Elektrisch rijden uitkomst voor zzp’er?

Avatar foto Auto & mobiliteit
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Elektrisch rijden uitkomst voor zzp'er? | ZZP Barometer

De ideale businesspartner voor de zzp’er

Elektrisch – en dus schoon – autorijden: de meeste zzp’ers hebben het weleens overwogen. Actieradius, kosten en lange oplaadtijd blijken vaak een drempel te zijn. Met de nieuwe elektrische auto’s ben je echter al lang niet meer gebonden aan korte ritten. Bovendien profiteer je met compleet elektrisch rijden van de gunstige bijtelling van 4%. Is de elektrische auto de ideale businesspartner voor de zzp’er?

Is elektrisch rijden interessant voor mij als zzp’er?

Elektrisch rijden is niet alleen stil en comfortabel, het is ook nog eens schoon en duurzaam. En met een elektrische auto ben je al lang niet meer gebonden aan korte ritten. De nieuwste elektrische auto’s hebben een actieradius tot wel 300 km, waardoor bijna geen opdracht te ver is. Ook opladen hoeft al lang niet meer zo veel tijd te kosten. Zo is bijvoorbeeld de accu van een Volkswagen e-Golf in slechts 5,5 uur al volledig opgeladen. En moet je verder rijden dan gedacht? Bij een snellaadstation laad je je elektrische auto in een mum van tijd voor een groot deel weer op.

Ben ik elektrisch goedkoper uit dan met een auto op benzine of diesel?

Ja, het rijden op elektriciteit levert lagere verbruikskosten op dan het rijden op benzine of diesel. Door bijvoorbeeld gebruik te maken van het HollandseWind laadabonnement, een initiatief van Eneco en Volkswagen, kun je alleen al op brandstof 50% worden bespaard. Weet dat een elektrische auto geen CO₂-uitstoot kent. De overheid stimuleert dit door een vrijstelling van BPM en motorrijtuigenbelasting. En er is nu al vastgesteld dat deze vrijstelling doorloopt tot en met 2020.

Zijn er fiscale voordelen op elektrisch rijden van toepassing?

Met een compleet elektrische auto profiteer je in 2017 nog van de gunstige bijtellingsregelgeving van 4%. Deze lage bijtelling zorgt ervoor dat een elektrische auto ook voor ondernemers een prima keuze is. De autokosten zijn immers volledig in de zaak aftrekbaar. Dat geldt bij operational lease, maar ook bij het kopen of financial lease. Bovendien is er op de aanschaf van een elektrische auto een extra aftrekpost voor ondernemers van toepassing: de milieu-investeringsaftrek (MIA) van 36%.

Die extra aftrekpost kun je bij aanschaf of financial lease zelf aftrekken van de belastbare winst van je bedrijf. Wanneer we een rekenvoorbeeld maken aan de hand van de nieuwe, volledig elektrische Volkswagen e-Golf, ziet dat er als volgt uit:

Prijs e-Golf excl. btw                                         € 38.970,-
Bruto Milieu-investeringsaftrek                      € 14.029,-
Netto voordeel                                                  € 6.274
(o.b.v. 52% inkomstenbelasting en rekening houdend met 14% MKB winstvrijstelling)

Avatar foto
Jan Rolleman

Jan Rolleman is fiscalist bij AMD automotive fiscalisten BV en schrijft op deze website bijdragen namens Fleetwise / Pon’s Automobielhandel BV. Tevens is hij gespecialiseerd op het gebied van autobelastingen: BPM, motorrijtuigenbelasting en autogerelateerde aspecten van de loon- en inkomstenbelasting (bijtelling en omzetbelasting).

Bekijk alle artikelen van Jan Rolleman →

Populaire artikelen

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →

Recent onderzoek

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé 
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bekijk alle onderzoeken →