Troonrede 2017: economie draait volgens Koning Willem-Alexander goed

Nieuwsfeiten
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Troonrede 2017: economie draait volgens Koning Willem-Alexander goed

Zzp-landbouwers gaan btw betalen over goederen en diensten per 2018

Dinsdag 19 september 2017 was het Prinsjesdag. De dag waarop de Troonrede door Koning Willem-Alexander wordt voorgelezen. De Koning liet weten dat de economie goed draait. Ook vertelde Willem-Alexander over nieuwe regelingen rondom landbouwers, faillissement en mogelijkheid tot het starten van een onderneming in de kansspelen.

Dit jaar had Prinsjesdag vooral een ceremonieel karakter. Er zijn namelijk minder wijzigingen in het kabinetsbeleid aangebracht in vergelijking met voorgaande jaren. De reden hiervoor is dat het kabinet van VVD en PvdA demissionair is. Wel liet Koning Willem-Alexander weten dat de economie goed draait. Tegelijkertijd zwijgt de Koning over oplossingen voor sociaaleconomische problemen rondom de flexibilisering van de arbeidsmarkt en over de toekomst van zzp’ers.

Zzp-landbouwers per 1 januari 2018 btw betalen over diensten

Zzp’ers werkend in de landbouw, veehouderij, tuinbouw en bosbouw gaan per 1 januari 2018 belasting betalen over al hun diensten en goederen. Per 1 januari 2018 vervalt dus de oude regeling ‘btw-landbouwregeling’. Bovendien vervalt daarmee het verlaagde btw-tarief voor het aantal producten. Daartegenover staat dat deze groep zzp’ers btw terug kunnen vragen voor geleverde diensten en goederen.

Faillissement sneller en makkelijker afwikkelen

Ook wordt de Faillissementswet aangepast. De faillissementsprocedure wordt eenvoudiger gemaakt. Het idee is om de effectiviteit van internet te benutten. Om zo de procedure te vergemakkelijken. Ook kunnen zzp’ers tijdens financiële problemen advies krijgen van een adviseur. En ondernemers mogen in financiële moeilijkheden een akkoord sluiten met schuldeisers. Dit om schulden te herstructureren. De nieuwe regels omtrent faillissement gaan per 1 januari 2018 in.

Bedrijf starten in kansspelen mogelijk per 2018

Per 2018 is het mogelijk om een bedrijf te starten in poker, casinospelen en sportweddenschappen mét een vergunning. Als vergunninghouder moet je wel aan een aantal eisen voldoen. Je betaalt mee aan een fonds dat bijdraagt aan het tegengaan van kansspelverslaving. Ook krijg je geen vergunning als wordt geconstateerd dat je eerder een boete hebt gekregen van de Kansspelautoriteit.

ZZP Barometer

ZZP Barometer is de onafhankelijke en structurele onderzoeksmonitor van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als hét naslagwerk en de nieuwsbron voor zzp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en andere zzp-marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door haar partners.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →

Populaire artikelen

Op de hoogte blijven?

Ontvang iedere week de laatste feiten, cijfers, expertartikelen en downloads – speciaal voor jou geselecteerd door ZZP Barometer:

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →

Recent onderzoek

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé 
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bekijk alle onderzoeken →