Zzp’ers in de bouw kunnen aan de bak

Zzp’ers in bouwsector | ZZP Barometer

UWV verwacht toename opdrachten voor zzp’ers in de bouw

Uit onderzoek van UWV naar de bouwsector blijkt dat de instroom van bouwpersoneel te laag is om aan de vraag te voldoen. Tot en met 2018 stijgt het aantal vacatures in de bouw naar verwachting tot 35 duizend, zo blijkt uit de arbeidsmarktupdate bouw. Voor zzp’ers in de bouw ziet het UWV hier ook een mooie kans tot groei van het aantal opdrachten.

Het gaat beter in de bouw. Vooral de opleving van de woningbouw werkt hier aan mee. Minder faillissementen en steeds minder werknemers die een beroep moeten doen op een WW-uitkering. UWV verstrekte in 2016 13 duizend nieuwe WW-uitkeringen in de bouwsector. In 2013 verstrekte UWV nog 37 duizend uitkeringen.

Onvoldoende vakmensen

Ook voor zzp’ers in de bouw ligt er een mooie kans. Het UWV verwacht dit jaar en komend jaar een groeiende vraag naar zzp’ers, namelijk zo’n 4000. De instroom vanuit het beroepsonderwijs is beperkt, maar de vraag naar vakmensen groot. Werkgevers in de bouw hebben daardoor moeite om voldoende mensen te vinden. Het UWV verwacht tot en met 2018, naast de vraag naar 4000 zzp’ers, ook een toename van 13.000 banen voor werknemers in de bouw.

Kansen door vergrijzing

Er zijn relatief goede kansen, volgens het UWV, in beroepen die bouwwerkzaamheden voorbereiden, plannen en aansturen op de bouwplaats, zoals werkvoorbereiders en uitvoerders. Daarnaast is ook uitvoerend personeel op mbo-niveau, zoals timmerlieden, metselaars en installatiemonteurs hard nodig.
Door de vergrijzing is het aandeel bouwwerknemers jonger dan 45 jaar is de laatste jaren sterk afgenomen, van 66% in 2004 naar 56% in 2014. De bouwsector heeft vergeleken met andere sectoren weinig werknemers jonger dan 25 jaar en veel 25- tot 45-jarigen.

ZZP Barometer

ZZP Barometer is de onafhankelijke en structurele onderzoeksmonitor van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als hét naslagwerk en de nieuwsbron voor zzp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en andere zzp-marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door haar partners.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →
Apppwiki - ZZP Barometer

Op de hoogte blijven?

Ontvang iedere week de laatste feiten, cijfers, expertartikelen en downloads – speciaal voor jou geselecteerd door ZZP Barometer:

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →