Onderzoek: geen zakelijke rekening, ondanks verplichting

Zzp'er verplicht zakelijke rekening - ZZP Barometer

Groot deel zzp’ers heeft geen zakelijke rekening, ondanks verplichtstelling banken

AMSTERDAM – Bijna vier op de tien zzp’ers (38%) heeft (nog) geen zakelijke bankrekening, ondanks het feit dat de meeste banken dit verplicht stellen voor zzp’ers. Dat blijkt uit onderzoek van ZZP Barometer in samenwerking met zzp-bank Knab Zakelijk. “Bij de meeste banken staat in hun algemene voorwaarden dat op particuliere rekeningen alleen particuliere transacties mogen plaatsvinden,” aldus Jeroen Sakkers, zzp-expert en initiatiefnemer van ZZP Barometer.

Sakkers: “De belangrijkste reden voor de zzp’er om geen zakelijke rekening te nemen zijn de hoog oplopende kosten. Veel banken rekenen per transactie een bedrag of percentage, en dat kan flink oplopen. Zeker als je ook nog eens meerdere zakelijke rekeningen opent.” Uit het onderzoek volgt dat zes op de tien zzp’ers wél gehoor geeft aan de eis van de meeste banken, en dat de helft van hen zelfs meerdere zakelijke rekeningen heeft.

Wel of niet verplicht?

Vanuit de Belastingdienst is het niet verplicht om als zzp’er een zakelijke bankrekening te hebben. “Wel vindt de Belastingdienst het belangrijk dat de administratie van een zzp’er transparant is. En dat duidelijk is waarop geldstromen betrekking hebben. Dat onderscheid is een stuk makkelijker te maken als je je zakelijke transacties op een aparte rekening laat plaatsvinden,” aldus Sakkers. Een groot deel van de banken stelt in hun voorwaarden dat er geen zakelijk gebruik gemaakt mag worden van een particuliere bankrekening. “Hoewel bijna alle banken deze regels hanteren, is het voor hen natuurlijk wel moeilijk om te bewijzen dat je zakelijk gebruik maakt van jouw privérekening.”

Zakelijke rekening openen

De voordelen van een zakelijke rekening zijn echter legio. Je houdt je administratie transparant en overzichtelijk. Je hebt direct inzicht op je zakelijke geldstromen en zorgt voor een professionele uitstraling. Bovendien ontvangen startende ondernemers vaak een startersvoordeel. “Wij raden iedere zzp’er die dit nog niet gedaan heeft, een zakelijke rekening te openen,” tipt Sakkers. “Een van de belangrijkste redenen dat startende ondernemers niet slagen, is gebrek aan financieel inzicht en grip op financiën. Het openen van een zakelijke rekening helpt je daarom weer een stapje dichter naar succes.”

Onderzoek: zzp'er geeft geen gehoor aan verplichtstelling banken - ZZP Barometer

Zelf een factuur opstellen voor gewerkte uren? Download het gratis factuursjabloon

Ben jij net gestart als zzp’er of freelancer en werk jij op urenbasis voor opdrachtgevers? Dan moet jij een factuur sturen voor jouw verleende diensten. Download het gratis sjabloon en zorg ervoor dat je factuur volledig is en voldoet aan de eisen!

Meer info

Over ZZP Barometer

Het onderzoeksresultaat is tot stand gekomen op basis van een online enquête onder een representatieve steekproef van 528 respondenten. ZZP Barometer is de onafhankelijke en structurele onderzoeksmonitor van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als hét naslagwerk en de nieuwsbron voor zzp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en andere zzp-marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door haar partners. Nederland telt meer dan 1,1 miljoen zzp’ers (KvK, juli 2017).

Knab Zakelijk
Partner van ZZP Barometer

Knab streeft naar een gezonde financiële wereld. In die wereld verkoopt de bank niet alleen producten, maar biedt inzicht in je geldzaken. Zodat jij betere beslissingen over je geld kunt nemen. Knab heeft speciaal voor zzp’ers een voordelige zakelijke rekening ontwikkeld. Alles wat je nodig hebt om je bankzaken goed te regelen, zonder poespas. Voor een vast, laag bedrag per maand. Eindelijk een bank in jouw voordeel. Knab is kennispartner van de ZZP Barometer.

Bekijk alle artikelen van Knab Zakelijk →
Coolblue - ZZP Barometer

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →