Koolmees heeft ambitieuze plannen voor het zzp-pensioen

ZZP Barometer | nieuw pensioenstelsel

Wat betekent het nieuwe pensioenstelsel voor zzp’ers?

Dit jaar werd bekend dat het pensioenstelsel zoals we dat nu kennen flink gaat veranderen. Het is de bedoeling dat het nieuwe stelsel zzp’ers meer keuzevrijheid geeft: zzp’ers zouden zich makkelijker moeten kunnen aansluiten bij het nieuwe pensioenstelsel. Ook is er een mogelijkheid tot meer overzicht in de pensioenpotjes.

Pensioen in een keer opnemen

Om ervoor te zorgen dat de komende generaties nog steeds kunnen genieten van een goed pensioen, zijn er veranderingen nodig volgens Koolmees. Er komt namelijk steeds minder draagvlak. Bovendien werd laatst bekend dat er in de grote steden steeds meer zzp’ers komen. Uit de brief van Koolmees aan de Tweede Kamer blijkt dat het kabinet de mogelijkheid onderzoekt om bij het bereiken van de pensioenleeftijd een deel van het opgebouwde pensioen in een keer op te nemen. Daarvoor roept hij de SER op om “snel tot een advies te komen over de vernieuwing van het pensioenstelsel”.

Zzp’er verplicht deelnemen

De NVOG (Nederlandse Vereniging van Organisaties en Gepensioneerden) en KNGV (Nederlandse Verenigingen van Gepensioneerden) vinden dat er te weinig premie wordt betaald voor pensioenen. Zij willen dan ook meepraten over nieuwe pensioenregels en vinden dat zzp’ers verplicht moeten worden om deel te nemen aan de pensioenregeling. Zoals het er nu naar uitziet, zal dit niet snel gaan gebeuren. Het plan is wel om het zzp’ers zo makkelijk mogelijk te maken om in te stappen als ze dit willen.

Er is enkele haast geboden met het akkoord over het nieuwe stelsel. Begin 2018 moet er al overeenstemming met sociale partners gekregen zijn over de hoofdlijnen van het nieuwe pensioenstelsel. Als dit lukt, kan in 2020 het wetgevingsproces worden afgerond.

Avatar foto
ZZP Barometer

ZZP Barometer is de informatiebron voor jou als zzp’er, opdrachtgever of intermediair met het laatste zzp nieuws, onderzoek en de beste tips.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →

Op de hoogte blijven?

Ontvang iedere week de laatste feiten, cijfers, expertartikelen en downloads – speciaal voor jou geselecteerd door ZZP Barometer:

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →