9 tips voor het zuinig rijden met je auto

9 tips voor het zuinig rijden met je auto | ZZP Barometer

Simpele rijstijltips om brandstof te besparen

Zuinig rijden is het nieuwe ‘cool’. Het is namelijk niet alleen goed voor het milieu en de verkeersveiligheid, je merkt het ook in je portemonnee. Met een paar simpel toe te passen tips verbeter je het gemiddeld verbruik met wel 10%.

Het Nieuwe Rijden is sinds 2006 een verplicht onderdeel van het praktijkexamen. Dat is niet voor niets. Wanneer je goed nadenkt over je automobiliteit als zzp’er en met het toepassen van een aantal eenvoudige rijstijltips, kun je al verrassende resultaten behalen. Wij zetten er een aantal op een rij:

1. Gebruik de airco met mate

De motor van je auto is natuurlijk de grootste brandstofverbruiker. Daarna komt, wellicht heel verrassend, de airco! Heb je deze dus bijna altijd aan staan, bedenk dan dat het brandstofverbruik gerust 10% beter kan.

2. Cruise control is het toverwoord

Door een constante snelheid te rijden wordt het brandstofverbruik aanzienlijk beperkt. Gebruik daarom je cruise control als je auto hierover beschikt.

3. Rustig uitrollen

Wanneer je ergens moet stoppen, rem dan af door uit te rollen. Kijk ver vooruit en anticipeer op je medeweggebruikers. Van de koppeling afblijven bespaart brandstof. Houd op de snelweg ook voldoende afstand om onnodig vaak het rempedaal in te trappen.

4. Controleer je bandenspanning

Wanneer je banden te zacht zijn wordt je grip op de weg minder. Maar daarnaast zorg je voor onnodige brandstofkosten door de extra rolweerstand. Controleer daarom minimaal maandelijks de bandenspanning.

5. Verzwaar je auto niet onnodig

Een zware auto verbruikt meer brandstof, maar hier heb je vaak zelf invloed op. Laat overbodige spullen thuis en verwijder bagagedragers en dakkoffers als ze niet meer nodig zijn.

6. Motor uit als je stilstaat

In de file stilstaan is natuurlijk niet leuk. Evenals het wachten voor een spoorwegovergang. Gebeurt het toch, schakel de motor dan uit. Bij een stop-startsysteem gaat dit vanzelf.

7. Schakel tijdig over

Wellicht even wennen, maar 80 km/h in de vijfde of zesde versnelling kan prima. De motor maakt hierdoor minder toeren en dat scheelt brandstof.

8. Haastige spoed…

Een koude motor verbruikt veel meer brandstof dan een opgewarmde motor. Geef je auto tijd om op te warmen en trek niet onnodig hard op.

9. Stoer doen is écht niet nodig

Vrouwen rijden zuiniger in hun auto dan mannen. Dat blijkt uit recent onderzoek waarbij het brandstofverbruik onder meer dan 20.000 leaserijders is gemeten. Mannelijke bestuurders verbruiken op honderd kilometer ruim een halve liter meer aan brandstof dan vrouwelijke chauffeurs.

SEAT
Partner van ZZP Barometer

SEAT streeft naar het produceren van auto’s die de spannende combinatie van superieure techniek en puur rijgenot bieden. Zij zijn al 70 jaar een dynamisch, designgericht merk vol energie. Zij zijn constant op zoek naar hogere niveaus van TECHNOLOGY TO ENJOY en combineren het beste van Spaanse en Duitse techniek. Zij zijn gepassioneerde perfectionisten.

Bekijk alle artikelen van SEAT →

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →