Ondernemer is vaker tevreden dan werknemer

Ondernemer is vaker tevreden dan werknemer - ZZP Barometer

CBS: “81% van ondernemers tevreden met werksituatie”

Uit onderzoek van het CBS blijkt dat de ondernemer (81%) vaker tevreden is over zijn werksituatie dan de werknemer (78%) en de uitzendkracht (66%). “Er zijn steeds meer startende ondernemers in Nederland, en uit deze cijfers blijkt dat dat een goede keuze is. De vrijheid, flexibiliteit en onhankelijkheid zorgen in de praktijk voor meer tevredenheid,” aldus Jeroen Sakkers, initiatiefnemer van ZZP Barometer.

De cijfers van het CBS worden onderverdeeld in twee groepen. Enerzijds de zelfstandigen en anderzijds de werknemers. De zelfstandigen worden vervolgens onderverdeeld in zelfstandigen met en zonder personeel. De werknemers worden onderverdeeld in de werknemer met de vaste arbeidsrelatie, de flexibele arbeidsrelatie en de uitzendkrachten.

Zelfstandige met personeel bovengemiddeld tevreden

Zelfstandige ondernemers met personeel zijn meer tevreden over hun werk dan zelfstandige ondernemers zonder personeel. 82,9 procent van de zelfstandigen met personeel is tevreden met de werksituatie. Dit ligt boven het gemiddelde percentage van 81 procent onder alle zelfstandige ondernemers. 80,8 procent van de zelfstandigen zonder personeel geeft aan tevreden te zijn.

Minder tevredenheid onder zelfstandigen die geen passende baan konden vinden

Ruim 11 procent van de zelfstandigen zonder personeel geeft aan voor zichzelf te zijn begonnen omdat ze geen geschikte baan als werknemer konden vinden. Opvallend is dat een kleine 67 procent van deze groep aangeeft tevreden te zijn. In verhouding met de vorige percentages is dat weinig. Maar er heerst nog altijd meer tevredenheid onder zelfstandigen dan onder werknemers.

ZZP Barometer

ZZP Barometer is de onafhankelijke en structurele onderzoeksmonitor van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als hét naslagwerk en de nieuwsbron voor zzp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en andere zzp-marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door haar partners.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →

Op de hoogte blijven?

Ontvang iedere week de laatste feiten, cijfers, expertartikelen en downloads – speciaal voor jou geselecteerd door ZZP Barometer:

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, overeenkomsten, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →