Hoe voorkom je als zzp’er een burn-out?

Sentini Grunberg Opleidingen & ontwikkeling
Page 1 Created with Sketch.
13 Shares
Hoe voorkom je als zzp’er een burn-out? - ZZP Barometer

Burn-out voorkomen door balans te vinden

Ondernemerschap vergt veel van je. Er zijn verschillende onderdelen waarmee je rekening dient te houden: financiën, marketing, nieuw talent aannemen, klanten bedienen en noem maar op. Als fulltime-ondernemer is de balans vaak zoek, en dat was nog een stuk erger toen ik studentondernemer was. Studeren tijdens het ondernemen, maar ook het hebben van een baan terwijl je parttime aan het ondernemen bent, kost nogal wat extra energie. Veel dingen lopen door elkaar en doordat je focus ver te zoeken is, heeft dat ook invloed op je energieniveau. Als ondernemer heb je de vrijheid om je dromen te verwezenlijken en je eigen tijd in te delen. Maar daarmee komt natuurlijk ook een stuk verantwoordelijkheid, en die ligt met name bij goed zorgen voor jezelf.

Gun jezelf rust

Ga er op tijd tussenuit en gun je lichaam en geest rust. Als je op een schaal van 1 tot 10 kunt aangeven hoeveel energie je hebt, waarbij 1 heel weinig energie is en 10 heel veel, wat is dan het cijfer dat jij jezelf dagelijks geeft? Als je deze vraag aan jezelf stelt en merkt dat het antwoord wekenlang onder de 5 is, dan dient er waarschijnlijk iets te veranderen voordat die burn-out er wel is. Het vinden van een goede balans is belangrijk om joyful te kunnen ondernemen.

Balans zoek

Tijdens één van mijn projecten heb ik ervaren dat de balans langere tijd zoek was. In 2013 werd ik door de gemeente Amstelveen gevraagd om een project op te zetten. Na verloop van tijd had ik meer dan tachtig ondernemers individueel gecoacht, en andere gemeenten begonnen eveneens geïnteresseerd te raken in het project. Het project was succesvol in één gebied en ik dacht het daardoor ook gemakkelijk te kunnen uitrollen in andere plaatsen.

Ik was erg ambitieus en wilde het project binnen vijf jaar in veertig gemeenten draaiend hebben als dé accelerator voor ondernemers. Het was immers een bewezen concept en door het inzetten van lokale ondernemerscoaches kon ik het schaalbaar maken. Door te netwerken maakte ik afspraken bij diverse ambtenaren, en ik reed door heel Nederland van gemeente naar gemeente. Mijn eigen businesscoach moedigde mij aan om niet op te geven bij de eerste ‘nee’. Dus ik ging vrolijk door, afspraak na afspraak, terwijl ik duidelijk voelde dat ik steeds meer energie kwijtraakte. In de weekenden was ik namelijk zwaar uitgeput. Iedere zaterdag, wat ik echt zie als mijn ontspanningsdag, voelde ik mij depressief in plaats van blij. Het was voor mij een wake-up call toen ik merkte dat dit structureel het geval was.

Ben jij gevoelig voor een burn-out?

Veel ondernemers zijn gevoelig voor burn-outs. Ondernemen kost veel energie, dus op tijd rust nemen is belangrijk. Soms leef je veel te lang in de ‘ik moet’-modus: je moet die klant helpen, je moet je medewerkers nog even informeren, je moet op je financiën letten, je moet mee met de nieuwste onlinemarketingtrends en noem maar op. Balans vinden is een waardevolle sleutel tot succes. Je kunt heel hard ergens voor gaan, maar het is belangrijk te weten waar je grens ligt. Het betekent niet dat je bij de eerste tegenslagen direct moet opgeven, maar zodra je voelt dat je langere tijd energieloos bent, dan dien je wel op te letten of je te veel buiten je comfortzone leeft.

Ben jij zzp’er en wil jij meer weten over het vinden van een goede balans? Lees dan mijn boek Joyful Ondernemen.

Sentini Grunberg
Sentini Grunberg

Sentini Grunberg richtte in 2008 als 19-jarige haar eerste onderneming op: InMovement, een bedrijf waarmee ze dansworkshops voor kinderen organiseerde en trainingen aan bedrijven gaf op het gebied van vitaliteit en wellness. De afgelopen jaren is zij zich steeds meer gaan focussen op het geven van trainingen over netwerken, acquisitie en personal branding. Voor haar online YouTube-programma Behind The Mind interviewt ze ondernemers van Amsterdam tot Silicon Valley. Vanaf 2016 werkt ze onder haar eigen naam sentinigrunberg.com en runt ze een videomarketing bureau Grunbergpr.com.

Bekijk alle artikelen van Sentini Grunberg →

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →

Recent onderzoek

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
106 Shares
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé 
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bekijk alle onderzoeken →