Profiteer als kleine ondernemer ook van belastingontwijkende routes

Profiteer als kleine ondernemer ook van fiscale voordelen | ZZP Barometer

Legale constructie biedt kleine ondernemer belastingvoordeel

Uit onderzoek van fiscalist Jan van Tilburg blijkt dat het voor kleine ondernemers ook mogelijk is om te profiteren van fiscale voordelen. Daarmee kunnen niet alleen multinationals, zoals Starbucks, Apple en Google voordeel halen uit ons belastingparadijs, maar ook kleine ondernemers. De weg naar het fiscale voordeel is alleen wel complex en tijdrovend.

Van Tilburg werkte tijdens het onderzoek samen met een televisieprogramma van BNNVARA. Samen zochten zij naar legale routes die belastingen ontwijken voor kleine bedrijven. Om profijt te kunnen halen uit fiscale voordelen, hebben van Tilburg en BNNVARA een constructie opgezet met twintig ondernemers. Via de belastingroute van Guernsey dragen de kleine ondernemers legaal aanzienlijk minder belasting af.

Hoe noemt de zzp'er zich het liefst? Download gratis het onderzoek

Weten hoe jouw collega-ondernemers zichzelf het liefst noemen? Download het onderzoek en ontvang exclusieve toegang tot feiten & cijfers over zzp’ers.

Meer info

Kamercommissie onderzoekt belastingontwijkende routes

Al eerder is er onderzoek gedaan door de Kamercommissie fiscale constructies naar het fiscaalvriendelijke klimaat van Nederland. En of dit klimaat een rol speelt in de belastingontwijkende routes voor multinationals. Dit onderzoek is destijds gestart vanwege de onthulling van de Panama Papers die vol schimmige constructies zat. Multinationals gebruiken deze belastingontwijkende routes om winsten door te sluizen naar landen die geen of nauwelijks belasting heffen. Een voorbeeld is het eiland Guernsey voor de Normandische kust.

Kleine ondernemers gelijk aan multinationals

De onderzochte constructie heeft een positieve uitkomst. Al eerder deden talloze fiscalisten onderzoek naar een legale belastingroute voor kleine ondernemers. “Het blijkt voor een zelfstandige uitermate complex om achter deze constructies te komen. De belastingadvieskantoren doen er bewust schimmig over, terwijl het wel om belastingheffing gaat waarvan onze scholen, wegen en voorzieningen worden betaald. En iedereen moet belasting betalen. In die heffing en kansen moet gelijkheid komen. Wij zijn voor gelijke monniken, gelijke kappen. De belastingvoordelen die multinationals genieten zouden ook voor kleine ondernemers mogelijk moeten zijn,” laat BNNVARA-programmamaker Versteegh weten.

Politiek gemobiliseerd door televisieprogramma’s

Versteegh onderstreept dat kritische televisieprogramma’s, zoals bijvoorbeeld “Keuringsdienst van Waarde” en “Jan de Belastingman” ook bijdragen aan deze positieve uitkomst voor de kleine ondernemer. Deze televisieprogramma’s hebben een kritische blik op de huidige samenleving. Het zou volgens Versteegh de politiek mobiliseren om kleine ondernemers gelijk te stellen aan multinationals.

ZZP Barometer

ZZP Barometer is de onafhankelijke en structurele onderzoeksmonitor van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als hét naslagwerk en de nieuwsbron voor zzp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en andere zzp-marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door haar partners.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →
Apppwiki - ZZP Barometer

Op de hoogte blijven?

Ontvang iedere week de laatste feiten, cijfers, expertartikelen en downloads – speciaal voor jou geselecteerd door ZZP Barometer:

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →