Van bescheiden klusje tot investeren in bedrijfsmiddelen

Inkomen & risico
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Van bescheiden klusje tot investeren in bedrijfsmiddelen - ZZP Barometer

Huur, lease of koop jij je eigen bedrijfsmiddelen?

Een eigen bedrijf begint vaak met één eerste klusje. Je merkt vervolgens of je met zo’n soort opdracht goed in de markt ligt. Dus volgt er nog een klus, en dan nog tien. Het aantal opdrachtgevers neemt toe en langzaam groeit je onderneming uit tot een succesvol en omvangrijk bedrijf. Voor de meeste zzp’ers betekent dat ook dat je meer spullen nodig hebt. Dus moet je investeren in bedrijfsmiddelen. Maar wat is slim? Kopen, huren, leasen of lenen? En hoe doe je dat vervolgens?

Lenen van familie en vrienden

Begint je bedrijfje net en is je productie nog klein? Dan zijn veel spullen nog prima te lenen. Denk aan de printer van een vriend voor dat sporadische kleurenprintje van hoge resolutie. En voor je eerste bouwklus, bijvoorbeeld bij een kennis van de familie, mag je vast de klopboor van je vader lenen. Die eerste klussen hoeven nog niet super serieus te zijn, maar ze zijn vaak wel de eerste stappen die je als zzp’er zet. Op die laagdrempelige manier ontdek je of er een ondernemer in je schuilt. Daar kom je gauw genoeg achter.

Delen met je buurman

Maar krijg je een opdracht die om specifieke apparatuur vraagt? Dan zul je iets verder moeten zoeken dan alleen in je nabije omgeving. Bijvoorbeeld naar een labelmaker voor de potten soep die je over hebt na een grote cateringklus, of een hogedrukspuit voor een hoveniersopdracht. Dat zijn misschien geen dingen die je ouders en vrienden zomaar in huis hebben.

Voor zzp’ers die nog in de beginfase van hun bedrijf staan, is het best een zware dobber om die apparaten nieuw aan te schaffen. Gelukkig is dat in de buidel tasten dan ook niet altijd noodzakelijk. Dankzij het internet kun je voor deze fase in je bedrijf gebruik maken van de deeleconomie. Voor een klein bedrag kun je veel spullen en apparaten lenen bij je buren of op platforms als bijvoorbeeld PeerBy. En in sommige stadswijken en dorpen bestaan nog sociale gereedschapsuitleendiensten waar je voor eenmalige klusjes gebruik van kunt maken.

Huren

Natuurlijk is het niet de bedoeling dat je als ondernemer al je apparatuur leent. Daar ben je geen ondernemer voor geworden. Worden je klussen serieuzer en wil je gegarandeerd goede kwaliteit van de apparaten die je gebruikt? Maar heb je nog onvoldoende vermogen om dure apparatuur te kopen? Dan kun je ervoor kiezen om die te huren. Veel bouwmarkten verhuren tegenwoordig gereedschap. Een aanhanger of bestelbus kun je ook eenvoudig huren. Ben je een muzikant en heb je versterkers of kabels nodig? Of ben je een partyplanner en wil je voor een kinderfeestje een springkussen gebruiken? De aanschaf van zulke spullen is in de opstart van je bedrijf vaak nog niet rendabel, maar huren wel. Het voordeel van huren is dat je inzicht hebt in de vaste kosten die je als ondernemer maakt. Als beginnend ondernemer is het goed om je te realiseren dat je de kosten voor het gebruik van de benodigde apparatuur moet zien terug te verdienen.

Omzet verdubbelen als zzp'er? Download deze gratis videocursus

50 dagen lang hebben wij nieuwe tips, trucs, interviews en succesverhalen die jou inspireren en (nog) succesvol(ler) maken. Onze experts geven jou adviezen die jouw omzet als zzp’er kunnen verdubbelen.

Meer info

Leasen

Vervolgens komt de fase dat er steeds meer klussen komen. Jouw werk wordt meer en meer een echte onderneming. Klussen zijn niet langer zomaar een klusje omdat je er toevallig goed in bent. Bekende opdrachtgevers tippen steeds weer nieuwe opdrachtgevers die jou snel weten te vinden. En voor je het weet heb je ineens elke week een springkussen, bestelbus of laserprinter nodig. Ben je toch nog niet 100% zeker van de duurzaamheid van jouw bedrijf, maar wil je wel voor langere tijd kwalitatief goede spullen gebruiken? Dan kan je ze soms leasen.

