Hoeveel heb jij geïnvesteerd in je bedrijf?
Veel zzp’ers hebben bij de start van hun bedrijf voldoende aan een telefoon en/of laptop. Maar voor sommigen is een startkapitaal onmisbaar om de nodige startinvesteringen te kunnen betalen. Deze zeven eenmanszaken zijn genoodzaakt om een flinke investering te doen bij de start van hun bedrijf.
Als kapper – om een stoel te mogen gebruiken
Het kappersvak is op verschillende manieren uit te voeren. Je kunt je klanten thuis bezoeken, je kunt jouw eigen kapperszaak openen en je kunt natuurlijk een stoel huren in een al bestaande kapperszaak. Dit laatste is voor veel starters een aantrekkelijke optie. Een stoel in een kapperszaak geeft je beroep vanaf de start een professionele uitstraling. Bovendien loop je een grotere kans om van spontane klanten te profiteren, simpelweg omdat ze de zaak binnen kunnen lopen. De huur van een kappersstoel varieert: de meeste stoelen huur je voor een bedrag tussen 750 en 2.500 euro per maand. Sluit je je aan bij een franchisemerk, dan komen daar kosten bij voor marketing, administratie, producten, management en verzekeringen. Hoe dan ook, voor de meeste kappers gaan de kosten voor de baten uit.
Als digitale creatief – voor camera’s en topsoftware
Filmmakers kunnen alles doen: van bewegende tekeningen tot gigantische Hollywood-producties. Maar de meeste creatieven die ervan dromen hun naam op een Amerikaanse titelrol te zien prijken, beginnen als zzp’er. Zij maken hun content van concept tot eindproduct. En om dat goed te kunnen doen, heb je de nodige hardware en software nodig. Te beginnen met een camera, lenzen, microfoons, een statief, materiaal voor belichting. Daarnaast is een soepel draaiende computer met een state-of-the-art videokaart en een beeldscherm van topkwaliteit onontbeerlijk. Tenslotte gebruik je bepaalde software om de opnames met special effects te kunnen bewerken tot de film van je dromen. Alles bij elkaar opgeteld lopen ook deze kosten al snel in de duizenden euro’s. De digitale creatief moet dus flink investeren.
Als winkelier – om je eerste collectie te kopen
Altijd al een eigen winkel willen openen? Voor veel mensen is een eigen kledingzaak een droom. Maar voordat je opent, zul je behalve een best prijzige huur (of zelfs aankoop) van een winkelpand ook kosten moeten maken voor de inkoop van je producten. Zonder kleding geen kledingwinkel. Hetzelfde geldt voor andere detailhandelaars. En uiteindelijk werkt het in de horeca net zo. Soms kun je daarvoor leningen afsluiten bij leveranciers, maar vaak genoeg kan het wijs zijn om het geld bij een bank te lenen.
Als piloot – om te leren vliegen
Hoewel de meeste piloten in loondienst werken, is er een forse groep zzp’ers die werken achter de stuurknuppel. Zelfstandig piloot of niet: voor alle vliegeniers is de opleiding niet bepaald gratis. Voor 8.000 euro volg je alleen de basisopleiding, maar het hele traject tot aan het afstuderen kost het wel 150.000 euro. De meeste piloten kunnen dat niet uit eigen zak betalen en lenen dit studiegeld. Gaan piloten als zelfstandig ondernemer aan het werk, dan duurt het meestal eventjes voor dat hele bedrag is terugbetaald. Zij starten hun bedrijf dus bijna altijd met een achterstand, in de vorm van een forse studieschuld.
Als vastgoedexploitant – om je eerste stenen te kopen
Inkoop, renovatie of verbouw, en de verkoop van huizen of andere panden kunnen een lucratieve business zijn voor zelfstandig ondernemers. Startkapitaal is daarin onmisbaar: je moet immers voldoende geld hebben om het eerste pand te kopen. Overigens is het niet aan te raden om je in deze markt te gaan bewegen onder de rechtsvorm van een eenmanszaak. Een BV is gebruikelijker, juist omdat de schuld van je aankopen dan op naam van je bedrijf staat, in plaats van op je persoonlijke naam. Maar welke rechtsvorm je ook kiest, je kunt het bedrijf prima in je eentje runnen, als zzp’er.
Als bedrijfsadviseur – om een beetje goed voor de dag te komen
De meeste adviseurs kunnen hun bedrijf beginnen vanuit huis en hoeven dus weinig te investeren. Maar zeker in een hoger segment van de markt kan een startkapitaal goed van pas komen. Word je thuis afgeleid door katten of kinderen? Dan kan het verstandig zijn om een kantoorruimte te huren (of misschien zelfs te kopen). Net als bij de kapper staat het veel professioneler dan wanneer je je klanten bij jou thuis moet uitnodigen. De goedkoopste bureaus in een kantoorruimte zijn al te huren vanaf 100 euro per maand. Maar wil je je eigen kantoor naar smaak inrichten, dan zul je meer moeten neertellen en dus meer moeten investeren. Een bureaustoel, een laptop, een designbureau, de nodige abonnementen en verzekeringen – en wat te denken van passende kunst? En ga je op bezoek bij potentiële klanten, dan is een collectie aan maat- of mantelpakken en een representatieve wagen nodig om een voorsprong te nemen op je concurrenten. Heb je ook nog een professionele website, met bedrijfslogo en een eigen stroom aan content, dan lopen de kosten voor je startende onderneming al snel in de duizenden euro’s.
Als psycholoog – voor vergunningen, registraties en diploma’s
Sommige beroepen mag je alleen uitvoeren als je bepaalde vergunningen hebt. Voor psychologen is bijvoorbeeld alleen een diploma niet voldoende. Om behandelingen aan te kunnen bieden die vergoed worden, zul je je moeten registeren in het BIG-register. Ook kan het vereist zijn om lid te worden van een beroepsvereniging. En sommige psychologen, maar ook andere medische specialisten, sluiten zich aan bij een maatschap. Om daar onderdeel van te worden, moet je je meestal inkopen. Dit geldt overigens ook voor veel huisartsen en advocaten. Kortom: investeren hoort erbij, als je als professional in de cure & care aan de slag gaat.
Hoe kom je aan startkapitaal?
Heb je nu niet eigen startkapitaal, maar ben je wel vastberaden om een van deze beroepen uit te oefenen? Dan kun je op zoek naar investeerders. Veel banken verstrekken natuurlijk kleine en grotere bedragen aan zzp’ers in de vorm van een lening. Hierbij is het belangrijk om een stevig ondernemingsplan te hebben, om de bank te overtuigen dat jouw bedrijf gaat slagen. Heb je een rijk familielid of een kennis die in jouw bedrijf wil investeren? Dan kun je ook een privé-lening afsluiten. En tenslotte is er natuurlijk de mogelijkheid om een heleboel mensen bereid te vinden om een klein beetje te investeren: crowdfunding heet dat.
Denk ook aan wie je je schuld nalaat
Let op! Als je een lening afsluit op je eenmanszaak, staat de schuld van jouw bedrijf op jouw naam. Gaat er iets mis met je bedrijf, dan ben jij aansprakelijk voor het terug betalen van die lening. Of jouw nabestaanden. Want in het ellendige geval dat jij komt te overlijden, erven jouw erfgenamen jouw schuld. Om dat laatste af te dekken, is het verstandig om bij een grote lening een overlijdensrisicoverzekering afsluiten.