“Als zzp’er moet en kun je er alles aan doen om je doelen te realiseren”

Opleidingen & ontwikkeling
Page 1 Created with Sketch.
14 Shares
Interview Arturo Massaro - "Als zzp'er moet en kun je er alles aan doen om je doelen te realiseren" | ZZP Barometer

Hoeveel ondernemersdoelen ga jij realiseren in 2018?

Arturo Massaro is ondernemerscoach bij zijn eigen bedrijf ‘Dreamschool‘. Hij wil niets liever dan andere ondernemers helpen bij het realiseren van ondernemersdoelen. Met zijn bedrijf bereikt Arturo honderden ondernemers. Hij geeft trainingen, lezingen en workshops aan verschillende doelgroepen. Van ondernemers tot aan starters en van studenten tot aan gevestigde organisaties. Zijn boek ‘Experttips voor het realiseren van ondernemersdoelen‘ is een logisch vervolg van zijn werk. Hij hoopt met zijn boek veel verschillende mensen te helpen bij het realiseren van ondernemersdoelen. Wij interviewden Arturo over zijn boek en het ondernemerschap.

LIFE-formule

Arturo ontwikkelde zijn eigen formule waarmee hij mensen kan helpen. De LIFE-formule biedt mensen houvast en dient als een soort kapstok. De formule vertelt je of je op koers zit naar het waarmaken je van je droom, of dat je juist afwijkt. Als je afwijkt vertelt het je wat je moet doen, zodat jij wel die ondernemersdoelen kunt realiseren.

De formule staat voor vier onderdelen:
1. Leiderschap om de richting in jouw leven te bepalen;
2. Inspiratie om te ontbranden en creatieve oplossingen te vinden voor al je uitdagingen;
3. Focus om te blijven kiezen voor wat voor jou en je ondernemersdroom belangrijk is;
4. Energie om te starten en vol te houden.

De LIFE-formule vormt voor Arturo een belangrijk aspect binnen zijn bedrijf ‘Dreamschool’. Het helpt ondernemers en zzp’ers bij het realiseren van de ondernemersdoelen. Om die reden zal deze formule een belangrijke rol spelen in zijn boek ‘Experttips voor het realiseren van ondernemersdoelen’.

1. Hoe en waarom ben je ondernemer geworden?

Ik was werknemer bij een energiebedrijf. Daar had ik een leidinggevende functie, maar wilde rond mijn veertigste totaal iets anders gaan doen. Ik wist echter niet direct wat. In de nacht van 1 op 2 januari 2001 kreeg ik antwoord in de vorm van een bijzondere droom. Ik stond voor een groep mensen training te geven in leiderschap. Ik werd wakker en wist wat ik wilde gaan doen. Dat jaar heb ik mijn baan opgezegd en ben als zelfstandige trainer en coach begonnen met mijn eigen bedrijf.

2. Wat doe je precies? En wat is je missie?

Sinds 2002 geef ik trainingen in leiderschap, communicatie en teambuilding. Vanaf 2010 mag ik de gehele wereld over reizen om trainingen te geven. De trainingen zijn, naast een stuk inhoudelijke kennis, vooral gericht op het gedrag en de mindset van de mensen. Ik ben ervan overtuigd dat wanneer jij als mens en/of ondernemer weet wat jij echt wilt, je heel veel kunt bereiken. Als je daarnaast ook nog 100% gecommitteerd bent aan dat wat jij wilt, is nagenoeg alles te realiseren. En dat wil ik de mensen graag meegeven.

3. Hoe ben je op de titel van jouw boek gekomen?

Ik zie veel ondernemers die mooie doelen hebben maar het niet bereiken. En dan bedoel ik niet die relatief kleine en simpele doelen. Die worden wel gehaald. Ik bedoel die echte grote wens, die mooie droom verwezenlijken. Velen willen dit wel, maar weten niet precies hoe zij dat moeten doen. Ze blijven te vaak hangen in de angsten en kijken te snel naar wat er mis kan gaan. Terwijl het realiseren van je (ondernemers)doelen nu juist zo mooi is en je veel extra inspiratie geeft.

