“Maak bewust de keuze om gelukkig en gezond te leven”

Opleidingen & ontwikkeling
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Boek interview: “Maak bewust de keuze om gelukkig en gezond te leven” | ZZP Barometer

Interview met Sebastiaan Hooft over zijn missie als Entrepeneur in Residence

Entrepeneur, coach, dj en schrijver Sebastiaan Hooft spreekt wereldwijd over ondernemerschap en is een gerespecteerde gedachteleider en TEDx-spreker. Hooft richtte twintig bedrijven op en is daarmee één van de invloedrijkste techondernemers van Nederland en stond in de Quote 500 van succesvolste selfmade ondernemers onder de 40. Als mentor werkt hij samen met start-ups, die hij inspireert om een gelukkig en gezond ondernemersleven te leiden en is hij een veelgevraagd spreker. Een andere grote passie van Hooft is muziek en hij reist dan ook de wereld over als dj.

Sebastiaan Hooft was een van de succesvolste ondernemers van Nederland, tot hij volledig crashte en bijna alles kwijtraakte. Hij raapte de brokstukken op en hervond zichzelf door te breken met zijn oude gewoontes. Hij nam zich voor om nooit meer in diezelfde val te trappen. “Mijn missie is om te voorkomen dat mensen in dezelfde valkuilen stappen als waar ik ooit in bent gestapt,” aldus Hooft en schreef zijn boek ‘APK voor ondernemers’.

Gebaseerd op gesprekken met meer dan vijfhonderd ondernemers van over de hele wereld en op de analyse van zijn eigen crash kwam hij tot een simpel systeem om een succesvol bedrijf te bouwen zonder er zelf aan onderdoor te gaan. Sterker nog, met de Vijf Pijlers van Duurzaam ondernemerschap leer je hoe je je carrière kunt versnellen of je burn-out kunt vermijden, maar ook hoe je kunt leven als een leeuw (goed eten en rusten op het juiste moment) en waarom idee en team cruciaal zijn voor duurzaam succes. In het boek van Hooft, ‘APK voor ondernemers‘, lees je ware verhalen en praktische adviezen die grote impact op je leven zullen hebben.

Om Sebastiaan Hooft, als ondernemer, iets beter te leren kennen, zijn beweegredenen te doorgronden en te ontdekken wat zijn missie is, een interview met hem.

1. Hoe en waarom ben je ondernemer geworden?

Op mijn veertiende had ik thuis twee draaitafels en een mengpaneel. Ik maakte mixtapes die ik op het schoolplein doorverkocht. Snoeiharde gabber house muziek. Je zou kunnen zeggen dat ik al een klein platenlabel runde, zonder dat ik mijzelf ooit in ondernemerschap had verdiept.

2. Wat doe je precies? En wat is je missie?

Als Entrepreneur in Residence en coach help ik mensen om een gelukkig en gezond bestaan te leiden, terwijl ze groeien als ondernemer. Ik heb een model ontwikkeld voor top ondernemerschap, waarbij je je dag beter leert te balanceren over de vijf peilers die ik mijn boek beschrijf. Mijn missie is om te voorkomen dat mensen in dezelfde valkuilen stappen als waar ik ooit in bent gestapt.

3. Hoe ben je op de titel van jouw boek gekomen?

In het Engels heet het boek ‘Redesign’. Toen de Nederlandse uitgever met de vertaling bezig was riep iemand spontaan: “Het is eigenlijk een periodieke check die je bij jezelf kunt uitvoeren. Hoe je ervoor staat en wat er eventueel beter kan”. Zo is de titel ontstaan. Toen we aan mensen gingen vragen wat ze van de titel vonden, bleken ze al snel ook geïnteresseerd te zijn om het boek te lezen.

4. Wat wil je bij de zzp’er bereiken met dit boek?

Of je nu een multinational leidt of een eenmanszaak bedient. De vijf peilers voor top ondernemerschap gelden voor iedereen. Het boek stelt de zzp’er in staat om zijn of haar leven beter in te richten en te groeien. Na het lezen van het boek heb je niet alleen de juist mindset en een beter inzicht in hoe je als ondernemer functioneert, je hebt ook een aantal concrete zaken waarmee je direct aan de slag kunt om te kunnen groeien.

5. Door wie ben je geïnspireerd bij het schrijven van jouw boek?

Joe Cross was een Australische ondernemer met vijftig kilo overgewicht die leed aan een ernstige auto-immuunziekte. De gewone artsen waren niet in staat geweest hem te helpen. Joe besloot daarom twee maanden lang alleen nog maar verse groente- en fruitsappen te drinken terwijl hij bijna vijfduizend kilometer dwars door de Verenigde Staten reed. Hij werd weer gezond, was van alle pillen af en veranderde zijn dieet.

In januari kocht ik een sapmachine en begon elke dag een sapje te persen. Twee maanden lang maakte ik sapjes, net als Joe, en ik raakte meer dan dertig kilo kwijt. Ik kreeg meer energie en was helderder van geest dan ik ooit in mijn leven was geweest. Ik vond Joe op LinkedIn en stuurde hem een bedankje, waarna we digitale vrienden werden. Hij inspireert me met zijn aanstekelijke generositeit. Wij hebben ongeveer dezelfde transformatie doorlopen. Eerst waren we eenzijdig gefocuste en waanzinnig ongezonde ondernemers, maar later gebruikten we onze kwaliteiten om niet alleen zelf een beter leven te krijgen, maar ook om zo veel mogelijk mensen in onze omgeving daartoe aan te zetten.

6. Wanneer is jouw boek succesvol?

Vanaf de eerste dag dat het boek beschikbaar is en in de top 20 bestseller lijst staat krijg ik via social media berichten van mensen die hun leven opnieuw willen inrichten. Die berichten motiveren mij om een tweede boek te schrijven. Op basis van de statistieken van mijn blog redesign.co kies ik het onderwerp voor dat tweede boek. Zoals het er nu naar uitziet zal dat gaan over het opbouwen van een netwerk van mentoren. Daarnaast krijg ik regelmatig de vraag: ‘Wat zijn jouw recepten voor groene sapjes’. Daarom werk ik aan een recepten boek voor groene sapjes, in combinatie met gezonde voeding.

7. Wat is jouw favoriete (ondernemers)boek? En waarom?

Het laatste boek dat ik heb gelezen is ‘Tools of Titans’ van Tim Ferris. Het boek is feitelijk een collectie van aantekeningen die hij heeft gemaakt van gesprekken met top atleten, coaches en ondernemers. In het boek lees je over de meest uiteenlopende dingen die mensen doen om zichzelf lichamelijk en fysiek te verbeteren. Ik luister al geruime tijd de podcasts van Tim Ferris en voor mij is hij een van de meest inspirerende schrijvers.

8. Tot slot… wat is jouw belangrijkste tip voor de zzp’er?

Maak bewust de keuze om gelukkig en gezond te leven. Ga vervolgens aan de slag om te leren hoe je dat kunt doen. Andersom werkt het helaas niet zo goed.

ZZP Barometer

ZZP Barometer is de onafhankelijke en structurele onderzoeksmonitor van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als hét naslagwerk en de nieuwsbron voor zzp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en andere zzp-marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door haar partners.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →

Aanbevolen

Inkomen & risico | ZZP Barometer
Blijven leren als zzp’er: 4 tips
Inkomen & risico
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares

Populaire artikelen

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →

Recent onderzoek

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé 
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bekijk alle onderzoeken →