Legale constructie biedt kleine ondernemer belastingvoordeel
Uit onderzoek van fiscalist Jan van Tilburg blijkt dat het voor kleine ondernemers ook mogelijk is om te profiteren van fiscale voordelen. Daarmee kunnen niet alleen multinationals, zoals Starbucks, Apple en Google voordeel halen uit ons belastingparadijs, maar ook kleine ondernemers. De weg naar het fiscale voordeel is alleen wel complex en tijdrovend.
Van Tilburg werkte tijdens het onderzoek samen met een televisieprogramma van BNNVARA. Samen zochten zij naar legale routes die belastingen ontwijken voor kleine bedrijven. Om profijt te kunnen halen uit fiscale voordelen, hebben van Tilburg en BNNVARA een constructie opgezet met twintig ondernemers. Via de belastingroute van Guernsey dragen de kleine ondernemers legaal aanzienlijk minder belasting af.
Kamercommissie onderzoekt belastingontwijkende routes
Al eerder is er onderzoek gedaan door de Kamercommissie fiscale constructies naar het fiscaalvriendelijke klimaat van Nederland. En of dit klimaat een rol speelt in de belastingontwijkende routes voor multinationals. Dit onderzoek is destijds gestart vanwege de onthulling van de Panama Papers die vol schimmige constructies zat. Multinationals gebruiken deze belastingontwijkende routes om winsten door te sluizen naar landen die geen of nauwelijks belasting heffen. Een voorbeeld is het eiland Guernsey voor de Normandische kust.
Kleine ondernemers gelijk aan multinationals
De onderzochte constructie heeft een positieve uitkomst. Al eerder deden talloze fiscalisten onderzoek naar een legale belastingroute voor kleine ondernemers. “Het blijkt voor een zelfstandige uitermate complex om achter deze constructies te komen. De belastingadvieskantoren doen er bewust schimmig over, terwijl het wel om belastingheffing gaat waarvan onze scholen, wegen en voorzieningen worden betaald. En iedereen moet belasting betalen. In die heffing en kansen moet gelijkheid komen. Wij zijn voor gelijke monniken, gelijke kappen. De belastingvoordelen die multinationals genieten zouden ook voor kleine ondernemers mogelijk moeten zijn,” laat BNNVARA-programmamaker Versteegh weten.
Politiek gemobiliseerd door televisieprogramma’s
Versteegh onderstreept dat kritische televisieprogramma’s, zoals bijvoorbeeld “Keuringsdienst van Waarde” en “Jan de Belastingman” ook bijdragen aan deze positieve uitkomst voor de kleine ondernemer. Deze televisieprogramma’s hebben een kritische blik op de huidige samenleving. Het zou volgens Versteegh de politiek mobiliseren om kleine ondernemers gelijk te stellen aan multinationals.