4. Wat wil je bij de zzp’er bereiken met dit boek?

Het zou prachtig zijn als de zzp’ers beseffen dat zij veel meer kunnen bereiken dan velen nu doen. Ik hoop dat ze na het lezen van dit boek die uitdagende stappen gaan zetten waar ze nu nog tegenop zien. En dat ze dat met zoveel vertrouwen doen dat ze weten dat het gaat lukken. En dat ze gaan inzien dat zij het ook waard zijn om die grote doelen te realiseren. Door middel van mijn KRACHT-methode hebben ze een simpele en toch krachtige tool waardoor het realiseren van je doelen vele malen makkelijker wordt.

5. Door wie ben je geïnspireerd bij het schrijven van jouw boek?

Dat zijn zeer veel mensen. In het algemeen alle zzp’ers die met hart en ziel hun vak uitoefenen. Ik kan genieten van mensen die met passie datgene doen waar ze gelukkig van worden. Daarnaast zijn er een paar directe vrienden die me altijd steunen en eerlijk tegen mij zijn. Zij houden mij scherp en zorgen ervoor dat ik mijn focus kan behouden. En in het bijzonder mijn vrouw en zoon. Zij houden onvoorwaardelijk van mij en inspireren mij om ook op de moeilijke momenten in mijn leven door te gaan. Om te blijven geloven in mijzelf en wat ik te vertellen heb.

Wat zijn jouw Unique Selling Points (USPs)? Download deze gratis checklist

Jouw eigen propositie is binnen jouw branche erg belangrijk. Je USP helpt daarbij onderscheidend en concurrerend te zijn. Download deze checklist en zorg ervoor dat jij bewust bent van jouw USPs.

Meer info

6. Wanneer is jouw boek succesvol?

Mijn boek is succesvol als de ondernemer die dit leest er daadwerkelijk zelf succesvoller door wordt. Dat de zzp’er die mooie grote droom echt realiseert en achteraf denkt: ‘Dat ik dit niet eerder zo gedaan heb?’. Dat iedereen die dit boek leest gaat ervaren dat je droom verwezenlijken niet alleen weggelegd is voor de groten der aarde, maar dat jij dat zelf ook kan. Je hebt een goed plan nodig, want zonder plan heb je geen bescherming. En met een plan weet je wat je wél moet doen en vooral ook wat je niet moet doen.

7. Wat is jouw favoriete (ondernemers)boek? En waarom?

Ik heb meerdere boeken die ik als favoriet zou bestempelen. Van Napoleon Hill is dat ‘Denk Groot, word Rijk‘. Misschien wel het beste boek dat beschrijft wat nodig is om je grote wensen te realiseren. Van Bentinho Massaro is het boek ‘Super Accelerated Living‘ erg goed. Het beschrijft heel mooi en duidelijk hoe jij een prachtig leven kan manifesteren. Daarnaast zijn er vele andere boeken van bijvoorbeeld Wayne Dyer, Peter Drucker, Stephen Covey, Kees van Zijtveld en nog veel meer die mij aanspreken. Soms lees ik een boek jaren later opnieuw en snap het dan beter, omdat ikzelf alweer verder ben gegroeid. Het is dus vaak ook gerelateerd aan het moment waar jezelf staat in het leven.

8. Tot slot… wat is jouw belangrijkste tip voor de zzp’er?

Als jij je grote droom wilt waarmaken begint het niet met de vraag: ‘Hoe moet ik dat doen?’. De Hoe-vraag is nooit de eerste vraag die jij jezelf moet stellen. De eerste vraag is heel simpel. Wil ik dit echt of niet? Ben ik bereid om de eerste stap te zetten, ondanks dat ik nog niet precies weet hoe ik nu verder moet? Als jij als zzp’er die grote wens echt wilt realiseren, dan begint het met 100% commitment. En dat betekent dat jij er veel voor over moet hebben om dat doel ook echt te verwezenlijken. Ben jij bereid om er dingen voor te doen en andere dingen ervoor te laten? Als je antwoord ja is, en je gaat er echt voor, dan is dat direct de eerste en belangrijkste stap voor het realiseren van jouw droom. En ik garandeer je dat als jij die 100% commitment ook doorzet, jij ontzettend veel mooie dingen kunt bereiken in je leven. En de voldoening is dan enorm.

ZZP Barometer

ZZP Barometer is de onafhankelijke en structurele onderzoeksmonitor van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als hét naslagwerk en de nieuwsbron voor zzp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en andere zzp-marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door haar partners.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →

Recent onderzoek

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
106 Shares
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé 
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bekijk alle onderzoeken →