken van het recht op vooroverleg en ruling met de Belastingdienst, oftewel vragen om duidelijkheid. De Belastingdienst schrijft hierover op hun eigen website: “Ruling zorgt voor zekerheid vooraf, en wijkt niet af van de wet. De uitleg van fiscale wet- en regelgeving voor belastingplichtigen is altijd gelijk.”

De Belastingdienst biedt jou dus de mogelijkheid om vooraf zekerheid te krijgen over de toepassing van wet- en regelgeving op jouw wijze van (fiscaal) ondernemerschap. Na de verkregen zekerheid via een individuele ruling kan je (blijven) ondernemen. Een geweldige kans voor de Belastingdienst om in één keer duidelijkheid te verschaffen over de onduidelijkheid.

Begin bij jezelf: 5 vragen!

Jij bent toch geen One-Trick-Pony of Jack-Of-All-Trades? Hopelijk ben je een ondernemer die elke dag met creativiteit, kennis en kunde en aanpassingsvermogen op zoek is naar professionele meerwaarde richting opdrachtgevers. Richting het einde van een jaar is het altijd weer een mooi moment om terug te kijken en jezelf de volgende vragen te stellen:

1. Heb ik in 2016 voldoende in mijzelf geïnvesteerd middels scholing, training en- of coaching?
2. Heb ik in 2016 acquisitie gesprekken gevoerd en relevante netwerkbijeenkomsten bijgewoond?
3. Welke opdrachtgevers en relaties ontvangen van mij binnenkort een kerstattentie?
4. Hoe monitor ik mijn opdrachten? Hoe rapporteer ik actief over status, voortgang en (eind)evaluatie?
5. Welke meerwaarde heb ik voor mijn opdrachtgever(s) gerealiseerd dit jaar?

Ik wens je veel ondernemersgeest toe!

Anne Meint Bouma

Anne Meint Bouma is adjunct-directeur van Managed Service Provider Brainnet. Brainnet is marktleider in Nederland op het gebied van MSP-dienstverlening. De dienstverlening bestaat uit het zoeken en vinden van zelfstandig professionals, het uitvoeren van Pre Employment Screeningen, de uitgifte van de juiste contracten tot het verzorgen van betaling. Brainnet organiseert daarnaast zzp-inspiratiesessies en publiceert frequent over relevante onderwerpen binnen het vakgebied inhuur.

Bekijk alle artikelen van Anne Meint Bouma →
Coolblue - ZZP Barometer

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →