Met je leaseauto op vakantie, mag dat?

Avatar foto Auto & mobiliteit
Page 1 Created with Sketch.
5 Shares
Met je leaseauto op vakantie, mag dat? | ZZP Barometer

Waar moet je als zzp’er rekening mee houden?

Heb je als zzp’er een leaseauto en wil je deze zomer met je auto op vakantie? Dan kan dit gevolgen hebben voor je portemonnee. Vakantiekilometers gelden namelijk als privékilometers.

Wanneer je met je auto normaal gesproken vooral zakelijke ritten maakt, dan ga je met je vakantiekilometers al snel over de grens van 500 kilometer heen. Toch op vakantie naar Spanje of Italië met de auto? Houd dan rekening met bijtelling.

Meer dan 500 kilometer privé?

Als de auto op de balans staat van je eigen bedrijf, dan rijd je daarmee zakelijk. Wanneer je op jaarbasis meer dan 500 kilometer privé rijdt, dan krijg je in dat geval te maken met bijtelling. Voor het privégebruik moet dan een bedrag verrekend worden met de autokosten van je onderneming.

Hoe hoog is deze bijtelling?

De bijtelling is een percentage van de cataloguswaarde van je leaseauto. Vanaf 2017 zijn er nog twee tarieven voor de bijtelling: 4% en 22%. Dit percentage geldt voor een periode van 5 jaar. Is je leaseauto al vóór 2017 op naam gezet, dan geldt nog het oude percentage, eveneens voor een periode van 60 maanden. Dat kan dus ook nog 25% zijn.

Aftrekken kosten bedrijfsauto

Aan de andere kant: omdat de auto op de balans staat, kun je ook alle kosten die met de auto samenhangen van de belasting aftrekken. Denk hierbij aan de brandstofkosten, tolgelden en parkeergelden, ook als je deze kosten tijdens je vakantie maakt. Uiteraard moet je dan wel de bonnetjes bewaren als bewijs.

Avatar foto
Jan Rolleman

Jan Rolleman is fiscalist bij AMD automotive fiscalisten BV en schrijft op deze website bijdragen namens Fleetwise / Pon’s Automobielhandel BV. Tevens is hij gespecialiseerd op het gebied van autobelastingen: BPM, motorrijtuigenbelasting en autogerelateerde aspecten van de loon- en inkomstenbelasting (bijtelling en omzetbelasting).

Bekijk alle artikelen van Jan Rolleman →

Aanbevolen

Lease | ZZP Barometer - leaseauto
Infographic: Aantal zzp'ers met leaseauto neemt toe
Lease
Page 1 Created with Sketch.
5 Shares
9 tips voor het zuinig rijden met je auto | ZZP Barometer
9 tips voor het zuinig rijden met je auto
Auto & mobiliteit
Page 1 Created with Sketch.
7 Shares
Tips om veilig in de bergen te rijden
Auto & mobiliteit
Page 1 Created with Sketch.
5 Shares

Populaire artikelen

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →

Recent onderzoek

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
106 Shares
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé 
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bekijk alle onderzoeken →