Leasen is een vorm van huren. Het belangrijkste verschil tussen leasen en huren, zit ’m in de looptijd van je contract. Als je iets huurt, doe je dat meestal voor een paar dagen of weken. Lease je iets, dan doe je dat juist voor maanden of jaren. Hoe langer een contract loopt, des te interessanter het financieel wordt. Soms kan een leasecontract zelfs voordeliger uitpakken dan het kopen van hetzelfde ding. Het kan dus slim zijn om uit te zoeken of dat voor de apparaten die jij als ondernemer nodig hebt, ook geldt. Het voordeel van leasen is dat de apparaten altijd voor jou ter beschikking staan, maar dat het bedrijf waarvan je leaset voor het onderhoud zorgt. Leasen kennen we natuurlijk van de auto van de zaak, die overigens tegenwoordig ook voor zzp’ers steeds beter te leasen is. Maar ook andere vervoersmiddelen kun je leasen: trucks, bestelbussen of een speciale snelle fiets.

Leasen is in trek in de zzp-markt. Je kunt naast vervoersmiddelen ook websites leasen of ICT-apparatuur zoals beeldschermen en 3D-printers. En vergeet ook niet je telefoon. Heb je een mobiel abonnement met telefoon erbij, dan lease je in feite die telefoon.

Kopen

Loopt je bedrijf inmiddels super goed? Heb je een stabiele cashflow en weet je zeker dat je bepaalde spullen sowieso gaat gebruiken? Schaf bedrijfsmiddelen aan! Investeringen in je bedrijf kunnen de professionaliteit van je onderneming enorm bevorderen. Een eigen printer waar je altijd bij kunt, werkt altijd sneller dan een ritje langs de copyshop. Of denk aan een bestelbus van de zaak waarin je al je gereedschap zelf kunt vervoeren. Of een goede laptop met de nodige specialistische software. En barst je uit je voegen in dat huurkantoortje en wil je zelfs werknemers aannemen? Koop dan dat bedrijfspand en richt het in.

Rekenen

Het is altijd slim om uit te zoeken wat verstandiger is: leasen, of kopen. Maar hoe doe je dat? De volgende tips kunnen je daarbij helpen:
– Bedenk hoe lang je wilt dat het apparaat meegaat. Een mobiele telefoon moet bijvoorbeeld twee jaar mee kunnen. Een laptop drie en een bedrijfswagen misschien wel zeven jaar. Redelijke afschrijvingstermijnen van jouw spullen kun je online goed vinden.
– Vergelijk zo de maandelijkse leasekosten met de kosten voor aanschaf.
– Let op: word je na afloop van je leasecontract eigenaar van het apparaat?
– Verdiep je in de dekking van de door jouw geleasete spullen. Wat wordt wel en niet vergoed bij diefstal, vernieling of slijtage? En hoe staat het met het eigen risico?
– Vraag je boekhouder of financieel adviseur naar zijn oordeel: hoe pakt kopen of leasen voor jouw bedrijfsboekhouding uit?
– Houd rekening met aftrekposten en subsidies. De overheid stimuleert bedrijfsinvesteringen bijvoorbeeld met de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek. Investeer je in een jaar meer dan € 2.301,-? Dan kan je aan het eind van het jaar een deel van je uitgaven aftrekken van de belasting.

Verzeker je spullen

Is je inventaris gegroeid tot meer dan € 15.000,-? Dan kan het verstandig zijn om een bedrijfsmiddelenverzekering af te sluiten, een soort inboedelverzekering voor de apparaten en voorraden van jouw bedrijf. Deze verzekering vergoedt de inventaris bij diefstal of schade door brand of water.

Centraal Beheer
Partner van ZZP Barometer

Speciaal voor (zelfstandig) ondernemers hebben we het Bedrijfsverzekeringen Pakket. Schadeverzekeringen waarmee je de belangrijkste risico’s van jou en jouw bedrijf in één keer online goed regelt. Natuurlijk bepaal je zelf welke risico’s je af wilt dekken. Bekijk de meest gekozen schadeverzekeringen voor zzp’ers

Bekijk alle artikelen van Centraal Beheer →

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Recent onderzoek

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé 
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bekijk alle onderzoeken →