Begin nooit met de ‘Hoe moet ik dat doen’-vraag

De hoe vraag - Arturo Massaro - ZZP Barometer

“Volg je hart, gebruik je hoofd om de plannen uit te werken”

Jij hebt als zzp’er of freelancer nog een paar grote dromen. Wensen die je heel graag wilt realiseren. Ze vragen echter meer inspanning en durf van je dan alle kleine doelen die je al gehaald hebt of nog gaat halen. Daar heb je al veel zelfvertrouwen in en weet je dat elke keer wel gaat lukken.

Maar die grote doelen waar je echt uit de comfortzone voor moet komen, dat vraagt meer van jou. Het zijn die grote uitdagingen die er echt voor zorgen dat jij werkelijk voldoening ervaart. Dat zijn de momenten dat je weet waar je het allemaal voor doet.

Je wilt het dus heel graag, en toch doe je het niet. Hoe komt dat dan?

De ‘Hoe-vraag’

Veel mensen willen hun droom wel waarmaken, maar beginnen met de verkeerde vraag. De eerste vraag die men nagenoeg altijd stelt is namelijk: “Hoe moet ik dat doen? Ik wil het wel, maar hoe?”

Dit is een vraag waardoor jij niet in actie komt. Dat grote doel realiseren is natuurlijk niet makkelijk. En het is heel begrijpelijk dat jij wilt weten ‘hoe’ je dat gaat doen. Maar als jij pas in actie komt als jij weet hoe je het moet doen, weet ik nu al dat jij die grote droom niet gaat waarmaken.

Want de hoe-vraag impliceert dat jij nog niet weet wat je moet doen om je grote wens te realiseren. En als jij niet weet wat je moet doen, kom jij dan echt in actie? Nee, dat doe je dan niet. Je bent te bang voor falen. Je durft niet echt die grote stap te maken.

Wat is dan wel de eerste vraag die jij jezelf moet stellen?

100% commitment

De eerste vraag die jij jezelf moet stellen is: ‘Ben ik bereid om actie te ondernemen? Ga ik er echt 100% voor?’ Als jij je grote droom wilt verwezenlijken begint het absoluut met 100% commitment. Wat betekent dat? Het betekent dat jij ja moet zeggen op de volgende vraag: Ben jij bereid om er dingen voor te doen en ook dingen voor te laten?

Verreweg de meeste mensen willen hun grote droom gisteren gerealiseerd hebben. Of ze willen die gouden trick of tool hebben waardoor het makkelijk is. En ik zeg je het is wel simpel, maar niet makkelijk om je grote droom waar te maken.

Het is simpel omdat het vooral gaat om commitment, discipline en consistent gedrag. Als jij dit toont, ben jij al veel verder dan halverwege.

Het is niet makkelijk omdat je niet alle stappen vooraf kunt zien en er zeker obstakels op je weg komen. En als jij geen 100% commitment hebt, haak jij (te) snel af. Dan zijn de tegenvallers ware bergen om te overwinnen.

Volg je Hart

Durf te voelen wat je hart je verteld. Luister naar je hart, want deze geeft je de weg aan. Door alle drukte en snelheid om ons heen, vergeten we naar ons hart te luisteren en zeggen we vaak achteraf: ’Ik wist het eigenlijk al!’ Durf te vertragen en te luisteren naar je hart zodat je vooraf kunt zeggen dat je het al weet.

Volg je hart, gebruik je hoofd om de plannen uit te werken. Zeg ja tegen je hart en de hoe-vraag wordt later ingevuld.

Arturo Massaro

Arturo Massaro is internationaal trainer, coach en spreker, oprichter van de Dreamschool en auteur van het boek ‘Het realiseren van je ondernemersdoelen.’. In 2001 kreeg hij letterlijk een droom om trainer te worden en zegde hij zijn baan als manager bij een groot energiebedrijf op. Sinds 2002 geeft hij wereldwijd trainingen in Leiderschap, Teambuilding en Communicatie. Vanaf 2015 helpt hij met zijn Dreamschool ondernemers om hun visie, droom en doel te realiseren. In 2017 is hij de winnaar van de publieksprijs bij de Freelancer of the Year Awards. Daarnaast is Arturo schrijver van het boek Experttips voor het realiseren van je ondernemersdoelen.

 

Bekijk alle artikelen van Arturo Massaro →

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →