“Overheid verplicht voorbeeldrol bij goed opdrachtgeverschap”

“Overheid verplicht voorbeeldrol bij goed opdrachtgeverschap richting zzp'er” | ZZP Barometer

Belangenbehartiger ZZP Nederland: “Stop gratis werken als zzp’er bij overheidsbedrijven”

Samen met andere zelfstandigenorganisaties heeft Stichting ZZP Nederland in een brief aan informateur Schippers aandacht gevraagd voor goed opdrachtgeverschap. Een taak die met name door de overheid op een juiste manier vervult dient te worden. De overheid die als geen ander een voorbeeldfunctie moet vervullen.

De laatste tijd duiken er berichten op waaruit blijkt dat de overheid “voor een dubbeltje op de eerste rang” wil zitten. Een doorn in het oog van voorzitter Maarten Post, van Stichting ZZP Nederland. Uit de media zou blijken dat Rijkswaterstaat zzp’ers contracten “door de strot duwt”. Waarin de eerste 14 dagen als ‘inwerkperiode’ niet worden betaald. Zzp’ers bepalen uiteraard zelf of ze akkoord gaan met deze werkwijze. In praktijk blijkt echter dat veel zzp’ers toch zwichten. Dit omdat zij anders naast het net vissen als het gaat om opdrachten van de overheid. “De overheid wil voor een dubbeltje op de eerste rang zitten. Een schandalig slecht voorbeeld voor andere bedrijven in de markt”, zegt Post.

Goed opdrachtgeverschap richting zzp’ers

Jeroen Sakkers, initiatiefnemer ZZP Barometer, is het eens met de belangenbehartiger: “Goed voorbeeld doet volgen. Dat is bij de inhuur van zzp’ers door de overheid zeker ook van toepassing. Nieuwe wet- en regelgeving wordt ingevoerd om negatieve uitzonderingen uit de flexmarkt te verbannen. Nu blijkt echter dat de overheid zichzelf niet eens altijd even netjes opstelt. Het is van het hoogste belang dat de overheidsbedrijven hun zaken goed geregeld hebben, en zich als goed opdrachtgever gedragen richting zzp’ers. Ze zouden hiertoe de criteria van goed opdrachtgeverschap ter harte moeten nemen, waarvan communicatie, tarief, overeenkomst en betalingstermijn het belangrijkst zijn. En bij goed opdrachtgeverschap hoort ook het maken van duidelijke (keten)afspraken met leveranciers, waardoor bijvoorbeeld het verplicht gratis inwerken door ingehuurde zzp’ers bij de overheid voorkomen had kunnen worden.”

Habbekrats

Het is onbestaanbaar, volgens Stichting ZZP Nederland, dat de overheid zelf zzp’ers het werken onmogelijk maakt, Met schadelijke gevolgen voor de uitvoering van overheidstaken. Daarom trekt de belangenbehartiger samen met andere zelfstandigenorganisaties aan de bel bij informateur Schippers. Ze eist een voorbeeldfunctie van overheidsbedrijven bij goed opdrachtgeverschap richting zzp’ers. “Het aanbestedingsbeleid van overheidsbedrijven en ministeries is uitsluitend gericht op prijs. Men wil hoogwaardige specialisten inhuren voor een habbekrats. Daarbij maakt men zich geen zorgen over de kwaliteit van de uitvoering van overheidstaken”, aldus Post.

ZZP Barometer

ZZP Barometer is de onafhankelijke en structurele onderzoeksmonitor van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als hét naslagwerk en de nieuwsbron voor zzp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en andere zzp-marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door haar partners.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →
Coolblue - ZZP Barometer

Op de hoogte blijven?

Ontvang iedere week de laatste feiten, cijfers, expertartikelen en downloads – speciaal voor jou geselecteerd door ZZP Barometer:

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →