Zo krijg jij een zzp hypotheek na 1 jaar

Avatar foto Hypotheek
Page 1 Created with Sketch.
2 Shares
Hypotheken | ZZP Barometer

NHG richtlijnen voor een zzp hypotheek verruimd

2017 is goed begonnen voor startende zzp’ers. Voor hen die de boot op de woningmarkt niet willen missen is de rode loper uit gerold. Vanaf nu is een zzp hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) mogelijk zonder het overleggen van de jaarrekeningen over de laatste drie jaren.

Wij leggen je uit hoe dit werkt

Je kunt nu in aanmerking komen voor een zzp hypotheek als je minimaal 12 maanden eigen baas bent. In het verleden was de norm dat je tenminste drie jaren als zelfstandige werkzaam moest zijn. Het voordeel van een zzp hypotheek met NHG is dat deze er voor zorgt dat jouw hypotheek beter betaalbaar is. Je krijgt dan namelijk bij vrijwel alle banken hun laagste rente aangeboden.
Verder verminder je de financiële risico’s van het aangaan van een schuld want een ander kenmerk van een hypotheek met NHG is dat deze onder voorwaarden schulden kwijtschelden als het mis gaat.

Waarom deze veranderingen

In Nederland tellen we inmiddels meer dan 1 miljoen zzp’ers. Om het voor deze grote groep makkelijker te maken om een hypotheek af te sluiten heeft het NHG haar richtlijnen voor een zzp hypotheek verruimd.

Met welk inkomen wordt de hoogte van de hypotheek bepaald

Stap één is dat eerst jouw toetsinkomen wordt bepaald. Dit wordt gedaan door het gemiddelde inkomen te nemen over de afgelopen drie jaren. Dit zal dan vaak een combinatie zijn van jouw winst over het laatste jaar plus het inkomen uit loondienst over de vorige twee jaren gedeeld door drie.

Gemiddelde inkomen
Het toetsinkomen wordt dus bepaald door naar jouw gemiddelde inkomen te kijken. Let er echter wel op dat de voorwaarde is dat het toetsinkomen bestaat uit het gemiddelde over de laatste drie jaren of het laatste jaar indien dat lager is.

Kun je een zzp hypotheek met NHG krijgen bij alle banken?
Helaas doet slechts één op de vijf hypotheekbanken mee met deze “nieuwe” hypotheekvorm.
De meeste deelnemende banken zijn ook uitsluitend hypotheekverstrekkers waarbij (behalve Triodos en SNS Bank) hun hypotheek toegankelijk is via een onafhankelijk adviseur.

De deelnemende banken zijn:

  • Aegon
  • BLG Wonen
  • Delta Lloyd
  • NIBC Direct
  • RegioBank
  • SNS Bank
  • Triodos
  • Woonfonds

NHG-grens 2017 verhoogt

Naast de boven genoemde wijzigingen is de maximale koopsom voor woningen met NHG hypotheken per januari verhoogd naar € 245.000,-

Zzp hypotheek na 1 jaar zonder NHG

Vraag je je als startende zzp’er af of je ook zonder NHG in aanmerking komt voor een hypotheek?
Het antwoord hierop is: Ja.
Al voordat het NHG met deze nieuwe wijziging kwam waren diverse hypotheekbanken al meerdere jaren bereid om een zzp hypotheek te verstrekken na 1 jaar. De methodiek voor het bepalen van de maximale hypotheek verschilt in principe niet veel van de omschrijving van de NHG variant in dit artikel, met dien verstande dat de hypotheek dan vaak een hoger rentetarief zal kennen en de financiële risico’s volledig door jou als zzp’er zelf gedragen worden.

Avatar foto
ZZP Barometer

ZZP Barometer is de informatiebron voor jou als zzp’er, opdrachtgever of intermediair met het laatste zzp nieuws, onderzoek en de beste tips.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →

Aanbevolen

Hypotheek | ZZP Barometer
4 methodes om het toetsinkomen te bepalen
Hypotheek
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Hypotheken | ZZP Barometer
Hoeveel hypotheek krijg je maximaal als zzp’er?
Hypotheek
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares

Populaire artikelen

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →

Recent onderzoek

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
106 Shares
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé 
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bekijk alle onderzoeken →