Onderzoek: Ziekte belangrijkste oorzaak arbeidsongeschiktheid zzp’ers

Inkomen & risico
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares

1 op 3 zzp’ers niet verzekerd tijdens arbeidsongeschiktheid

NOORDBEEMSTER – 30% van de arbeidsongeschikte zzp’ers kan niet werken door een (tijdelijke) ziekte. Daarnaast zijn psychische klachten (26%), zoals een burn-out, en ongevallen (25%) redenen van arbeidsongeschiktheid. Bijna een derde van de zzp’ers was hier, op het moment van arbeidsongeschiktheid, niet voor verzekerd. Dat blijkt uit onderzoek van ZZP Barometer onder 744 zzp’ers in samenwerking met Centraal Beheer

Arbeidsongeschiktheid is een onderwerp dat zelfstandig ondernemers liever wegstoppen. En afdoen met de misvatting ‘dat overkomt mij niet zo snel’. Maar een ongeluk zit écht in een klein hoekje, ook voor zzp’ers,” aldus Centraal Beheer.

Omzet verdubbelen als zzp'er? Download deze gratis videocursus

50 dagen lang hebben wij nieuwe tips, trucs, interviews en succesverhalen die jou inspireren en (nog) succesvol(ler) maken. Onze experts geven jou adviezen die jouw omzet als zzp’er kunnen verdubbelen.

Meer info

Arbeidsongeschikte zzp’ers tevreden over hun AOV

Van de zzp’ers die arbeidsongeschikt raakte, beschikte ongeveer de helft (51%) over een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV). Ook was een deel (14%) op het moment van arbeidsongeschiktheid nog in loondienst en was 7% WIA-verzekerd. De overige 28% was niet verzekerd toen hij of zij arbeidsongeschikt raakte. Zzp’ers die AOV-verzekerd waren zijn zeer tevreden over de oplossingen die de verzekering hen bood: gemiddeld beoordelen zij hun AOV met een 7,8.

2 op 5 zzp’ers beschikt over een AOV

Momenteel beschikt 41% van de zzp’ers over een AOV. Gemiddeld zijn zij bereid 275 euro per maand voor de verzekering te betalen. Hiervoor verwachten zij 57% van hun huidige bruto jaaromzet als uitkering te ontvangen. Zzp’ers die niet over een AOV beschikken zijn bereid een stuk minder voor de verzekering te betalen, namelijk 122 euro per maand. Voor dit bedrag hebben zij bijna dezelfde uitkeringsverwachtingen. Zo verwachten zij bij arbeidsongeschiktheid 52% van hun huidige bruto jaaromzet uitgekeerd te krijgen.

Over het onderzoek

De resultaten zijn tot stand gekomen op basis van een online enquête onder een representatieve steekproef van 744 zzp’ers in Nederland en zijn bedoeld om meer informatie, kennis en transparantie te brengen voor en over de meer dan 1,1 miljoen zzp’ers die Nederland kent (KvK, mei 2017).

De onderzoeksresultaten zijn verwerkt in een infographic.
(download PNG-versie

ZZP Barometer

ZZP Barometer is de onafhankelijke en structurele onderzoeksmonitor van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als hét naslagwerk en de nieuwsbron voor zzp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en andere zzp-marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door haar partners.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →

Populaire artikelen

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Recent onderzoek

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé 
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bekijk alle onderzoeken →