Onderzoek: Zzp’er werkt 8 procent onder gewenst uurtarief

Opdrachten & tarieven
Page 1 Created with Sketch.
28 Shares

Concurrentie zet zzp-tarief onder druk

NIEUWEGEIN –  Het uurtarief dat zzp’ers hanteren ligt 8 procent lager dan hun gewenste uurtarief. Bijna de helft van de zzp’ers (44%) geeft aan een te laag tarief te moeten rekenen om de concurrentie de baas te kunnen zijn. Dat blijkt uit onderzoek van ZZP Barometer  onder 1.197 zzp’ers in samenwerking met IT-Staffing.

Gemiddeld hanteren zzp’ers een tarief van 75 euro per uur. Het gewenste uurtarief van de zzp’er ligt echter 8 procent hoger, op 81 euro. Ten opzichte van 2016 is het huidig tarief van de zzp’er met 17 procent gestegen. Een positieve ontwikkeling, zeker nadat het uurtarief in 2016 ten opzichte van 2015 met 6 procent was gedaald.

“Een forse stijging en een duidelijk teken dat de vraag toeneemt. Wat verder opvalt is dat het verschil tussen gewenst en gehanteerd uurtarief in voorgaande jaren min of meer gelijk blijft. Het lijkt er dus op dat die onderhandelingsruimte in tarief niet ongewoon is,” aldus Wessel jr. van Alphen van IT-Staffing.

Algemene voorwaarden opstellen als zzp'er? Download deze gratis voorwaarden

Het is voor jou als dienstverlenende zzp’er van belang dat jij algemene voorwaarden opstelt. Bespaar jezelf een hoop tijd en download onze algemene voorwaarden voor dienstverlenende zzp'ers.

Meer info

Laag tarief door concurrentie

Bijna de helft van de zzp’ers (44%) geeft aan een te laag tarief te moeten rekenen om de concurrentie de baas te kunnen zijn. De meeste zzp’ers zijn dan ook niet bereid een deel van dit tarief af te staan voor bijvoorbeeld snelle betaling (80%) of bemiddeling bij opdrachten (69%). Zzp’ers baseren hun tarief voornamelijk op de specialisatie van de opdracht (57%), hun vaardigheid (55%), de duur van de opdracht (54%) en de omvang van de opdracht (51%).

Zzp’er bereid kleine marge af te staan aan tussenpartij

Uit het onderzoek is verder gebleken dat 38 procent van de zzp’ers moeite heeft om aan opdrachten te komen. De meerderheid van deze groep (72%) zou dan ook bereid zijn om via een tussenpartij te werken mocht een potentiële opdrachtgever daarom vragen. Wanneer zzp’ers bereid zijn via een tussenpartij te werken, doen zij dat het liefst via een bemiddelaar (78%) of via een detacheerder (53%). Voor bemiddeling zijn zij bereid gemiddeld slechts 6,1 procent van hun tarief af te staan. Deze marge ligt een stuk lager dan de marge van 13,1 procent die bemiddelaars gemiddeld rekenen bij zzp’ers.

Over het onderzoek

De resultaten zijn tot stand gekomen op basis van een online enquête onder een representatieve steekproef van 1.197 zzp’ers in Nederland. Hierbij zijn de sectoren “ICT & Internet” en “Zakelijke dienstverlening”, alsmede de groepen hbo-/wo-opgeleiden en ondernemers die langer dan 5 jaar actief zijn als ondernemer oververtegenwoordigd ten opzichte van de zzp-populatie in Nederland. De uitkomsten zijn bedoeld om meer informatie, kennis en transparantie te brengen voor en over de meer dan 1,1 miljoen zzp’ers die Nederland kent (KvK, oktober 2017). De onderzoeksresultaten zijn verwerkt in een infographic (download PNG-versie).

ZZP Barometer

ZZP Barometer is de onafhankelijke en structurele onderzoeksmonitor van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als hét naslagwerk en de nieuwsbron voor zzp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en andere zzp-marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door haar partners.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →

Recent onderzoek

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
106 Shares
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé 
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bekijk alle onderzoeken →