“Opdrachtgever discrimineert zzp’er met kleurrijke achtergrond”

"Opdrachtgever discrimineert zzp'er met kleurrijke achtergrond" | ZZP Barometer

Tweede Kamerlid Öztürk stelt Kamervragen over zzp’er met migratieachtergrond

Zzp’ers met een kleurrijke achtergrond kunnen rekenen op de steun van Tweede Kamerlid Selçuk Öztürk van DENK. Het ondernemersbloed is hem namelijk met de paplepel ingegoten, zo laat hij weten in een interview op de website van werkgeversorganisatie VNO NCW. Öztürk wil graag het ondernemersgeluid laten klinken in de Den Haag. Daarom stelt hij nu vragen over discriminatie van zzp’er met een migratieachtergrond aan de Tweede Kamer.

Ondernemersbloed

In het interview vertelt Selçuk Öztürk over zijn jeugd. Al vanaf jongs af aan heeft hij het ondernemersbloed meegekregen. En nu zoveel jaar later wil hij zich graag hard maken voor de groep zzp’ers met migratieachtergrond in ons land. “De diamantslijpers van vroeger zijn de zzp’ers van nu. Zij zijn de harde werkers van Nederland.” Öztürk, die voor de PvdA de Tweede Kamer inging om het ondernemersgeluid te laten horen, heeft nu met zijn partij DENK de strijd tegen discriminatie erbij gekregen. “Laat mensen écht onderdeel worden van de samenleving,” is zijn oproep.

Zzp’er met kleurrijke achtergrond

Dat zzp’ers met een kleurrrijke achtergrond problemen ondervinden bij het scoren van opdrachten is voor Öztürk een bekend verhaal. Ook zelf heeft hij als ondernemer ondervonden dat het soms moeilijk is en daarom springt hij voor deze groep in de bres. “Zzp’ers met een migratieachtergrond komen er niet tussen met hun offertes. “Opdrachtgevers willen je niet inhuren met het oog op hun klanten. Dat is mij ook gebeurd. Instanties controleren vaker bij deze groep dan bij zzp’ers met een niet-etnische achtergrond.” En daar heeft Öztürk nu dus Kamervragen over gesteld.

“Intergratie lukt alleen als je mensen écht onderdeel laat worden van de samenleving,” aldus Öztürk. “Ik zie het als het toppunt van integratie en acceptatie als je mensen met een migratieachtergrond écht onderdeel laat worden van de samenleving. Als je bezit hebt, een winkel of een koophuis in plaats van een huurhuis, dan kijk je anders naar het land waarin je leeft.”

ZZP Barometer

ZZP Barometer is de onafhankelijke en structurele onderzoeksmonitor van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als hét naslagwerk en de nieuwsbron voor zzp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en andere zzp-marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door haar partners.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →

Op de hoogte blijven?

Ontvang iedere week de laatste feiten, cijfers, expertartikelen en downloads – speciaal voor jou geselecteerd door ZZP Barometer:

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, overeenkomsten, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →