Infographic: Kwart zzp’ers heeft geen last gehad van Wet DBA

Zzp’ers slecht voorgelicht over Wet DBA

NOORDBEEMSTER – Een meerderheid van de zzp’ers (53,8%) geeft aan dat de Wet DBA in 2016 weinig tot geen invloed heeft gehad op zijn of haar ondernemerschap. De helft van deze groep (26,9%) heeft zelfs helemaal geen effecten van de wet ervaren. Dat blijk uit onderzoek van ZZP Barometer onder 825 zzp’ers.

Gemiddeld beoordelen zzp’ers de invloed van de Wet DBA op hun ondernemerschap met een 4,1 op schaal van 10. Wanneer zzp’ers wel invloed van de Wet DBA hebben ervaren is dit meestal in de vorm van minder opdrachten (23,6%). En  tevens doordat opdrachtgevers niet meer met hen willen werken (21,1%). Minder vaak moesten zzp’ers een lager tarief rekenen (8,4%) of hebben zij kortere opdrachten gehad (6,9%).

1 op 3 zzp’ers verwacht afschaffing Wet DBA

In het kader van het tijdelijk uitstel van handhaving van de Wet DBA verwacht 1 op de 3 zzp’ers dat de politiek zal besluiten de wet af te schaffen. Een iets kleiner deel van de zzp’ers (27,3%) verwacht de z(z)p’er een nieuwe ondernemersvorm zal worden. 16,7 procent verwacht dat de wet ongewijzigd zal blijven per 1 januari 2018. Slecht 9,8 procent van de respondenten denkt dat de VAR opnieuw ingevoerd zal worden.

Zzp’er slecht voorgelicht over Wet DBA

Uit het onderzoek is tevens gebleken dat de zzp’er over het algemeen niet zo goed op de hoogte is van de inhoudelijke aspecten van de wet. Zo denkt 58,6 procent van de respondenten dat de z(z)p’er onder de Wet DBA minimaal drie opdrachtgevers moet hebben. Bijna de helft van de zzp’ers (49,1%) denkt dat de z(z)p’er verplicht kan worden om werknemerspremies af te dragen onder de wet. Gemiddeld wist 28,4 procent van de zzp’ers bij zeven stellingen over de Wet DBA niet het juiste antwoord te geven.

Over het onderzoek

De resultaten zijn tot stand gekomen op basis van een online enquête. Een representatieve steekproef onder 825 zzp’ers in Nederland en zijn bedoeld om meer informatie, kennis en transparantie te brengen voor en over de meer dan 1 miljoen zzp’ers die Nederland kent (CBS, april 2016).

De onderzoeksresultaten zijn verwerkt in een infographic.
(download PNG-versie)

ZZP Barometer

ZZP Barometer is de onafhankelijke en structurele onderzoeksmonitor van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als hét naslagwerk en de nieuwsbron voor zzp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en andere zzp-marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door haar partners.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →