Blijven leren als zzp’er: 4 tips

Avatar foto Inkomen & risico
Page 1 Created with Sketch.
8 Shares
Inkomen & risico | ZZP Barometer

4 Tips bij het kiezen van een training of cursus

Een leven lang leren, dat is de toekomst, of misschien al wel het heden. Wie niet verder leert, loopt het risico om ooit de boot te missen. Zeker als zzp’er is bijleren essentieel, de concurrentie zit immers ook niet stil. Of valt dat eigenlijk allemaal wel mee? In dit artikel krijg je een aantal tips die je helpen bij je keuze voor een training of cursus.

Tip 1: Blijf bij, niet getrainde zzp’ers kunnen hun positie verzwakken

Leren en verder studeren nemen een steeds belangrijkere plek in op het werk. Voor werknemers in loondienst is een jaarlijks budget voor onderwijs en opleiding. Maar ook zzp’ers laten zich opleiden. Juist zelfstandigen moeten zelf voor hun eigen ontwikkeling zorgen. Uit onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau blijkt wel dat zzp’ers minder vaak een opleiding volgen dan mensen in loondienst. Sinds 2014 volgde 36 procent een opleiding, ten opzichte van 41 procent van de mensen met een vaste baan. Toch neemt het aantal lerende zzp’ers toe. Volgens het onderzoek van het SCP is dit toe te schrijven aan een toenemend gevoel van ‘bij moeten blijven’ bij zzp’ers. Dit onderzoek geeft ook aan dat getrainde arbeidskrachten een meerwaarde hebben. Het niet bijscholen van zzp’ers kan de positie op de arbeidsmarkt verzwakken.

Juist werkgevers signaleren vaak een gebrek aan vaardigheden bij hun werknemers. De werknemers daarentegen ervaren geen hindernissen bij het uitvoeren van hun functie. Welk nut hebben opleidingen dan? Helpen ze je loopbaan op papier of word je er werkelijk professioneler van? Heb je bijvoorbeeld niet veel meer aan het opdoen van ervaring op de werkvloer? Er zijn verschillende voors en tegens op te sommen. Waarom zou je zonder opleiding afkunnen als zzp’er?
– Je leert vooral door je vak te doen en samen te werken met collega’s.
– Een opleiding doe je niet in de baas z’n tijd, naast geld kost een opleiding je waardevolle tijd waarin je had kunnen werken. Kortom: je kosten stijgen, terwijl je omzet daalt.
– Een flexibele zzp’er doet vaak al ervaring op binnen verschillende branches en leert zo bij.

Daartegenover staan de voordelen van een opleiding of cursus:
– Je doet nieuwe vaardigheden en kennis op.
– Je wordt breder inzetbaar en vergroot je kansen op opdrachten.
– Door jezelf te leren specialiseren, kun je je marktwaarde verhogen.
– Door nieuwe vaardigheden te verwerven, kun je inspelen op toekomstige markten.
– Je leert nieuwe mensen kennen, je vergroot je netwerk.

Tip 2: Studeren kan overal, offline, online en bovendien ook gratis

Toegespitste opleidingen en trainingen zijn overal te vinden. Daarvoor kun je terecht bij onderwijsorganisaties en opleidingsinstellingen die online goed te vinden zijn. Ook de Kamer van Koophandel en de Belastingdienst bieden trainingen aan. Voorbeelden zijn de seminars ‘Goede start met de Belastingdienst’ en ‘Facebook zakelijk gebruiken’.

Er bestaan ook legio gratis cursussen en colleges: controleer eens de duizenden MOOC’s die op internet te vinden zijn. MOOC staat voor Massive Open Online Course. Dat zijn gratis online cursussen die – ook in Nederland – door diverse universiteiten worden opgezet.

Tip 3: Onderzoek waar jij en je beroep over tien jaar staan

Hoe beoordeel je of je een cursus of opleiding nodig hebt? Kijk eerst naar je eigen takenpakket; zijn er onderdelen die je zou willen verbeteren? Je kunt bijvoorbeeld in je netwerk vragen of opdrachtgevers en andere mensen met wie je samenwerkt met jou willen meekijken: hebben zij misschien adviezen voor jou als ondernemer? Kijk ook naar je toekomst. Wat wil je over tien jaar bereikt hebben? Zou je daar een passende opleiding bij nodig hebben? Dan is het de overweging waard om iets anders te zoeken. Som voor jezelf je sterke en zwakke punten op, al dan niet geïnspireerd op feedback. Bedenk welke punten je zou willen aanpakken.

Andere tips:
– Word lid van een branche- of beroepsvereniging.
– Lees vakliteratuur; verdiep je ook in internationale vakmagazines.
– Spreek geregeld met vakgenoten over je expertise.
– Volg de trendsetters in je vak via sociale media.

Tip 4: Investeren in studeren betaalt zich terug, in expertise en bij je aangifte

Een opleiding volgen kost tijd. Soms vallen de lesdagen overdag en dan weer in de avond. Het vraagt altijd om een goede planning. Het mooie van jouw leven als zzp’er is dat je flexibeler bent dan iemand in loondienst. Als het goed is, betaalt de tijd die je investeert zich na de opleiding weer terug in je werk en in je expertise.

Studeren vraagt om financiële middelen. Daarom is het wel zo prettig dat je bepaalde kosten kunt aftrekken van de belasting. Welk deel van de kosten je mag aftrekken hangt af van het motief voor je keuze voor een seminar, training of opleiding. Ook maakt de Belastingdienst onderscheid tussen aftrekbare opleidingskosten in privé en zakelijke opleidingskosten.

Volg je bijvoorbeeld een opleiding voor een toekomstig beroep of functie, dan zijn de kosten daarvan (boven een drempel van 250 euro) in privé aftrekbaar. De reis- en verblijfkosten zijn in dat geval niet aftrekbaar. Let op: de uren die je opleiding in beslag neemt, mag je niet voor je zakelijke urencriterium meerekenen. Ook als je een opleiding of training volgt die past bij je huidige beroep, is er fiscaal voordeel te behalen. In het laatste geval kun je de kosten voor 73,5 procent (over 2016) of voor 80 procent (vanaf 2017) aftrekken. Overigens tellen eventuele reis- en verblijfskosten voor die laatste variant wel weer mee.

Ga je een zakelijke opleiding volgen die echt veel geld kost, bijvoorbeeld een MBA? Dan kun je ervoor kiezen om de kosten boven een drempelbedrag van 4.500 euro volledig af te trekken. Omdat de regels voor de aftrekbaarheid ingewikkeld zijn en voor discussie vatbaar zijn, is het altijd verstandig om je accountant te vragen naar zijn mening.

Tot slot

Of je nu wel of niet gaat studeren, het is altijd goed om na te denken over de toekomst. Een opleiding kost geld en daar zet je waarschijnlijk een potje voor opzij. Naast sparen voor nu, is het ook goed om na te denken over sparen voor later. Dat kan op allerlei manieren. Heb je bijvoorbeeld wel eens gedacht aan extra sparen voor je pensioen? Of wil je wel sparen voor later, maar wil je wel altijd de beschikking over je spaargeld te hebben? Er zijn genoeg mogelijkheden. We leggen ze je graag voor.

Avatar foto
Marc Bijwaard

Marc Bijwaard is Lead Small Business en Product Owner bij Centraal Beheer. Het is zijn missie om zzp’ers te helpen bij het maken van de juiste keuzes. Op het gebied van aansprakelijkheid van het bedrijf en bescherming van inkomen. Hij zet zich in om het online bedienen van ondernemers te verbeteren. Natuurlijk is persoonlijk contact ook altijd mogelijk. Door een goede mix van samenwerken met klanten, scherpe inzichten en feiten uit data komt hij tot oplossingen die relevant zijn en hout snijden. Zo ontwikkelde Centraal Beheer het Bedrijfsverzekeringen Pakket, één van de eerste direct online te sluiten zakelijke schadeverzekeringen in de markt.

Bekijk alle artikelen van Marc Bijwaard →

Aanbevolen

Ont-wikkel jij jezelf?
Opleidingen & ontwikkeling
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Flexwerkplekken | ZZP Barometer
Hoe groei je als zzp'er naar een mkb-bedrijf?
Flexwerkplekken
Page 1 Created with Sketch.
5 Shares

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Recent onderzoek

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
106 Shares
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé 
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bekijk alle onderzoeken →