Zelfstandigen Bouw wil de Staat voor rechter slepen

Zelfstandigen Bouw wil de Staat voor rechter slepen | ZZP Barometer

Ophef over verplicht pensioen voor zzp-schilder

Zelfstandigen Bouw komt op voor de belangen van de zzp-schilder. De zzp-organisatie wil namelijk de Staat en schilderspensioenfonds BPF Schilders voor de rechter slepen vanwege het feit dat zelfstandige schilders verplicht zijn een pensioenfonds af te sluiten, meldt Nu.nl. Charles Verhoef, voorzitter van Zelfstandigen Bouw, stelt dat dit in strijd is met de Mededingingswet.

Verhoef vindt dat alle zzp’ers recht hebben om zelf te bepalen hoe zij hun pensioen opbouwen. Ook zelfstandige schilders hebben daar recht op. “Het feit is alleen dat zzp-schilders deze keuzevrijheid niet hebben”, stelt Verhoef op de website van Zelfstandigen Bouw. De maat is vol laat hij weten.

Verplicht pensioenfonds alleen voor zzp-schilder

Volgens de zzp-organisatie zijn zelfstandige schilders de enige binnen de bouw die verplicht van de Staat en van BPF Schilders aangesloten moeten zijn bij een bedrijfstakpensioenfonds. Uit onderzoek van Zelfstandigen Bouw blijkt dan ook dat de meeste schilders het niet eens zijn met dit besluit.

Zelfstandigen Bouw stapt naar rechter

De zzp-organisatie heeft Jetta Klijnsma, staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, en BPF Schilders schriftelijk verzocht binnen drie weken de verplichting volledig terug te draaien. Als de staatssecretaris en BPF Schilders weigeren de verplichting tot deelname aan het pensioenfonds af te schaffen, stapt Zelfstandigen Bouw naar de rechter.

Honderden zzp-schilders sluiten aan

Inmiddels hebben honderden zzp-schilders zich bij de juridische procedure aangesloten. Mocht de organisatie samen met de zzp-schilders de strijd winnen, dan eisen de schilders hun premie terug die zij de afgelopen jaren hebben afgedragen. Zo stelt Zelfstandigen Bouw op haar website.

Jouw kennis en netwerk uitbreiden op de Dag van de ZZP'er? Download jouw toegangsbewijs

De Dag van de ZZP’er is hét zzp-event van het jaar waar je als (z)zp’er, freelancer of interim professional écht bij moet zijn. Download jouw korting voor een toegangsbewijs t.w.v. €19,95 hier.

Meer info

BPF Schilders wil niet meewerken

BPF Schilders heeft laten weten niet mee te willen werken aan een oplossing. Als reactie daarop heeft de organisatie BPF Schilders verzocht per direct de zzp-schilder te ontheffen van hun premieafdracht

ZZP Barometer

ZZP Barometer is de onafhankelijke en structurele onderzoeksmonitor van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als hét naslagwerk en de nieuwsbron voor zzp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en andere zzp-marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door haar partners.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →
Appwiki - ZZP Barometer

Op de hoogte blijven?

Ontvang iedere week de laatste feiten, cijfers, expertartikelen en downloads – speciaal voor jou geselecteerd door ZZP Barometer:

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, overeenkomsten, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Bekijk de volledige agenda →