Hoe groei je als zzp’er naar een mkb-bedrijf?

Flexwerkplekken | ZZP Barometer

Zzp’ers steeds meer bron van innovatie en verandering

Zzp’ers zijn er in vele soorten en maten – en dus ook de zelfstandige zonder personeel die doorgroeit naar het MKB. Samen met (een team van diverse) professionals, met verschillende producten en diensten, met meerdere klanten (klantgroepen), enz.

Het CBS meldt dat er jaarlijks tussen de 120.000 en 140.000 Nederlanders een onderneming starten. Zo’n 95% van deze starters begint als zzp’er. Het blijkt dat best veel zzp’ers er binnen een aantal jaar ondernemerschap alweer mee stoppen. Binnen 5 jaar stopt bijna de helft van de ingeschreven zzp’ers met hun onderneming. In 2016 bleef het totaal aantal zzp’ers stabiel rond 1 miljoen. Hiervan blijft het merendeel zzp’er. We zien echter een trend in de ontwikkeling naar MKB. En wellicht daarna nog verder…..

Van binden naar verbinden

“Kleinere, meer slagvaardige bedrijven of groepen zelfstandige professionals zullen steeds meer functies binnen grote bedrijven overnemen”, vermoedt ABN AMRO in haar jongste trendrapport. “In de komende jaren zullen hybride contractvormen een hoge vlucht nemen. Hierbij draait het niet om het ‘binden’, maar vooral om het ‘verbinden’ van zzp’ers, want deze professionals verbinden zich met meerdere organisaties.”

Bron van innovatie en verandering

Dat is een interessante ontwikkeling. Hoe kijkt de markt naar deze ondernemers en hun groei? De zzp’ers worden steeds meer gezien als bron van innovatie en verandering. Doordat ze voor meer opdrachtgevers werken, bieden ze toegang tot kennis en expertise die de werkgever niet zelf in huis heeft. Deze ondernemers zijn ook flexibel in de aanpassing van hun business model, zijn in staat snel te anticiperen op technologische en andere ontwikkelingen. In ieder geval sneller dan een grote ondernemingen. Ofwel, corporates hebben steeds meer belangstelling voor startups en jonge (zzp-) bedrijven!

Organisaties vinden bovendien de contractvorm (vast of zzp) ondergeschikt: het gaat erom de juiste kandidaat voor de klus te vinden. Hierdoor wordt flexibilisering verder versterkt. Door de aanhoudende vraag naar hun kennis en vaardigheden, durven steeds meer hoogopgeleide professionals het aan als zelfstandige aan de slag te gaan. Zzp’ers zijn vooral populair in de IT, zorg, zakelijke dienstverlening en bij de overheid.

Groei door zichtbaarheid

Hoe ontwikkel je jouw eigen onderneming nu tot een succesvol bedrijf binnen het MKB? Om te groeien als ondernemer is bijvoorbeeld zichtbaarheid een belangrijk iets. Natuurlijk via online kanalen (social media, website, online marketing) maar ook ‘in real life’. Door andere ondernemers te ontmoeten en te leren kennen, waarvan je kunt leren, wiens netwerk je kunt gebruiken, met wie je kunt sparren, je nieuwe producten en diensten kunt laten beoordelen, enz. Maar ook om mee samen te werken en zelfs opdrachten voor en met ze uit te voeren.

Persoonlijk

De ervaring leert dat het persoonlijke contact nog altijd het beste werkt. Zo kun je onderdeel gaan uitmaken van een netwerkvereniging of een community en op deze manier gemakkelijk in contact komen met andere ondernemers. Zijn er events, trainingen en presentaties die voor jou en jouw ontwikkeling interessant zijn. Vanuit HNK- Het Nieuwe Kantoor, adviseren wij ook altijd om te kijken waar je werkt of kantoor houdt. Inmiddels zijn er meerdere initiatieven die naast de vierkante meters kantoorruimte ook additionele diensten en een zakelijk netwerk aanbieden. Indien dat laatste het geval is, zou je kunnen kijken hoe interessant dit netwerk is en wat er aan gedaan wordt om het netwerk levendig, actueel en relevant te houden.

Ook zijn er bedrijven die zzp’ers begeleiden in hun groeiproces. Zij kunnen je ondersteunen op specifieke zaken waar je tegenaan loopt, advies over wilt inwinnen of wilt sparren.

Modern ondernemerschap

Een goed voorbeeld is hoe wij dit organiseren bij HNK met onze partner 15KM. HNK en 15KM noemen het: modern ondernemerschap = samen stappen zetten, de omgeving letterlijk en figuurlijk benutten om te leren, te verbinden en ook om te verkopen.15KM begeleidt ondernemers met ambitie om sneller te groeien door het aanbieden van kennis, ervaring, financiering en een netwerk. HNK faciliteert het moderne ondernemerschap. Deze samenwerking resulteert voor jou in groeien:

  • In omzet
  • In winst
  • Als organisatie (ook: uitbesteden)
  • Als ondernemer: werken aan je eigen ontwikkeling

Wil je ervaren wat de mogelijkheden zijn voor jouw onderneming? Of wil je de groeimogelijkheden bespreken? Kom gerust langs bij een van onze HNK-vestigingen of kijk op de website voor het programma van 15KM. Op meerdere HNK vestigingen organiseren we samen Ondernemersspreekuren, voor een gratis adviesgesprek (algemeen, juridisch en/of financieel).

ZZP Barometer

ZZP Barometer is de informatiebron voor jou als zzp’er, opdrachtgever of intermediair met het laatste zzp nieuws, onderzoek en de beste tips.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →