Onderzoek: Bijna 1 op 3 zzp’ers heeft geen voorziening bij overlijden

Ruim helft zzp’ers heeft overlijdensrisicoverzekering

APELDOORN – 28 procent van de zzp’ers heeft niets geregeld bij zijn of haar overlijden. Van de zzp’ers die wel iets hebben geregeld, heeft een meerderheid dat gedaan middels een overlijdensrisicoverzekering (ORV). Dat blijkt uit onderzoek van ZZP Barometer onder 744 zzp’ers in samenwerking met Centraal Beheer.

52 procent van de zzp’ers beschikt over een overlijdensrisicoverzekering. 1 op de 5 zzp’ers heeft geen ORV, maar heeft wel op een andere manier iets geregeld bij zijn of haar overlijden. Wanneer zzp’ers niet over een ORV beschikken, zijn zij in de meeste gevallen (92%) ook niet van plan om deze in de toekomst af te sluiten.

“De financiële gevolgen na overlijden kunnen groot zijn. Het is fijn om te weten dat jouw nabestaanden niet met financiële zorgen komen te zitten wanneer jij overlijdt. Met een ORV ontvangen nabestaanden eenmalig een afgesproken geldbedrag, waarmee zij tijdelijk het wegvallen van inkomen op kunnen vangen,” aldus Marc Bijwaard van Centraal Beheer.

Omzet verdubbelen als zzp'er? Download deze gratis videocursus

50 dagen lang hebben wij nieuwe tips, trucs, interviews en succesverhalen die jou inspireren en (nog) succesvol(ler) maken. Onze experts geven jou adviezen die jouw omzet als zzp’er kunnen verdubbelen.

Meer info

Jongere zzp’er beschikt vaker over ORV

Verder blijkt uit onderzoek dat mannelijke zzp’ers naar verhouding vaker over een ORV (61%) beschikken dan vrouwelijke zzp’ers (37%). Ook hebben zzp’ers die langer actief zijn als ondernemer vaker een ORV afgesloten. Zzp’ers beschikken minder vaak over de verzekering naarmate zij ouder worden. 62 procent van de zzp’ers jonger dan 35 heeft zich verzekerd tegen het risico op overlijden. Van de zzp’ers ouder dan 65 beschikt maar 31 procent over de verzekering.

Deel zzp’ers vindt ORV niet nodig

De meeste zzp’ers die niet over een overlijdensrisicoverzekering beschikken, geven hiervoor als reden dat zij het financieel risico bij overlijden al op een andere manier hebben gedekt, bijvoorbeeld met een buffer. Ook geeft 19 procent aan het niet nodig te vinden de verzekering af te sluiten, bijvoorbeeld omdat zij geen nabestaanden hebben of omdat het voor de nabestaanden niet nodig is. 18 procent van de zzp’ers zonder ORV heeft de verzekering niet afgesloten omdat zij deze te duur vindt.

Over het onderzoek

De resultaten zijn tot stand gekomen op basis van een online enquête onder een representatieve steekproef van 744 zzp’ers in Nederland en zijn bedoeld om meer informatie, kennis en transparantie te brengen voor en over de meer dan 1,1 miljoen zzp’ers die Nederland kent (KvK, oktober 2017). De onderzoeksresultaten zijn verwerkt in een infographic (download PNG-versie).

ZZP Barometer

ZZP Barometer is de onafhankelijke en structurele onderzoeksmonitor van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als hét naslagwerk en de nieuwsbron voor zzp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en andere zzp-marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door haar partners.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.