Sterke toename aantal starters (+1,8 procent) in derde kwartaal 2017

Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
5 Shares
Sterke toename aantal starters (+1,8 procent) in derde kwartaal 2017 - ZZP Barometer

KvK telt recordaantal zzp’ers, met name in de bouw

Uit onderzoek van de KvK Bedrijvendynamiek blijkt dat er een sterke toename is van het aantal starters in Nederland. Dat is een positieve ontwikkeling voor de zzp-arbeidsmarkt. De afgelopen jaren laten namelijk zien dat er in het derde kwartaal normaliter een terugloop is in het aantal starters. Nederland kent vanaf 1 oktober 2017 maar liefst 1.148.494 zzp’ers.  

In het eerste kwartaal van 2017 (1 januari tot 1 april) nam het aantal starters toe met 0,8 procent. In het tweede kwartaal van 2017 (1 april tot 1 juli) kwamen er maar liefst 1,1 procent meer starters bij ten opzichte van het tweede kwartaal uit 2016. Het derde kwartaal (1 juli tot 1 oktober) bracht de Nederlandse zzp-economie een grotere boost. Een stijging van maar liefst 1,8 procent ten opzichte van het derde kwartaal uit 2016.

Stijging mede door afname in aantal stoppers

De stijging in het derde kwartaal van 2017 is mede te danken aan de afname van het aantal stoppers in het derde kwartaal van 2017. Er is een enorme daling in stoppers tussen het eerste en tweede kwartaal van 2017. In het eerste kwartaal van 2017 stopten 38.367 zzp’ers. In het tweede kwartaal waren dat nog maar 22.932 zzp’ers. Ook blijkt uit cijfers van de KvK dat het aantal faillissementen enorm verminderd is ten opzichte van voorgaande jaren. De vermindering in het aantal faillissementen is een verklaring waarom er een sterke toename is te ontdekken in het derde kwartaal van 2017.

Bouw nog steeds in stijgende lijn

Er is nog steeds, vergeleken met het vorige kwartaal, een stijgende lijn in het aantal starters in de bouw (+14 procent). Niet vreemd, want er is een tekort aan bouwvakkers in Nederland. Ook blijkt dat er steeds meer starters een onderneming beginnen in de sector Energie, water en milieu. Er is maar liefst een stijging van 16 procent in de eerste drie kwartalen van 2017 ten opzichte van de voorgaande eerste drie kwartalen van 2016. Daarnaast zijn het aantal stoppers in alle sectoren gedaald. Vooral de sector ICT en media (-26 procent) heeft een relatief grote afname.

Meer zzp’ers is goed voor de innovatie, effectiviteit en de internationale concurrentiepositie in Nederland

ZZP Barometer

Toename starters te merken in alle provincies

De toename in het aantal ondernemingen in alle Nederlandse provincies is zichtbaar. De grootste groei is te herkennen in de provincies Noord-Holland (+5 procent), Zuid-Holland (+5 procent) en Friesland (+4 procent). Ook is de afname in het aantal stoppers per provincie te merken.

ZZP Barometer

ZZP Barometer is de onafhankelijke en structurele onderzoeksmonitor van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als hét naslagwerk en de nieuwsbron voor zzp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en andere zzp-marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door haar partners.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →

Kerncijfers

1,2M
Aantal zzp'ers

Bron: Kamer van Koophandel

Meer weten? Klik hier
100.12
ZZP Vertrouwensindex

Powered by ZZP Barometer

Meer weten? Klik hier
€43,13
ZZP Tariefwijzer

Powered by ZZP Barometer

Meer weten? Klik hier
€63 mrd.
Bruto ZZP Product (BZP)

Powered by ZZP Barometer

Meer weten? Klik hier
7 events
ZZP Agenda

Powered by ZZP Barometer

Meer weten? Klik hier
41 docs
Modelovereenkomsten

Bron: Belastingdienst

Meer weten? Klik hier

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Op de hoogte blijven?

Ontvang iedere week de laatste feiten, cijfers, expertartikelen en downloads – speciaal voor jou geselecteerd door ZZP Barometer: