Stap jij als zzp’er wel voldoende uit je comfortzone?

Sentini Grunberg Groei
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Stap jij als zzp’er wel voldoende uit je comfortzone? | ZZP Barometer

“Alles is mogelijk, als je er maar met heel je hart voor gaat”

Dat zijn de woorden die mijn moeder altijd tegen mij zei. En het is waar, alleen dien je daarvoor wel uit je comfortzone te treden. Doen wat je echt leuk vindt en er ook geld mee verdienen. Dat kost durf! Je bent niet voor niets zzp’er geworden toch? Er zijn vast mensen in je omgeving die het je afraden terwijl je het wel graag wil of het kan zijn dat je in een situatie zit waarbij het niet anders kan. Hoe dan ook: je bent destijds uit je comfortzone gestapt om het ondernemerschap aan te gaan.

Omzet verdubbelen als zzp'er? Download deze gratis videocursus

50 dagen lang hebben wij nieuwe tips, trucs, interviews en succesverhalen die jou inspireren en (nog) succesvol(ler) maken. Onze experts geven jou adviezen die jouw omzet als zzp’er kunnen verdubbelen.

Meer info

Blijf groeien en stap uit de comfortzone

Hier blijft het niet bij. De beslissing om zzp’er te worden, wellicht lang geleden of nog heel vers in je geheugen, is er één. Maar de mindset hebben om te blijven groeien, wat niet meteen betekent dat je personeel dient aan te nemen, is wel belangrijk. Een bekende Amerikaanse schrijver en spreker Tony Robbins zegt wel vaker: “If you are not growing, you are dying”. De natuur werkt zo, je dient werk te verrichten om op hetzelfde niveau te blijven, laat staan om te groeien. Als je niets doet dan zwakt alles vanzelf af.

Stel jezelf deze vragen:

 • Heb je het gevoel dat je meer kunt dan je nu laat zien?
 • Durf je risico’s te nemen?
 • Wil je jezelf naar een nieuw niveau tillen?
 • Blijf je in je comfortzone? Of neem je het risico?
 • Durf je (schijn)zekerheid op te geven voor een mogelijke beloning in de toekomst?
 • Heb je een persoon die je als klankbord kunt gebruiken?

Vier je winsten

Uit je comfortzone stappen vergt moed, je neemt risico’s en zult geheid een aantal keer falen. Daarna is het zaak jezelf af te stoffen en gewoon weer op te staan. Om je mindset positief en “joyful” te houden tijdens deze soms niet fijne reis is het belangrijk om winsten te vieren. Wanneer je een vooruitgang boekt die wellicht in jouw ogen klein is, kan dat net datgene zijn wat later leidt grotere successen. Wees tijdens de stappen die je onderneemt trots op jezelf en durf mijlpalen te vieren. Vooral de doelen die je bereikt waarbij je uit je comfortzone bent gestapt. Iedere stap draagt bij aan de “joy” die je ervaart tijdens het ondernemen, bijvoorbeeld:

 • Het inschrijven van je bedrijf bij de Kamer van Koophandel;
 • Je eerste klanten;
 • Het uploaden van je eerste blog of vlog;
 • Het aannemen van je eerste personeelslid;
 • Je eerste jaaromzet.

Balans vinden

Uit je comfortzone stappen is essentieel om joyful te ondernemen. Anders zal je nooit weten of dat mooie idee een succes had kunnen zijn en of je er veel mensen mee had kunnen helpen. De valkuil is dat je kunt doorschieten, en te veel buiten je comfortzone leeft. Ik denk dat iedere ondernemer dit wel in een of andere vorm heeft meegemaakt. De stretch is dan zo heftig, er zit geen rek meer in het elastiek, waardoor je knapt. Burn-outs zijn geen ongewoon fenomeen bij ondernemers, en ze zijn vaak het resultaat van te lang buiten je comfortzone leven. In mijn boek Joyful Ondernemen beschrijf ik in het hoofdstuk ‘Balans’ over hoe je dit goed kunt managen.

Joyful Ondernemen

Ben jij een zzp’er die wat meer uit je comfortzone wil stappen? En tegelijkertijd ook een goede balans wil vinden? Lees dan meer in het boek Joyful Ondernemen. Joyful Ondernemen kun je nu aanschaffen tegen een speciale prijs!

Sentini Grunberg
Sentini Grunberg

Sentini Grunberg richtte in 2008 als 19-jarige haar eerste onderneming op: InMovement, een bedrijf waarmee ze dansworkshops voor kinderen organiseerde en trainingen aan bedrijven gaf op het gebied van vitaliteit en wellness. De afgelopen jaren is zij zich steeds meer gaan focussen op het geven van trainingen over netwerken, acquisitie en personal branding. Voor haar online YouTube-programma Behind The Mind interviewt ze ondernemers van Amsterdam tot Silicon Valley. Vanaf 2016 werkt ze onder haar eigen naam sentinigrunberg.com en runt ze een videomarketing bureau Grunbergpr.com.

Bekijk alle artikelen van Sentini Grunberg →

Aanbevolen

Ben jij als zzp’er te veel gefocust op je doelen? | ZZP Barometer
Ben jij als zzp’er te veel gefocust op je doelen?
Groei
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
"Hoe groei jij als zzp'er?"
Radio & TV
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares

Populaire artikelen

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →

Recent onderzoek

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé 
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bekijk alle onderzoeken →