Gedraag jij je als slachtoffer, zzp’er?

Gedraag jij je als slachtoffer, zzp'er? | ZZP Barometer

100% verantwoordelijkheid voor jouw bedrijfsresultaat

Als ondernemer maak je mooie perioden mee en er zijn momenten dat het allemaal even tegen zit. De tegenslagen kunnen elkaar snel opvolgen en dan is het ondernemer zijn niet altijd even leuk. Hoe kan jij beter met deze omstandigheden omgaan, er sneller uitkomen en zelfs minder laten voorkomen? Dit heeft alles met 100% verantwoordelijkheid nemen te maken. Nu nemen ondernemers gemiddeld genomen al veel verantwoordelijkheid voor hun business. Toch wil ik deze aanname weerleggen, door te zeggen dat er maar zeer weinig ondernemers zijn die écht 100% verantwoordelijkheid nemen.

Slachtoffer

Wat ik té vaak meemaak tijdens trainingen en in mijn coachpraktijk, is dat ondernemers de schuld van de tegenvallende resultaten geven aan de externe omstandigheden: de economie, wetgeving (DBA), de klant begrijpt het niet, de concurrentie is te groot. Dit kost veel energie en helpt niet bij het vinden van oplossingen. Als ik ze vertel dat dit het gedrag van een slachtoffer is, ervaren velen dit in het begin als een schop tegen het zere been: “Ik ben toch ondernemer, en heb per definitie al geen slachtoffer houding!”. Dit is al direct een kenmerk van een slachtoffer; hij voelt zich aangevallen en gaat zich verdedigen.

Leiderschap

Wat veelal vergeten wordt, is écht 100% verantwoordelijkheid nemen en persoonlijk leiderschap tonen voor de situatie waarin je zit. En met 100% bedoel ik geen 95, geen 99 en zeker geen 99,9%! Het is 100% of niet. Vaak maakt dat het verschil tussen écht succes hebben of niet. Wat bedoel ik nu precies met 100% verantwoordelijkheid? Het proces is vrij simpel. Resultaten (goede en tegenvallende) komen voort uit acties die jij daarvóór genomen hebt. Die acties zijn weer ontsproten uit de gevoelens die jij eerder had over een bepaalde situatie (werk, geld, relatie, taak). Deze gevoelens zijn ontsprongen uit jouw eigen gedachten en overtuigingen. Je hebt je eigen gedachten en overtuigingen. Jouw gedachten, en vooral je overtuigingen, genereren je gevoelens. Deze gevoelens bepalen voor een ontzettend groot deel jouw handelen, je acties. Vanuit deze acties komen de resultaten voort.

Het nieuwe Gen heet Vertra

Als de resultaten je niet bevallen geeft dat weer bepaalde teleurgestelde gevoelens. De meeste mensen gaan vanuit die teleurstellende gevoelens dan nóg harder werken, maar vergeten één stap terug te gaan naar de basis. En de basis ligt in je eigen gedachten en overtuigingen.

Implementeer voor jezelf het nieuwe Gen (genaamd Vertra). Durf te Vertra-Gen als het resultaat tegenvalt. Ga niet in een reactieve modus, maar wees juist pro-actief door stil te staan. Pak dat leiderschap. Haal eens diep adem en ga naar binnen. Heb de moed en het leiderschap om in de spiegel te kijken. Stel jezelf vragen als ‘hoe dacht ik en wat waren mijn overtuigingen over die situatie of klant?’ Wat waren mijn gedachten en overtuigingen voorafgaand aan de tegenvallende situatie? Hoe ging ik het gesprek in? Waarom wilde ik deze opdracht? Voor het geld of vanuit mijn passie? Dacht ik in tekorten of was ik bezig met een positieve intentie? Voelde ik vooraf al ergens een kleine angst of hapering?

Neem hier even de tijd voor; kijk ernaar en leer ervan. Het gaat je zeker verder helpen voor de toekomende periode. Je wordt meer bewust van je eigen gedachten en overtuigingen en kunt eerder ‘ingrijpen’ in het proces en doen waar je echt goed in bent. Zo creëer je veel bewuster je eigen resultaten. Je bent nu de creator (cirkel van invloed) in plaats van het slachtoffer (cirkel van betrokkenheid).

Avatar foto
Arturo Massaro

Arturo Massaro is internationaal trainer, coach en spreker, oprichter van de Dreamschool en auteur van het boek ‘Het realiseren van je ondernemersdoelen.’. In 2001 kreeg hij letterlijk een droom om trainer te worden en zegde hij zijn baan als manager bij een groot energiebedrijf op. Sinds 2002 geeft hij wereldwijd trainingen in Leiderschap, Teambuilding en Communicatie. Vanaf 2015 helpt hij met zijn Dreamschool ondernemers om hun visie, droom en doel te realiseren. In 2017 is hij de winnaar van de publieksprijs bij de Freelancer of the Year Awards. Daarnaast is Arturo schrijver van het boek Experttips voor het realiseren van je ondernemersdoelen.

 

Bekijk alle artikelen van Arturo Massaro →

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →