Checklist: sluit jouw boekjaar 2016 als zzp’er goed af

Inkomen & risico
Page 1 Created with Sketch.
4 Shares
Inkomen & risico | ZZP Barometer

Dit moet je nog regelen voor 31 december 2016

De feestmaand komt eraan. Tussen de perikelen voor sint, kerst en oud en nieuw door, is het goed om af te wegen of je nog zaken wil regelen in 2016 of ze juist doorschuift naar 2017. Met deze checklist sluit je boekjaar 2016 goed af.

Investeren: nu of straks?

Investeren hoort bij ondernemen. Maar de Belastingdienst maakt investeren nog leuker met de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). Vanaf 2.300 euro – dit is het minimumbedrag in 2016 – aan investeringen kun je een deel van je investeringsbedrag fiscaal aftrekken. Beoordeel dus of het handig is om nu nog te investeren of om dat in het volgende jaar te doen. Zodra je investeert in zakelijke bedrijfsmiddelen – denk aan een aanhangwagen of busje voor je bouwbedrijf, of een laptop voor je dienstenpraktijk – kun je baat hebben bij de KIA. Heb je al investeringen gedaan in een laptop, gereedschap of andere bedrijfszaken die elk meer dan 450 euro kosten? Dan kan het slim zijn om nog meer aankopen te doen. Heb je plannen om in 2017 te investeren in apparatuur? Dan kun je je aankoop misschien beter uitstellen tot na de jaarwisseling. Let op: sommige investeringen zijn niet fiscaal aftrekbaar onder deze regeling. Hier lees je welke bedrijfsmiddelen je niet mag aftrekken. En hier staat voor welke bedragen je belastingvoordeel kunt krijgen. En hier staat voor welke bedragen je belastingvoordeel kunt krijgen.

Haal je je urennorm?

Als zelfstandig ondernemer profiteer je van aftrekposten. De startersaftrek bijvoorbeeld. Als je afgelopen jaren al drie keer gebruik hebt gemaakt van de startersaftrek, dan geldt deze voor het volgende jaar niet meer. De startersaftrek is maximaal vijf jaar toe te passen. De zelfstandigenaftrek mag je natuurlijk wel gebruiken als aftrekpost. Let daarbij op dat je wel genoeg uren als ondernemer werkt. Er geldt namelijk een urencriterium: je moet minstens 1.225 uur besteden aan je onderneming of meer tijd besteden aan je onderneming dan aan andere werkzaamheden. Nu het einde van het jaar nadert, is het verstandig je uren te tellen. Misschien kunnen een paar extra opdrachten je het laatste zetje geven over de urennorm. Zorg ook dat je je uren kunt verantwoorden met je agenda.

Een extraatje uit de btw?

Zzp’ers die weinig btw hoeven te betalen, kunnen gebruik maken van de kleine ondernemersregeling (KOR). Als je minder dan 1.883 euro aan btw-afdracht doet, kun je een korting krijgen op je btw-afdracht. Breng je zelfs minder dan 1.345 euro in rekening, dan krijg je een complete kwijtschelding. Dit is niet alleen interessant voor kleine ondernemers, maar ook voor zzp’ers die voor een groot deel van hun werk niet btw-plichtig zijn, zoals in creatieve beroepen, het onderwijs en de sociaal-culturele sector. Doe je naast je btw-vrije werk een handjevol opdrachten waarvoor je wel btw in rekening moet brengen, dan kom je misschien in aanmerking voor de KOR. Als je dus in december dicht bij dat bedrag staat, en je hebt de keuze om je factuur ook in januari te sturen, dan kan dat verstandig zijn. Let er wel op dat je het factureren niet oneindig kunt uitstellen. Uiterlijk op de vijftiende dag van de maand na de maand dat je de dienst hebt geleverd, moet je factuur verstuurd zijn. Hier lees je of jij in aanmerking komt voor deze regeling.

Winst reserveren of niet?

Om er als zzp’er ook later warmpjes bij te zitten is het verstandig om een potje aan te leggen voor later. Dan kan je doen met de Fiscale Oudedagsreserve (FOR). Je kunt jaarlijks een deel van de winst reserveren voor de FOR. Hiermee verlaag je tijdelijk de winst. Als je in 2016 dus geld reserveert voor je oude dag hoef je minder belasting te betalen. Echter, dit is tijdelijk. Wanneer je de FOR uitkeert, dus bij je pensioen, betaal je over de hele FOR belasting. Om hier toch nog financieel voordeel uit te halen kun je van de FOR-afdracht lijfrente aankopen. De premie voor de lijfrente kun je dan weer aftrekken. Overweeg dus of het verstandig is om een deel van je winst over 2016 te reserveren. En vraag je accountant om advies.

Een auto als kerstcadeautje?

Een nieuwe auto is altijd leuk voor onder de kerstboom, maar is het verstandig om die nieuwe auto in 2016 aan te schaffen of er nog even mee te wachten? Vanaf 2017 gaan er een aantal zaken veranderen. Zo wordt de aanschafbelasting (bpm) stapsgewijs afgebouwd met 14,7 procent in 2020. Ook de motorrijtuigenbelasting (mrb) zakt met 2 procent voor reguliere personenvoertuigen. Anderzijds gaat voor veel leaseauto’s de bijtelling stijgen. Met uitzondering van de auto’s die niets uitstoten moet de bijtelling in 2020 voor iedere leaseauto uitkomen op 22 procent. Enkel de volledig elektrische auto’s krijgen een fiscaal voordeel met maar 4 procent bijtelling. Het is dus verstandig om te wachten tot 2017 met de aanschaf van een nieuwe auto. Dan bouwt de overheid stapsgewijs enkele belastingen af. Elektrisch rijden is ook een optie. Zie ook dit artikel over zzp’ers en de keuze voor zakelijk of privé rijden.

Of die nieuwe auto er nu komt of niet, een kritische blik op uw autoverzekering kan sowieso geen kwaad. Let daarbij op de dekking en de premie. En let vooral op of de schade vakkundig en snel wordt afgehandeld, want in Nederland heeft jaarlijks ongeveer 1 op de 10 auto’s schade (bron: FOCWA). Tijd is geld, dat weet u als ondernemer als geen ander! Bereken je premie van de Bedrijfsautoverzekering van Centraal Beheer.

Centraal Beheer
Partner van ZZP Barometer

Speciaal voor (zelfstandig) ondernemers hebben we het Bedrijfsverzekeringen Pakket. Schadeverzekeringen waarmee je de belangrijkste risico’s van jou en jouw bedrijf in één keer online goed regelt. Natuurlijk bepaal je zelf welke risico’s je af wilt dekken. Bekijk de meest gekozen schadeverzekeringen voor zzp’ers

Bekijk alle artikelen van Centraal Beheer →

Aanbevolen

Administratie | ZZP Barometer
Administratie bewaren, wat en hoe lang?
Inkomen & risico
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Recent onderzoek

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
106 Shares
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé 
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bekijk alle onderzoeken →