Zo houd je jouw auto in topconditie: 8 tips

Zo houd je jouw auto in topconditie: 8 tips - Fleetwise

Rij met je auto zonder zorgen de winter door

Als ondernemer stap je het liefst in een auto die in topconditie is. Niets is zo vervelend als een melding in je auto, een rood lampje, omdat er iets aan de hand is. Dat gebeurt meestal als het net niet uitkomt, of als je eigenlijk al lang die onderhoudsbeurt had moeten laten uitvoeren. Je auto goed onderhouden is natuurlijk het hele jaar door belangrijk. Maar met de winter in aantocht is het toch verstandig om even extra aandacht hieraan te besteden. In de winter heeft je auto het door de kou namelijk extra zwaar, zijn de rijomstandigheden riskanter en de auto-onderdelen extra kwetsbaar. Daarom 8 tips voor je op een rij, om jouw auto in topconditie te houden.

1. Goede stevige banden

Voor een optimale rijprestatie moet je zorgen voor de juiste bandenspanning en voldoende profieldiepte. 1,6 mm is de wettelijk verplichte minimumprofieldiepte. Maar, met een profieldiepte onder de 3 mm wordt je remweg aanzienlijk verhoogd. Zorg dus voor genoeg profiel op je banden. Dat heeft niet alleen een positieve invloed op je veiligheid, maar ook het milieu en je portemonnee hebben er baat bij. Zodra het kouder wordt en de winter in aantocht is, is het verstandig je autobanden te verwisselen voor winterbanden. Met temperaturen onder de 7°C en ook met het rijden in regen, ben je veiliger op de weg. Je hebt meer grip, een kortere remweg en dus minder kans op ongelukken.

2. Auto winterklaar

In het reservoir van de auto kan de zomervloeistof bevriezen, vul de ruitensproeiervloeistof dus met een antivriesvariant, zodra het weer minder wordt.
Maak de rubbers van de deuren goed schoon en smeer ze in. Stel een set winterspullen samen. Denk hierbij aan ruitontdooier, slotontdooier, ijskrabber en eventueel een speciale deken voor de voorruit, zodat je minder hoeft te krabben.

3. Werkende ruitenwissers

Wanneer het regent, mistig is of gaat sneeuwen kan het zicht een stuk beperkter zijn in je auto. Zorg voor ruitenwissers die niet te oud zijn, want dan kunnen ze het vocht niet meer goed afvoeren en vervang ze dus indien nodig. Erger jezelf niet met vieze strepen op de ruit of met piepende en slepende ruitenwissers. Schoon en helder zicht is belangrijk.

4. Niveau vloeistof op peil

Ook zo’n hekel aan het bijvullen van ruitensproeiervloeistof? Zorg er toch voor dat je tank goed gevuld is. Zo heb je altijd goed zicht en in de winter helpt het om je ruit sneller te laten ontdooien. Het niveau van de koelvloeistof is ook belangrijk om op peil te houden. Antivries in de koelvloeistof beschermt de motor en voorkomt schade aan leidingen bij slechte weersomstandigheden. En vergeet natuurlijk nooit het peil van de motorolie. Maar als je regelmatig jouw auto laat onderhouden, zal dit probleem waarschijnlijk niet ontstaan.

5. Goed werkende accu

De accu is van essentieel belang en heeft vaak heel wat te lijden. Veel korte ritjes of bijvoorbeeld de verwarming op vol vermogen zetten, bij de start van een koude dag, vergt veel vermogen van de accu. Laat deze dus checken als je het niet helemaal vertrouwt. De accu moet namelijk als het kouder wordt, zeker als de temperatuur onder nul daalt, hard werken. Niets is zo vervelend als een auto die niet wil starten.

6. Ruim zicht met verlichting

Verlichting is er niet alleen om zelf goed te kunnen zien, maar ook om door andere automobilisten duidelijk gezien te worden. Check de verlichting van je auto dus regelmatig, Zorg ervoor dat je koplampen, knipperlichten en remlichten goed werken.

7. Airco aan

Airco in je auto is vooral zomers erg handig, lekker koel. Maar ook in de winter kun je deze aanzetten. Gek? Koud? Ja misschien klinkt het raar, maar de droge, warme lucht uit de airco is de meest effectieve manier om weer goed zicht door je beslagen of bevroren voorruit te krijgen. Daarnaast helpt de airco in de winter het vocht uit de auto te drijven.

8. Naar de officiële merkdealer

Om te voldoen aan de garantiebepalingen van het merk van jouw auto is het van belang om de werkzaamheden aan de auto regelmatig uit te laten voeren door een officiële, erkende merkdealer. Deze is namelijk het best in staat om jouw voertuig volgens de voorschriften te onderhouden. Veel van bovenstaande punten zijn zo automatisch al in orde en geven jou als ondernemer dan geen extra zorgen.

Het is je werkkapitaal, jouw auto. Wees er dus zuinig op en neem geen risico’s die makkelijk voorkomen kunnen worden. Een auto in topconditie, werkt mee aan jouw topconditie als ondernemer, onvoorziene omstandigheden van de natuur daargelaten. En kom je lachend bij elke klant aan en kun je rekenen op jouw bolide, ook in weer en wind.
Met bovenstaande tips blijft jouw zakelijke mobiliteit gewaarborgd als ondernemer.

SEAT
Partner van ZZP Barometer

SEAT streeft naar het produceren van auto’s die de spannende combinatie van superieure techniek en puur rijgenot bieden. Zij zijn al 70 jaar een dynamisch, designgericht merk vol energie. Zij zijn constant op zoek naar hogere niveaus van TECHNOLOGY TO ENJOY en combineren het beste van Spaanse en Duitse techniek. Zij zijn gepassioneerde perfectionisten.

Bekijk alle artikelen van SEAT →

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →