Onderzoek: meerderheid zzp’ers verricht onbetaald werk

Onderzoek: meerderheid zzp'ers verricht onbetaald werk | ZZP Barometer

“Onbetaald werk niet altijd probleem voor zzp’er”

AMSTERDAM – Bijna tweederde van de zzp’ers (64%) werkt soms of regelmatig gratis, ofwel zonder geld te ontvangen van de opdrachtgever. Dat blijkt uit onderzoek van ZZP Barometer in samenwerking met detacheerder IT-Staffing.

“Onbetaald werk hoeft niet altijd een probleem te zijn, als het maar incidenteel is en een ongedwongen karakter heeft. Je kunt het dan zien als investering die je als ondernemer doet. Het is echter wel ernstig als overheden op grote schaal hun machtspositie misbruikt door zzp’ers min of meer te verplichten gratis te werken, zoals afgelopen maand in het AD viel te lezen,” aldus Jeroen Sakkers, zzp-expert en initiatiefnemer van ZZP Barometer.

Contract afsluiten met je opdrachtgevers? Download deze gratis modelovereenkomst

Wij geven jou en je opdrachtgever een overeenkomst die jullie kunnen gebruiken om een contract af te sluiten. Download de Algemene Modelovereenkomst "Bouw" #2 en vul deze aan met je eigen situatie.

Meer info

3 redenen voor gratis werk

Uit het onderzoek blijkt dat een minderheid van de zzp’ers (36%) nooit werk aflevert zonder daarvoor geld te ontvangen. “Maar er zijn zeker drie situaties waarin je als zzp’er eenmalig gratis werk zou kunnen afleveren. Voor een goede vriend of familielid, aan een collega-ondernemer in ruil voor zijn eveneens onbetaalde diensten of als investering bij het binnenhalen van een nieuwe klant,” reageert Sakkers. “Je kunt een zzp’er niet altijd vergelijken met een werknemer, ook op dit gebied: je kunt de zzp’er hierbij eerder vergelijken met een mkb-bedrijf dat ook weleens gratis werk levert, het is een manier om goed te doen, slim samen te werken of te groeien.”

Onderzoek: gratis werk als zzp'er - ZZP Barometer

Over ZZP Barometer

Het onderzoeksresultaat is tot stand gekomen op basis van een online enquête onder een representatieve steekproef. ZZP Barometer is de onafhankelijke en structurele onderzoeksmonitor van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als hét naslagwerk en de nieuwsbron voor zzp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en andere zzp-marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door haar partners. Nederland telt meer dan 1,1 miljoen zzp’ers (KvK, mei 2017).

ZZP Barometer

ZZP Barometer is de informatiebron voor jou als zzp’er, opdrachtgever of intermediair met het laatste zzp nieuws, onderzoek en de beste tips.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →
Apppwiki - ZZP Barometer

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →