5 punten die je moet weten voordat je het podium opgaat

5 dingen die je moet weten voordat je het podium opgaat | ZZP Barometer

Zo ga jij voorbereid het podium op

Moet jij spreken op een podium? Maar vind je dat spannend? Fabienne de Vries is presentatrice en business presentatie coach. Met de tips van Fabienne bereid jij je dus optimaal voor op jouw podium optreden. Dit moet je allemaal doen vóórdat je het podium opgaat. Check, check, dubbel check! 

1. Check je kleding

Kleding moet aan een aantal voorwaarden voldoen. Het moet bij jou passen. Als je je lekker voelt in wat je aanhebt merk je dat in je presentatie. Het moet passen bij je verhaal, de doelgroep en de dresscode. Voor de dames: liever geen opvallende kettingen, shawls, rinkelende armbanden of opvallende oorbellen, tenzij je om die reden een twitterbericht eruit wilt slepen. En voor de heren: pas op met witte overhemden die ‘fikken’ over het algemeen ook van het podium af waardoor het onprettig wordt om naar te kijken.

Make-up is zodra je op het podium presenteert noodzakelijk. Het felle licht van de lampen zorgen ervoor dat je gezicht een wit vlak wordt en met het aanbrengen van make-up (ja ook voor de heren) rekening moet houden met dat het geen plamuur wordt waardoor je gezichtsuitdrukking wegvalt. De mensen op de achterste rij moeten ook je gezichtsuitdrukking zien. Dit is weer belangrijk voor het overbrengen van de emoties in je verhaal. Je hoeft natuurlijk geen bakken ‘pancake’ op te doen. Maar een beetje poeder om de glans op een (kaal) voorhoofd weg te halen is raadzaam.

2. Check je materiaal

Gebruik geen pen in je handen op het podium. De neiging om te gaan ‘klikken’ of hem te veel te bewegen leidt af. Ook een A4 formaat papier, ga je snel oprollen, mee zwaaien dan wel vouwen dus laat die ook liever achterwege. Geef je een demonstratie, zorg ervoor dat je deze een keer mag oefenen om te kijken of je nog extra dingen als een presentatie tafel, stoel of andere voorwerpen nodig hebt.

3. Check je presentatie plek en de locatie

Als je een presentatie moet doen op een locatie waar je nog nooit bent geweest, kijk dan of je de locatie van tevoren kan bezoeken, dan wel de ruimte digitaal kan bekijken. Weet of er een podium is. Hoe hoog is het podium? Kom je vanuit de zaal op? Of kom je vanuit de coulissen op? Vanuit de zaal zal je meer buiten adem zijn wanneer je op je presentatie plek staat dan wanneer je vanuit de coulissen komt. Zorg dat je bij een opkomst vanuit de coulissen uitademt in plaats van inademt, dan kom je meer ontspannen over.

Ook is de plek waar je staat tijdens je presentatie belangrijk om, desnoods twee uur van tevoren, te weten. Dit in verband met kijkrichting, interactie en omgang met mogelijk je PowerPoint scherm of monitor.

4. Check je techniek

En dan met name je PowerPoint of Prezi in de setting van je optreden. Waar staan de monitoren of waar is het scherm ten opzichte van jou? Werk je met een PowerPoint buddy? Of gebruik je een afstandsbediening? Worden er opnames gemaakt? Zo ja, waar staan de camera’s? Check je microfoon, weet vanaf welk punt deze gaat rondzingen (piepen) of hoe dicht te deze bij je mond moet houden. Dit laatste stem je af met de geluidstechnicus. En dan natuurlijk: het licht. Zorg dat je in het licht staat! Dit klinkt simpel en logisch, maar ik heb het vaak genoeg zien gebeuren dat iemand het felle licht ontweek om de mensen in de zaal te kunnen zien of omdat ze zich er onbewust ongemakkelijk bij voelden. Als je de zaal niet ziet, visualiseer hem dan, blijf je kijkrichting afwisselen en til je kin iets op als je de zaal inkijkt. Op die manier geef je het publiek het gevoel dat je ze recht aankijkt en ontstaan er geen zwarte gaten rondom je ogen.

5. Een moment voor jezelf

Nadat je alles op het podium hebt doorgenomen en alles besproken hebt met de aanwezige technici en coördinatoren, trek je je terug en concentreer je je weer op de inhoud van je presentatie. Neem daar echt even een moment voor. Doe dat bijvoorbeeld op het toilet, als je maar even alleen bent. Voor je concentratie en om in het juiste gevoel komen te komen van wat je wilt bereiken bij de toehoorders. En jaja (!) om je adrenaline omhoog te laten komen. De meeste mensen doen er alles aan om hun zenuwen te bedwingen, maar als je ze omzet in positieve adrenaline, net als een sporter voordat hij de ring, het veld of de baan in- of opgaat dan zet je blokkerende angst om in bruisende energie. En dan…BAM!! It’s showtime!

Wil jij ook een perfecte podiumpresentatie? Fabienne helpt je graag bij jouw persoonlijke voorbereiding.

Fabienne de Vries

Fabienne de Vries is presentatie- en pitchcoach. Vanaf haar 21ste heeft zij met veel passie gewerkt in de media en het bedrijfsleven. Hier merkte zij dat er veel overeenkomsten zijn tussen de mediawereld en het bedrijfsleven, met name als het gaat om ‘sales en presenteren’. Haar ervaringen vormden een bron van inspiratie om andere mensen te gaan trainen ter verbetering van hun presentatietechnieken en podium optredens.

Bekijk alle artikelen van Fabienne de Vries →
Apppwiki - ZZP Barometer

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →