Uitleg: zakelijke rechtsbijstandverzekering als zzp’er

Risico & Inkomen- rechtsbijstandverzekeringen

Verzekerd van juridische hulp bij zakelijke conflicten

Risico nemen hoort bij het ondernemerschap. Een van die risico’s is die op een geschil – met een leverancier, een zakenpartner of een klant. Als dit uitmondt in een juridische confrontatie, kunnen de kosten flink oplopen. Om dat risico af te dekken, bestaan er rechtsbijstandverzekeringen. Waar moet je rekening mee houden?

Rechtsbijstandverzekeringen

Rechtsbijstandverzekeringen zijn verzekeringen die je extra zekerheid bieden als je te maken krijgt met juridische problemen. Je kunt bijvoorbeeld een verschil van mening hebben over een contract. Of een conflict hebben met een klant die weigert te betalen. Omdat iedereen in een juridisch conflict terecht kan komen, bieden veel verzekeraars een rechtsbijstandverzekering aan.

Juridische hulp dus. Aan wat voor soort hulp kun je bij een rechtsbijstandverzekering denken?

  • Advies van een jurist, over een contract bijvoorbeeld
  • De hulp van een jurist of advocaat, bij een rechtszaak. En bijvoorbeeld ook om te onderzoeken of je letselschade en materiële schade kunt verhalen
  • Hulp bij het incasseren van achterstallige betalingen
  • De dekking van juridische kosten die je maakt, ook als je een rechtszaak verliest.

Een rechtsbijstandverzekering kost geld. Veel zzp’ers houden in het geval van een rechtsbijstandverzekering de hand op de knip. Volgens deze cijfers van ZZP Barometer heeft ruim de helft van alle zzp’ers dan ook geen rechtsbijstandverzekering afgesloten. Vooral vanwege de kosten, maar ook omdat ze al op andere manieren risico’s dekken. Opvallend in het onderzoek is ook dat naarmate zzp’ers langer actief zijn, zij vaker een zakelijke rechtsbijstandverzekering afsluiten. Blijkbaar ervaart deze groep na langere tijd toch de noodzaak om extra zekerheid te hebben.

Wat dekt de verzekering niet?

Een rechtsbijstandverzekering geeft niet altijd dekking. Bij faillissementen en kwesties die met auteursrechten en octrooien te maken hebben, helpt een rechtsbijstandverzekering doorgaans niet. Voor zzp’ers die actief zijn in branches waarin auteursrechten een grote rol spelen, denk aan media en muziek, is het verstandig om hier rekening mee te houden.

Let op als ondernemer: er is een verschil tussen een zakelijke rechtsbijstandverzekering en een particuliere rechtsbijstandverzekeringen. Dat is een onderscheid dat zeker voor zzp’ers niet altijd even duidelijk is. Toch is het onvoldoende om als zzp’er te leunen op je particuliere rechtsbijstandverzekering. Als ondernemer kun je te maken krijgen met andersoortige conflicten dan als consument of privépersoon. Daarbij hoort een aparte zakelijke polis.

Waar moet je op letten bij afsluiten?

Voordat je een rechtsbijstandverzekering afsluit, is het goed om met een aantal punten rekening te houden. Dit zijn de belangrijkste:

  • Een polis biedt meestal geen rechtsbijstand bij kleine conflicten. Verzekeraars stellen verzekeraars vaak een minimumbedrag aan een zaak. Gaat je conflict over een vergoeding boven dat bedrag, dan kun je beroep doen op juridische bijstand.
  • Ook stellen de meeste verzekeraars een plafond vast: je bent tot een zeker bedrag gedekt voor juridische bijstand.
  • Je krijgt via de verzekering een jurist of advocaat toegewezen die jou gaat bijstaan. Soms moet er een procedure gevoerd worden. Je hebt dan recht op het kiezen van een jurist of advocaat. Voor bepaalde procedures is in Nederland geen advocaat verplicht. Als je dan toch kiest voor een advocaat of jurist van jouw eigen keuze, dan kan er een lager maximum bedrag gelden.
  • Ook belangrijk: sommige conflicten zijn niet gedekt. Denk aan geschillen over verkeersboetes, belastinggeschillen of juridische hulp bij zakelijke geschillen over de grens. Vraag desgewenst aanvullende dekking aan bij je verzekeraar.

Ga dus bij jezelf na wat voor dekking je voor jouw onderneming nodig hebt. De rechtsbijstandverzekering biedt hoe dan ook meer zekerheid, waardoor jij kan blijven doen waar je goed in bent.

Centraal Beheer
Partner van ZZP Barometer

Speciaal voor (zelfstandig) ondernemers hebben we het Bedrijfsverzekeringen Pakket. Schadeverzekeringen waarmee je de belangrijkste risico’s van jou en jouw bedrijf in één keer online goed regelt. Natuurlijk bepaal je zelf welke risico’s je af wilt dekken.
Bekijk de meest gekozen schadeverzekeringen voor zzp’ers

Bekijk alle artikelen van Centraal Beheer →

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, overeenkomsten, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.