Wat is jouw drijfveer als ondernemer?

Avatar foto Opleidingen & ontwikkeling
Page 1 Created with Sketch.
35 Shares
Wat is jouw drijfveer als ondernemer? | ZZP Barometer

Waarom doe jij de dingen die je nu doet?

Waarom doe jij de dingen die je nu doet? Wat was jouw inspiratie om te starten als ondernemer? Bij mij begon het letterlijk met een droom, in januari 2001. Ik stond in deze droom voor een groep mensen training te geven in (persoonlijk) leiderschap, teambuilding en communicatie. Dat jaar heb ik mijn baan als manager opgezegd en ben ik mijn droom, mijn inspiratie gaan volgen. Tegenwoordig geef ik wereldwijd de trainingen zoals hierboven beschreven.

Nogmaals de vraag: wat is jouw inspiratie geweest? En is dat nog steeds de grootste energiebron die je gebruikt? Of gebeurt het vaak dat je door alle drukte en hectiek ‘vergeten’ bent waarom jij het allemaal doet?

Vorm of spirit?

Waarschijnlijk ken je het beeld van de ijsberg. Typerend voor een ijsberg is o.a. dat verreweg het grootste deel ervan onder water zit, en dus niet zichtbaar is. De metafoor is dat de ijsberg staat voor de mens. Wij nemen aan de buitenkant letterlijk maar een klein deel van de mens waar. Het uiterlijk, het gedrag, het (non-)verbale, en dan houdt het wel zo’n beetje op. Wat er onder water zit, en wat we dus niet direct kunnen waarnemen van de ander, is veel meer, zoals kennis, ervaring, opleiding, cultuur, religie, aannames, oordelen, passie, dromen, spirit, gevoelens en emoties. Deze lijst is ontzettend lang. In trainers-taal noemen we datgene wat boven de waterlijn waarneembaar is het WAT-niveau. Dat is hetgene wat we zien. Alles onder de waterlijn is het WAAROM-niveau, de drive waarom we de dingen doen zoals we ze doen. Boven de waterlijn praten we met elkaar over de vorm; over wat we gaan doen. En als we over de vorm praten, krijgen we vooral veel informatie. En dat is zeker nodig in deze maatschappij, maar het is over het algemeen niet echt inspirerend.

Als we echter met iemand praten die laat zien waarom hij of zij iets doet, dan zien en voelen we de spirit van de ander. En als we die spirit ervaren, dan krijgen we inspiratie. Dat is dat fijne gevoel dat je overhoudt na een gesprek en wanneer je vol energie naar huis rijdt. Je hebt echt contact gemaakt en verbinding gevoeld met de ander. Je barst weer van de ideeën en je hebt extra zin om met het volgende plan te beginnen.

Luchtballon

Als je nu eerlijk bent naar jezelf; hoe vaak heb jij dat gevoel nog? Ben jij vaker bezig met de vorm, alles op het WAT-niveau, en laat jij je te vaak leiden door de externe factoren? Of ben jij bewust bezig met de spirit in jou en die van anderen? Voel jij nog elke dag waarom jij het doet en breng jij dat over op anderen? Als je dat tweede doet, brengt dat je naar grotere hoogtes. Hierdoor behaal jij eerder de doelen die je voor jezelf stelt. De luchtballon is hier een leuke beeldspraak voor:

De ballon In je ballon zitten al jouw dromen, je doelen die je graag wilt behalen. Zij zorgen ervoor dat je boven jezelf kunt uitstijgen.
De mand De mand draagt jou. Daar zit je bagage in. Je kennis, de hulpmiddelen die je tot je beschikking hebt en de ervaring die je hebt. De mand staat in verbinding met de ballon, met jouw doelen.
Zandzakken De zandzakken zijn je ballast. Je angsten, beperkingen, belemmeringen, overtuigingen, etc. Zij houden je aan de grond, of zorgen ervoor dat je niet snel genoeg stijgt. Het voordeel van de zandzakken is, dat je ze kunt weggooien. Je mag het zand laten zakken.
Het vuur Het vuur is jouw motivatie en inspiratie. Het vuur zorgt ervoor dat de ballon stijgt, het geeft energie aan je doelen en dromen. Als je merkt dat je even aan het zakken bent, en in een dip zit, moet je het vuur weer aanwakkeren om opnieuw te kunnen stijgen. Focus op wat je wél leuk vindt en geniet daarna van het uitzicht.

 

Inspiratie kwijt?

Ben jij je inspiratie kwijt? Dan is het zeer waarschijnlijk dat jij je meer focust op de zandzakken en het WAT-niveau. Je hebt even minder aandacht gegeven aan het ‘waarom’ en bent veel meer bezig met allerlei randzaken die veel energie en tijd kosten. Lees het artikel over leiderschap en neem weer 100% verantwoordelijkheid over je eigen gedachten, overtuigingen, aannames, gevoelens en acties. Focus je op wat je wél wilt, en durf daar op te acteren. Ik wens je veel inspiratie en een prachtig uitzicht toe, en ik ben heel benieuwd wat jouw inspiratiebron is.

Avatar foto
Arturo Massaro

Arturo Massaro is internationaal trainer, coach en spreker, oprichter van de Dreamschool en auteur van het boek ‘Het realiseren van je ondernemersdoelen.’. In 2001 kreeg hij letterlijk een droom om trainer te worden en zegde hij zijn baan als manager bij een groot energiebedrijf op. Sinds 2002 geeft hij wereldwijd trainingen in Leiderschap, Teambuilding en Communicatie. Vanaf 2015 helpt hij met zijn Dreamschool ondernemers om hun visie, droom en doel te realiseren. In 2017 is hij de winnaar van de publieksprijs bij de Freelancer of the Year Awards. Daarnaast is Arturo schrijver van het boek Experttips voor het realiseren van je ondernemersdoelen.

 

Bekijk alle artikelen van Arturo Massaro →

Aanbevolen

Infographic: meerderheid zzp'ers heeft groeiambitie
Groei
Page 1 Created with Sketch.
35 Shares

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →

Recent onderzoek

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
106 Shares
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé 
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bekijk alle onderzoeken →