ZZP Nederland: “Zzp’er met groeiambitie helpen”

ZZP Nederland: "Zzp'er met groeiambitie helpen" | ZZP Barometer

Belangenbehartiger wil zzp’ers ontzorgen bij aannemen personeel

Het mogelijk maken van de doorgroei van zzp’ers naar het MKB zou als belangrijke taak moeten liggen bij het nieuwe kabinet. Beter beleid zou zorg dragen voor meer werkgelegenheid. Meer ruimte en betere voorwaarden scheppen door het nieuwe kabinet is dan wel de eis. Het zou de stap naar groei voor de zelfstandig ondernemer een stuk makkelijker maken, volgens ZZP Nederland.

Jouw kennis en netwerk uitbreiden op de Dag van de ZZP'er? Download jouw toegangsbewijs

De Dag van de ZZP’er is hét zzp-event van het jaar waar je als (z)zp’er, freelancer of interim professional écht bij moet zijn. Download jouw korting voor een toegangsbewijs t.w.v. €19,95 hier.

Meer info

Te hoge werkgeversverplichtingen

Voorzitter Maarten Post van Stichting ZZP Nederland wijst met een kritische vinger naar de overheid.  Roept het nieuwe kabinet op tot actie. Volgens Post is er een enorm potentieel aan startende ondernemers, zzp’ers, die zouden kunnen doorgroeien naar het midden- of kleinbedrijf (MKB). Door werkgeversrisico’s, zoals loondoorbetaling bij ziekte, worden zij nu belemmerd. Volgens Post hebben “te hoge werkgeversverplichtingen” er de afgelopen jaren voor gezorgd dat het MKB juist veelvuldig afscheid nam van personeel. En dat heeft ook de doorstroom van zelfstandig ondernemers naar mkb-bedrijven tegen gehouden.

Meer werkgelegenheid

Er ligt hier een schone taak voor het nieuwe kabinet volgens voorzitter Maarten Post. Stichting ZZP Nederland ziet namelijk kansen voor meer werkgelegenheid, als zzp’ers kunnen doorgroeien naar het MKB. “Dan moet het nieuwe kabinet werkgeversrisico’s zoals loondoorbetaling bij ziekte wel drastisch verlagen”, aldus Post. “Dat doe je niet door ondernemers te belemmeren met loondoorbetaling bij ziekte van personeel, fiscale lastenverzwaring en opgelegde pensioenverplichtingen”.

De overheid zou daar de juiste voorwaarden voor moet scheppen, volgen Post. En zo een enorm potentieel aan startende ondernemers een kans kunnen geven. Zzp’ers die vanwege groeikansen personeel zouden willen aannemen, maar nu vaak de sprong niet nemen, doordat er teveel risico’s en verplichtingen zijn. “Dat kan fatale gevolgen hebben voor het voortbestaan van het bedrijf ”, zegt Post. “Daardoor worden niet alle kansen op economische groei benut en blijft ook de werkgelegenheid achter”. Ook na de crisis stagneert de economische groei van het kleinbedrijf en wil het volgens ZZP Nederland niet echt vlotten met de werkgelegenheid. “Zelfstandige ondernemers moeten juist nu de ruimte krijgen om door te groeien, zodat er meer werkgelegenheid ontstaat.”

ZZP Barometer

ZZP Barometer is de onafhankelijke en structurele onderzoeksmonitor van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als hét naslagwerk en de nieuwsbron voor zzp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en andere zzp-marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door haar partners.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →
Appwiki - ZZP Barometer

Op de hoogte blijven?

Ontvang iedere week de laatste feiten, cijfers, expertartikelen en downloads – speciaal voor jou geselecteerd door ZZP Barometer:

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, overeenkomsten, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Bekijk de volledige agenda →