Weg met de concurrentie!

Avatar foto Social media & netwerken
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Weg met de concurrentie! | ZZP Barometer

Maak van je concurrenten je vrienden

De concurrentie onder zzp’ers is soms moordend. De één duikt bewust onder het tarief van de ander. En weer iemand anders struint LinkedIn-pagina’s van concurrenten af om opdrachtgevers weg te kapen. Zo’n harde aanpak is tijdelijk misschien handig voor je, maar op den duur gaat het tegen je werken. Als je alleen door het zagen aan andermans poten aan werk kunt komen, doe je je werk waarschijnlijk niet goed.

Sinds mijn eerste dag als eenpitter probeer ik van mijn concurrenten mijn werkvrienden te maken. Ik vermelde hun contactgegevens op mijn site. Zodat mijn klanten meteen een vervanger konden vinden als ik zelf niet beschikbaar was. En ik maakte het zinnetje “Sorry, ik heb helaas geen tijd” altijd langer door eraan toe te voegen “Maar ik kan ik je misschien helpen door je in contact te brengen met iemand anders?”

Collectief van zzp’ers

En ik ging nog een stapje verder. Ik richtte zeven jaar geleden samen met een paar werkvrienden een collectief op van zzp’ers in marketing en communicatie. Binnen dat collectief schuiven we klussen en klanten naar elkaar toe, geven we elkaar advies, helpen we elkaar uit de brand en gaan we samen aan de kersttafel zitten.

Want dat is ook zo’n ding: freelancen kan soms enorm eenzaam zijn. Je zit maar alleen op je zolderkamertje te verkluizenaren. Geen bedrijfsuitjes, geen kerstdiners, geen vrimibo’s. Door een clubje van werkvrienden te maken, maak je een eind aan die eenzaamheid.

Dus wees niet bang om ‘ns wat te gaan drinken met je concurrenten. Want vroeg of laat komen jullie op het idee om samen een project op te zetten. Of ontdek je dat jullie met precies hetzelfde probleem zitten en dus ook precies dezelfde oplossing nodig hebben. En wees niet bang om een keer een concurrent naar voren te schuiven. Want vroeg of laat doet hij hetzelfde voor jou.

Werkvrienden

Ik heb nu 160 werkvrienden om me heen verzameld die allesbehalve concurrenten van elkaar zijn. We bezorgen elkaar meer werk. We geven elkaar tips bij geannuleerde boekingen en bij wanbetalers. En we zitten samen in een Broodfonds zodat we elkaar helpen bij arbeidsongeschiktheid.

Maak dus ook een vriendenkring van je concurrenten. Deel nieuwtjes, inspiratie en nieuwe technieken met elkaar. Heb je als zelfstandig boekhouder briljante nieuwe software ontdekt? Deel het en geef je concurrenten een spoedcursus. Ze zullen je er enorm dankbaar voor zijn. En vroeg of laat delen ze hun tips ook met jou: over nieuwe belastingregeltjes of over nieuwe klanten bijvoorbeeld.

Als freelancers uit hun zolderkamertje komen en samen gaan werken, zijn ze in staat om elkaars freelance leven enorm te verrijken. Maak van concurrentie vriendschap. En ontdek de collectieve kracht van freelancers.

Avatar foto
Pascal Boogaert

Pascal Boogaert is als zelfstandig creatief werkzaam in marketing en communicatie. Hij heeft twee boeken geschreven, waaronder ‘Vogelvrij’. In dit boek – www.vogelvrijboek.nl – zijn de wijze levenslessen van meer dan 50 zelfstandigen verzameld. Daardoor is het boek een onmisbare vriend voor iedereen die als zelfstandige werkt (of wil werken) in marketing en communicatie. Pascal is tevens voorzitter van The Freeforce; een collectief van meer dan 150 freelancers.

Bekijk alle artikelen van Pascal Boogaert →

Aanbevolen

Help! Mijn agenda is leeg | ZZP Barometer
Help! Mijn agenda is leeg
Opdrachten & tarieven
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
fall-163496_1280
7 tips van succesvolle ondernemers
Tips, trucs & checklists
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares

Populaire artikelen

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →

Recent onderzoek

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé 
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bekijk alle onderzoeken →