Profiteer jij al van deze aftrekposten?

Fiscaal voordeel voor zzp’er en ervaren ondernemers

Of je nou net start als zzp’er of al een tijdje bezig bent: er is een flink aantal aftrekposten waar je als ondernemer van kunt profiteren. Door gebruik te maken van deze aftrekposten betaal je minder belasting over het door jou verdiende geld en houd je dus meer over. Wel zo fijn! Wij zetten voor jou op een rijtje wat de aftrekposten zijn waar jij recht op hebt.

Laten we beginnen bij het begin, want voor je überhaupt gebruik kunt maken van een aftrekpost, moet je ondernemer zijn voor de Belastingdienst. Voor sommige aftrekposten moet je daarnaast voldoen aan het urencriterium. Dit houdt in dat je minstens 1.225 uur per jaar moet besteden aan jouw eigen bedrijf. Klinkt veel en dat is ook. Sterker nog, het is meer dan een fulltime baan. Je moet dus echt volledig gefocust zijn op je eigen bedrijf. Voordeel is wel dat je alle uren mag meerekenen, dus ook de tijd die je kwijt bent aan bijvoorbeeld je administratie of kennisdeling.

Goed, van welke aftrekposten kun je als (startend) ondernemer gebruikmaken?

Zelf een factuur opstellen voor gewerkte uren? Download het gratis factuursjabloon

Ben jij net gestart als zzp’er of freelancer en werk jij op urenbasis voor opdrachtgevers? Dan moet jij een factuur sturen voor jouw verleende diensten. Download het gratis sjabloon en zorg ervoor dat je factuur volledig is en voldoet aan de eisen!

Meer info

Startersaftrek

Laten we beginnen met een aftrekpost waar je alleen als startende ondernemer gebruik van mag maken: de startersaftrek. Dit is een vergelijkbare aftrekpost als de zelfstandigenaftrek, maar dan een stuk hoger. Namelijk € 2.123 hoger. Hiervoor kom je in aanmerking als:

 • Je in 1 of meer van de 5 voorgaande kalenderjaren geen ondernemer was
 • Je in die periode niet meer dan 2 keer de zelfstandigenaftrek hebt toegepast

Zelfstandigenaftrek

Laten we dan ook maar direct uitleggen wat de zelfstandigenaftrek is. Dit is een door de overheid vastgesteld bedrag dat je als ondernemer ieder jaar mag aftrekken van jouw belastbare inkomen. In 2017 is dit een bedrag van € 7.280. Let op: jouw behaalde winst mag niet lager zijn dan dit bedrag. Is jouw winst wel lager, dan mag je het overgebleven bedrag uitspreiden over de opvolgende negen jaar. Deze aftrekpost mag je gebruiken als je:

 • Voldoet aan het urencriterium
 • In het begin van het kalenderjaar nog geen 65 jaar was
 • Minimaal 50% van je arbeidstijd bezig bent met je onderneming

Meewerkaftrek

Als jouw fiscale partner meewerkt in je onderneming en hij of zij hiervoor weinig tot geen salaris voor ontvangt, kun je in aanmerking komen voor de meewerkaftrek. Dit kan als:

 • Jouw partner minstens 525 uur voor jouw onderneming werkt
 • Hij of zij minder dan € 5000 betaald krijgt voor die werkzaamheden

Stakingsaftrek

Niet alle ondernemingen redden het helaas. Wil jij, om wat voor reden dan ook, stoppen met jouw bedrijf, dan kun je misschien gebruikmaken van de stakingsaftrek. Je mag deze slechts een keer in je leven gebruiken, dus bedenk wel goed of je dit wilt. Zo ja, dan mag je € 3.630 extra aftrekken van je fiscale winst.

Fiscale oudedagsreserve (FOR)

Omdat je als ondernemer natuurlijk zelf voor je pensioen moet sparen, komt de overheid je ook op dit gebied graag tegemoet. Dit heet fiscale oudedagsreserve, oftewel de FOR. Over het geld dat je opzij zet om te sparen voor later, hoef je geen belasting te betalen als:

 • Je exact 9,8% van je winst hiervoor opzij zet, met een maximum van € 946
 • Je aan het begin van het betreffende kalenderjaar nog geen 65 bent

MKB-winstvrijstelling

Als jij voor de inkomstenbelasting winst maakt uit je onderneming, dan kun je in aanmerking komen voor MKB-winstvrijstelling. Je hoeft dan geen belasting te betalen over 14% van jouw gemaakte winst, na aftrek van alle andere posten. De MKB-winstvrijstelling heeft geen urencriterium en is daarom vrij laagdrempelig.

Investeringsaftrekposten

Als jij niet alleen werkt voor je eigen onderneming, maar ook investeert in bedrijfsmiddelen, dan kun je gebruikmaken van investeringsaftrekposten. Dit betekent dat je in sommige gevallen een deel van je geïnvesteerde bedrag van jouw winst mag aftrekken, bijvoorbeeld:

 • Wanneer je een bedrag investeert tussen de € 301 en € 312.176 in bedrijfsmiddelen, kun je gebruikmaken van kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA).
 • Als je investeert in energiebesparende bedrijfsmiddelen of in duurzame energie kun je gebruikmaken van energie- investeringsaftrek (EIA).
 • Als je minimaal € 500 investeert in de aanschaf van milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen voor ondernemers kun je in aanmerking komen voor milieu–investeringsaftrek (MIA).

Besparen op je bankkosten

Gebruikmaken van verschillende aftrekposten kan je als ondernemer dus flink wat besparen. Dat geldt ook wanneer je kiest voor een zakelijke rekening via Knab. Voor € 5,- krijg je een volledig bankpakket, inclusief ieder jaar 1.000 gratis transacties en een boekhoudkoppeling. Dat is mooi meegenomen!

Knab Zakelijk
Partner van ZZP Barometer

Knab streeft naar een gezonde financiële wereld. In die wereld verkoopt de bank niet alleen producten, maar biedt inzicht in je geldzaken. Zodat jij betere beslissingen over je geld kunt nemen. Knab heeft speciaal voor zzp’ers een voordelige zakelijke rekening ontwikkeld. Alles wat je nodig hebt om je bankzaken goed te regelen, zonder poespas. Voor een vast, laag bedrag per maand. Eindelijk een bank in jouw voordeel. Knab is kennispartner van de ZZP Barometer.

Bekijk alle artikelen van Knab Zakelijk →

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →