Bescherm je tijd als zzp’er door ‘nee’ te zeggen

Avatar foto Groei
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bescherm je tijd als zzp’er door ‘nee’ te zeggen | ZZP Barometer

Durf jij als zzp’er ‘nee’ te zeggen tegen een opdrachtgever?

De belangrijkste resources voor iedere ondernemer zijn geld, mensen en tijd. Tijd is de achilleshiel van je middelen, omdat het niet schaalbaar is. Er gaan maar 24 uur in een dag. Tijd is de aller kostbaarste investering die je als zzp’er doet. Je moet altijd bijhouden hoeveel tijd je ergens in investeert en of het dat wel waard is.

Leer ‘nee’ zeggen als zzp’er

‘Nee’ is een complete zin. Laat eens goed tot je doordringen wat ik zojuist heb gezegd en herhaal me dan. ‘Nee’ is een complete zin. ‘Nee’ zeggen is simpelweg één van de belangrijkste dingen die je als ondernemer moet leren. Eén van de hoofdoorzaken van mijn burn-out in 2010 was dat ik bijna nooit ‘nee’ kon zeggen tegen iemand. Ik zei altijd ‘ja’, omdat ik dacht dat een ondernemer altijd enthousiast moest reageren en meteen op elk idee moest springen dat goed klonk. Dat leidde er echter toe dat ik zeven dagen per week 18 uur per dag zat te werken en niet noodzakelijkerwijs aan dingen die te maken hadden met mijn eigen passie en visie. Conclusie: ik beschermde mijn tijd niet als een belangrijk middel.

Draagt het plan bij aan meer omzet?

Vind je het lastig om ‘ja’ of ‘nee’ te moeten zeggen tegen een idee of een zakelijke move die al in de praktijk wordt toegepast, gebruik dan het volgende trucje. Vraag of het plan al heeft bijgedragen of waarschijnlijk zal bijdragen aan de omzet van deze maand. Als dat zo is, dan is je antwoord ‘ja’.

Bewustzijn is de key tot balans

Als je dus berekent wat je belangrijkste middelen zijn, zal het gemakkelijker zijn om te kunnen beslissen wanneer je ‘nee’ moet zeggen. Ik heb het over bewustzijn. Als je je bewust bent, zal je niet zomaar ‘nee’ zeggen. Als je bijvoorbeeld een romanschrijver bent – geloof het of niet, de meeste romanschrijvers zijn ondernemers – kan een rustige dag een belangrijk bedrijfsmiddel voor jou zijn, omdat je dan op hoog niveau kunt presteren. Jouw taak is daarom niet om rustige dagen te hebben, maar om die te creëren. Zoek uit wat je nodig hebt om deze dagen te creëren. Misschien moet je per maand minder opdrachten aannemen en zuiniger gaan leven om je omzet in balans te brengen met je uitgaven. Rustige dagen leiden tot beter schrijven en beter schrijven leidt tot betere boeken. Bescherm dus je tijd. Je hebt tijd, balans en rust nodig om goed te kunnen presteren als zzp’er.

Avatar foto
Sebastiaan Hooft

Sebastiaan Hooft is met zijn energieke aanpak en vooruitstrevende thought leadership uitgegroeid tot succesvol ondernemer. In 15 jaar heeft Sebastiaan meer dan 20 bedrijven opgezet, overgenomen en verkocht, tientallen startups begeleid en meer dan 500 internationale ondernemers geïnterviewd. US News noemde Sebastiaan daarom in 2015 tot éen van de meest succesvolle ondernemers van Nederland. Zijn visie bracht hem bij TEDx talk. Ook is Sebastiaan Entrepreneur in Residence bij Neyenrode Business University en ambassadeur van Fiat Nederland.

Bekijk alle artikelen van Sebastiaan Hooft →

Populaire artikelen

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →

Recent onderzoek

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé 
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bekijk alle onderzoeken →