Zzp’er ziet kansen dankzij vergrijzing

Nieuwsfeiten
Page 1 Created with Sketch.
1 Shares
Zzp'er ziet kansen dankzij vergrijzing | ZZP Barometer

Uitvaartbranche ziet aantal zzp’ers sterk stijgen

Dankzij de vergrijzing in ons land wordt het werken in de uitvaartbranche steeds aantrekkelijker. Veel zzp’ers zien deze branche als een goede bron van inkomsten en voegen zich in de concurrentiestrijd binnen de uitvaartbranche. Het gevolg: deze groep zelfstandigen zorgt voor een grote stijging van het aantal uitvaartbedrijven. De NOS wees al eerder op de snelle toename van het aantal, van 1200 naar 1800 uitvaartbedrijven.

De persoonlijke invulling en benadering van een uitvaart is een steeds grotere wens binnen de uitvaartbranche. Nabestaanden zoeken steeds vaker naar een mooie, eigen invulling van een uitvaart. Ook zijn er steeds meer ouderen die zelf het heft in handen nemen en hun eigen uitvaart tot in de puntjes geregeld willen zien. Veel zzp’ers bieden daarom hun uitvaartdiensten op een persoonlijke manier aan en in sommige gevallen ook goedkoper.

Vergrijzing

De vergrijzing in ons land neemt toe en zo ook het aantal diensten en producten rondom ouderen. Ouderenzorg, ouderen programma’s in de media, ouderencursussen, politieke partij voor ouderen. Ouderen zijn dus ‘hot’. En zo ook het steeds vaker persoonlijke afscheid van hun leven. Zzp’ers springen graag in deze commerciële kans en bieden allerlei diensten aan rondom een mooie, persoonlijke uitvaart. Vorig jaar overleden zo’n 149.000 mensen, maar het aantal uitvaartondernemingen steeg nog sneller dan het aantal uitvaarten, meldt de NOS. En dus is de concurrentie groot. De toename van het aantal uitvaartondernemingen leidt ook tot dalende uitvaartprijzen, volgens Uitvaartmarkt.nl.

Uitvaart concurrentie

De wensen rondom een afscheid van een dierbare worden ook steeds groter en lopen ver uiteen. Geen locatie is te gek. Naast het vertrouwde uitvaartcentrum en/of de kerk zijn ook de duinen, het strand of het bos tegenwoordig het toneel van menig mooie uitvaart. En omdat de vraag en wens naar een persoonlijker uitvaart steeds groter is, wordt deze ook graag door zzp’ers met ambitie in de uitvaartbranche vervult. Hetgeen wel de uitvaartprijzen onder druk zet, aangezien het aantal zelfstandigen binnen de branche harder groeit dan het aantal uitvaarten.
“Zelfstandigen concurreren enorm onderling. Extra uitgaven worden niet vergoed door verzekeringen. Mensen moeten betalen voor advies over een uitvaart. Families worden daardoor kritischer en vergelijken aanbieders,” zegt Peter van Schaik van Uitvaartmarkt.nl. De geschetste ontwikkeling leidt tot budgetpakketten, die minder dan duizend euro kosten. “Zzp’ers kunnen dit aanbieden, zij hebben lage vaste lasten en huren veel in,” aldus van Schaik.

Uitvaart keurmerk

Om de kwaliteit van een uitvaart hoog te houden, is er een keurmerk ontwikkeld door de Stichting Keurmerk Uitvaartzorg (SKU). Het uitvaartberoep is namelijk niet wettelijk beschermd. Iedereen kan het uitoefenen. Volgens Paul Koelslag van de Branchevereniging Uitvaartondernemingen is het beroep steeds meer in trek, omdat uitvaarten persoonlijker worden en minder standaard zijn en de wensen sterk variëren.
Koelslag ziet de trend van goedkope uitvaarten ook, maar hij bestrijdt toch dat de gemiddelde prijzen dalen. “Mensen denken nu veel meer na over wat voor uitvaart ze willen en daar hoort dan eenmaal een prijskaartje bij. Daar springen nu veel zzp’ers op in.”

ZZP Barometer

ZZP Barometer is de onafhankelijke en structurele onderzoeksmonitor van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als hét naslagwerk en de nieuwsbron voor zzp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en andere zzp-marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door haar partners.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →

Op de hoogte blijven?

Ontvang iedere week de laatste feiten, cijfers, expertartikelen en downloads – speciaal voor jou geselecteerd door ZZP Barometer:

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →

Recent onderzoek

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
106 Shares
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé 
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bekijk alle onderzoeken →