Zzp-fietskoeriers zouden eigen maaltijdbezorging moeten starten

Fietskoeriers moeten het heft in eigen hand nemen

De fietskoeriers van Deliveroo hebben er flink de pest in. En eerlijk gezegd, het is inderdaad niet netjes van de restaurantbezorger om met een PostNL-trucje even de personeelskosten te drukken. Maar in plaats van demonstreren en klagen, kunnen de culinaire fietsers ook een voorbeeld nemen aan de gedupeerde PostNL-koeriers.

De gedwongen zzp’ers die voor PostNL werkten, gaven hun voormalige werkgever namelijk een dikke vinger door hun eigen bezorgdienst te starten: Collect & Deliver.

Er duiken steeds meer initiatieven op waarbij freelancers zich niet laten dicteren wat ze moeten doen. Ze wachten niet op Den Haag, ze werken niet met intermediairs die een slaatje uit de zzp’er willen slaan en ze kopen niks bij grote verzekeraars die opeens zogenaamd het beste ‘zzp’-product hebben. Nee, deze zzp’ers doen het zelf.

Krachten bundelen

Zelfstandige journalisten werken samen in decooperatie.org, zelfstandige professionals uit de bouw werken samen in de coöperatie van elitebouw.nl. Andere zelfstandige professionals besloten om zelf een boekhoudprogramma te ontwikkelen – rompslomp.nl – en weer andere slimme zzp’ers bouwden zelf een planningstool – timesnap.eu.

Heft in eigen hand

Ik zit zelf in een clubje met reclame-freelancers. Ook wij staan op het punt om het heft in eigen handen te namen. Door de Haagse perikelen willen veel opdrachtgevers alleen via een netwerkorganisatie of een agent werken met freelancers. Dat snap ik ook wel. Als je als opdrachtgever 18 freelancers inhuurt, zit je niet te wachten op een administratieve jungle van 18 verschillende facturen, 18 verschillende tarieven en 18 verschillende betalingstermijnen. Vandaar dat een adverteerder als Philips samenwerkt met een tussenpartij als Randstad. Maar ja, aan die tussenpersonen zitten ook veel haken en ogen.

Ons freelance-clubje heeft dan ook besloten om zelf een tussenpersoon te worden. We gaan een rechtsvorm opzetten – waarschijnlijk een coöperatie – waarmee we alle bovenstaande zaakjes zelf gaan regelen; met onze eigen regeltjes.

Ieder zijn talent

Een van ons is een kei in administratie en smult daarvan, dus dat neemt zij voor haar rekening. Een ander heeft een enorme mensenkennis, dus hij wordt onze talentencurator: hij gaat de juiste freelancers uit ons netwerk selecteren voor de opdrachtgever. En weer een ander gaat de boer op om de club te promoten en om klussen binnen te halen.

Voor al die werkzaamheden sturen we een factuur naar de opdrachtgever. De opdrachtgever betaalt dus, niet de freelancer door middel van commissie. En verder blijven we blijven allemaal zzp’er, zodat we naast de werkzaamheden ons eigen ding kunnen blijven doen.

Omzet verdubbelen als zzp'er? Download deze gratis videocursus

50 dagen lang hebben wij nieuwe tips, trucs, interviews en succesverhalen die jou inspireren en (nog) succesvol(ler) maken. Onze experts geven jou adviezen die jouw omzet als zzp’er kunnen verdubbelen.

Meer info

Eigen baas

Freelancers zijn eigen baas. Dus we horen ook de baas te zijn over hoe werken, met wie we werken en met welke tools we werken. Laten we daarom vaker zelf aan de touwtjes gaan trekken. Dat zouden meer zzp’ers moeten doen.

Pascal Boogaert

Pascal Boogaert is als zelfstandig creatief werkzaam in marketing en communicatie. Hij heeft twee boeken geschreven, waaronder ‘Vogelvrij’. In dit boek – www.vogelvrijboek.nl – zijn de wijze levenslessen van meer dan 50 zelfstandigen verzameld. Daardoor is het boek een onmisbare vriend voor iedereen die als zelfstandige werkt (of wil werken) in marketing en communicatie. Pascal is tevens voorzitter van The Freeforce; een collectief van meer dan 150 freelancers.

Bekijk alle artikelen van Pascal Boogaert →
Coolblue - ZZP Barometer

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →