Zzp-wet DBA in 2020 vervangen

Avatar foto Nieuwsfeiten
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
ZZP Barometer | Wet DBA vervangen

Minister Koolmees schrijft brief over plan om de Wet DBA te vervangen

In een brief die minister Koolmees naar de kamer heeft gestuurd, komt naar voren dat het kabinet de Wet DBA begin 2020 wil vervangen. Hij schrijft dat ze met de Wet DBA rust en duidelijkheid wilden brengen voor zzp’ers, maar bevestigt dat dit niet is gelukt en dat het vooral voor onzekerheid heeft gezorgd. De aankondiging van Rutte om aan de slag te gaan met de omstreden wet, heeft hiermee een vervolg gekregen.

Koolmees schrijft dat het kabinet maatregelen gaat treffen om daarmee de verschillen tussen vaste en flexcontracten te verkleinen. Een ander streven is om flexibele contracten beter aan te laten sluiten bij de aard van de werkzaamheden. Ook wordt schijnzelfstandigheid aan de onderkant van de arbeidsmarkt aangepakt.

Webmodule

Om duidelijkheid te scheppen over de arbeidsrelatie tussen opdrachtgever en opdrachtnemer, zal er een webmodule worden ontwikkeld waarin de arbeidsrelatie kan worden ingevuld. In de opdrachtgeversverklaring zal het gezagscriterium zo veel mogelijk worden verduidelijkt. Dit moet ervoor zorgen dat de opdrachtgever op papier heeft wat de relatie is tussen hem en de zzp’er. Op die manier kunnen ze niet optreden als verkapte werkgever en bovendien zorgt het voor extra zekerheid.

De maatregelen zullen grotendeels, zo blijkt uit de brief, uiterlijk 1 januari 2020 in werking treden.

Avatar foto
ZZP Barometer

ZZP Barometer is de informatiebron voor jou als zzp’er, opdrachtgever of intermediair met het laatste zzp nieuws, onderzoek en de beste tips.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →

Aanbevolen

Rutte III aan de slag met Wet DBA - Staffing Group
Rutte III aan de slag met Wet DBA
Opdrachten & tarieven
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bemiddelaars en marge | Wet-DBA-debat
De Wet DBA wankelt
Goed opdrachtgeverschap
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares

Populaire artikelen

Op de hoogte blijven?

Ontvang iedere week de laatste feiten, cijfers, expertartikelen en downloads – speciaal voor jou geselecteerd door ZZP Barometer:

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →

Recent onderzoek

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé 
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bekijk alle onderzoeken →