7 tips: jouw ICT zaken als zzp’er op orde

Hoe je jouw ICT zaken als zzp'er op orde krijgt met 7 tips | ZZP Barometer

Zijn jouw ICT zaken op orde?

In de opstart- en groeifase van jouw zzp-bedrijf komt er veel op je af. Zoals bijvoorbeeld, de inschrijving bij de KvK regelen, een businessplan schrijven, een website (laten) maken, de administratie regelen, klanten binnenhalen, netwerken, social media inzetten etc. Maar is jouw ICT eigenlijk wel op orde? Het blijkt namelijk dat slechts 1% van de startende zzp’ers de back-up en beveiliging van ICT gerelateerde zaken in orde heeft. 

Stel jezelf als zzp’er 3 vragen

Om erachter te komen of de back-up en beveiliging van jouw ICT gerelateerde zaken in orde zijn, moet je jezelf altijd drie vragen stellen.

1. Kan ik binnen 2 uur operationeel zijn na een hack, crash, virus, diefstal, vocht- of brandschade?

2. Heb ik dan al mijn data en programma’s weer terug?

3. Heb ik de financiële middelen om dit direct te bekostigen?

7 tips voor een vliegende start van je bedrijf

Ik geef je zeven tips hoe je echt een vliegende start maakt met jouw bedrijf en geen zorgen hoeft te maken over ICT gerelateerde zaken als computer, internet en online software.

1. Gebruik een Apple computer. Dit is goedkoper, veiliger, stabieler en duurzamer dan een laptop met het Windows besturingssysteem.

2. Zorg dat je laptop snel en genoeg opslagruimte heeft, up-to-date is, en stel time machine in voor je back-up van al je data. Bij een crash of virus ben jij dan niet al je data kwijt.

3. Beveilig je apparatuur en je online werk goed met sterke wachtwoorden en onthou deze ook. Wachtwoorden onthouden lastig? Gebruik programma’s als Lastpass of Dashlane.

4. Werk in de cloud. Maak gebruik van een opslagdienst zoals Google Drive, Dropbox of One Drive. Op die manier kun je overal werken, bijvoorbeeld thuis, onderweg en op kantoor. Zorg dat je ook de apps van deze programma’s op je smartphone of tablet geïnstalleerd hebt staan, dan hoef je niet altijd je MacBook mee te nemen. Liever geen online opslagdienst, dan is een NAS (een handige locale opslag- en cloud-apparaat waar je je computers/laptop op aansluit) wellicht de oplossing voor je.

5. Deel je documenten met andere gebruikers of klanten via een van de bovenstaande opslagdiensten. Zo belast je je mailverkeer niet en wordt je mailbox opslagruimte niet te groot.

6. Maak gebruik van iMap of Exchange functie van je email, zo kun je ook onderweg je mail op je laptop, smartphone of tablet bekijken en beantwoorden. Mocht onverhoopt je mailprogramma of laptop het niet meer doen dan ben je niet al je mailtjes kwijt. (De mail staat ook opgeslagen op een online server).

7. Zorg voor snel en stabiel internet thuis. Dit maakt het online werken makkelijk en sneller. Een minimale snelheid van 60 Mbps raden wij aan. Hier kun je je internetsnelheid meten.

Door deze tips op te volgen werk jij veiliger, efficiënter en productiever. Heb je nog vragen of wil je hulp hierbij? Neem contact met mij op.

Maurits Riton Logtenberg
Maurits Riton Logtenberg

Maurits Riton Logtenberg is een hybride en sociaal ondernemer en een heeft passie voor Utrecht, ondernemerschap en Apple. Doordat steeds meer mensen voor zichzelf beginnen, flexibel werken en minder de gevaren inzien van cybercrime is hij MAC Services gestart. Hierbij kan hij zijn talenten om causale verbanden te leggen goed toepassen door hybride ondernemers op een innovatieve en duurzame wijze te helpen veiliger, efficiënter en productiever te werken op het gebied van mobiel, Apple, cloud en internet met behulp van trainingen, verkoop, reparatie en onderhoud.

Bekijk alle artikelen van Maurits Riton Logtenberg →
Fleetwise - ZZP Barometer

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, overeenkomsten, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Bekijk de volledige agenda →