Deliveroo mogelijk juridisch aangepakt door CNV

Deliveroo juridisch aangepakt door CNV | ZZP Barometer

CNV overweegt Deliveroo voor rechter te dagen

Afgelopen mei werd duidelijk dat Deliveroo alleen nog met zzp’ers wil werken. Het plan is toen direct in Zuid-Holland in werking gezet. Tot op de dag van vandaag werken er dus honderden zzp-bezorgers in deze provincie voor het bezorgingsbedrijf als zzp’er. CNV stelt dat Deliveroo hier de wet mee overtreedt en wil juridische stappen ondernemen.

De Vakmensen van CNV hebben geen goed woord over voor deze werkwijze van Deliveroo. De bezorgers zouden namelijk ongeveer 15 euro per uur verdienen. Van dit bedrag kan de zzp-bezorger geen verzekering afsluiten of een pensioen opbouwen. Volgens de CNV overtreedt het bezorgingsbedrijf op die manier de wet.

Welke bedrijfsvorm kiezen als zzp'er? Download deze gratis checklist

Klaar om te beginnen met je eigen onderneming, maar twijfel je welke bedrijfsvorm het beste bij jou past als ZZP’er? Download onze gratis checklist om er zeker van te zijn dat je de juiste keuze maakt.

Meer info

“Deliveroo verziekt de arbeidsmarkt”

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken heeft vanaf het begin al kritiek op de test. Asscher stelt namelijk dat Deliveroo de arbeidsmarkt ‘verziekt’. Het bezorgingsbedrijf zou met de nieuwe werkwijze premies ontduiken en bovendien stappen zzp-bezorgers onverzekerd op de fiets.

Collectieve aansprakelijkheidsverzekering voor zzp-bezorger

Om het probleem op te vangen, heeft Deliveroo een collectieve aansprakelijkheidsverzekering geregeld voor alle zzp-bezorgers. Bovendien zou het bedrijf helpen bij het regelen van de administratie. Vakbond CNV en ZZP Nederland stellen op het antwoord van Deliveroo dat het bedrijf met deze werkwijze schijnzelfstandigheid in de hand werkt. Zzp’ers hebben namelijk door deze collectieve aansprakelijkheidsverzekering geen eigen keuze meer. “Dit is weer precies zo’n voorbeeld van wat we niet moeten willen”, zegt CNV voorzitter Maurice Limmen.

Meer zzp’ers is goed voor de innovatie, effectiviteit en de internationale concurrentiepositie in Nederland

ZZP Barometer

CNV wil met Deliveroo in gesprek

CNV wil met Deliveroo in gesprek over de zzp-constructie. Het bezorgingsbedrijf zou nog niet ingegaan zijn op de uitnodiging. In de tussentijd bereiden de Vakmensen van CNV juridische stappen voor tegen Deliveroo.

ZZP Barometer

ZZP Barometer is de onafhankelijke en structurele onderzoeksmonitor van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als hét naslagwerk en de nieuwsbron voor zzp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en andere zzp-marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door haar partners.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →
Coolblue - ZZP Barometer

Op de hoogte blijven?

Ontvang iedere week de laatste feiten, cijfers, expertartikelen en downloads – speciaal voor jou geselecteerd door ZZP Barometer:

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →