Onderzoek: meerderheid zzp’ers loopt onbewust groot aansprakelijkheidsrisico

Inkomen & risico
Page 1 Created with Sketch.
5 Shares
CB Aansprakelijkheidsrisico's - ZZP Barometer

Zzp’er is vaak onbewust zzd’er

Apeldoorn, 23 november 2017 – Stel je bent loodgieter en je zet tijdens het repareren van een kraan per ongeluk de hele badkamer blank. Het water loopt door het plafond naar de buren waar de mooie Mondriaan opeens op een kindertekening lijkt. Wat dan…?

Nederland telt meer dan 1 miljoen zzp’ers in alle sectoren; de bouw, de zakelijke dienstverlening en de industrie. Deze groep wordt met de groeiende economie steeds groter, maar is zich niet altijd bewust van de risico’s die zelfstandigheid met zich meebrengt.

Zzp’er is vaak onbewust zzd’er; ‘Zelfstandige zonder dekking’

“Uit onderzoek van GFK* blijkt dat maar liefst 64% van de zzp’ers geen aansprakelijkheidsverzekering heeft voor hun bedrijf“, aldus Jack Hommel, directeur Bedrijven bij Centraal Beheer. “Vaak omdat zij denken dat hun privéverzekering dekking biedt. Helaas is dat in veel gevallen niet zo. Het zijn allemaal ondernemers die – vaak onbewust – een groot risico nemen. Wij noemen ze wel eens gekscherend ‘zzd’ers’ ofwel ‘zelfstandigen zonder dekking’. Het is echter een serieuze zaak die we graag onder de aandacht brengen.’”

Zzp’er die zijn zaakjes goed op orde heeft, groeit sneller

Als de verzekeringspartner van ondernemend Nederland heeft Centraal Beheer onderzoek laten uitvoeren door ZZP Barometer onder zzp’ers. Jeroen Sakkers, initiatiefnemer van ZZP Barometer: “Het is als zzp’er belangrijk om goed verzekerd te zijn voor mogelijk schade waarvoor jij als bedrijf aansprakelijk bent. Zorg ervoor dat je je risico’s goed hebt afgedekt. Uit onze onderzoeksresultaten blijkt dat 82% van de opdrachtgevers hierop let voordat ze een zzp’er inhuren. Dat is niet alleen belangrijk voor de professionaliteit van je bedrijf, maar blijkt ook een ingangseis te zijn voor het werven van een opdrachtgever. Het is zelfs zo dat 3 op de 5 opdrachtgevers een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven verplicht stelt. Door je zaakjes als zzp’er dus goed op orde te hebben lig je beter in de markt.”

* Totaal Onderzoek Financiële Diensten 2016 voor de zakelijke markt van onderzoeksbureau GFK

 

Centraal Beheer
Partner van ZZP Barometer

Speciaal voor (zelfstandig) ondernemers hebben we het Bedrijfsverzekeringen Pakket. Schadeverzekeringen waarmee je de belangrijkste risico’s van jou en jouw bedrijf in één keer online goed regelt. Natuurlijk bepaal je zelf welke risico’s je af wilt dekken. Bekijk de meest gekozen schadeverzekeringen voor zzp’ers

Bekijk alle artikelen van Centraal Beheer →

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Recent onderzoek

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
106 Shares
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé 
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bekijk alle onderzoeken →