Kabinet moet zzp’er zelf bij vormgeving nieuwe regels betrekken

Avatar foto Nieuwsfeiten
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
ZZP Barometer | Nieuwsfeiten

Zzp-organisaties vinden dat er beter geluisterd moet worden naar zzp’er zelf

Zoals afgelopen week bekend werd, heeft minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid de plannen voor de nieuwe regelgeving voor het pensioenstelsel globaal bekendgemaakt in een brief aan de Tweede Kamer. Uit die brief blijkt dat Koolmees niet de intentie heeft om de zzp’er verplicht deel te laten nemen aan het nieuwe pensioenstelsel. Dat is ook verstandig, want uit eerder onderzoek bleek dat zzp’ers hier over het algemeen tegen zijn. Toch zijn er verschillende zzp-organisaties die nog niet tevreden zijn met de gang van zaken.

Zzp-organisaties Platform Zelfstandige Ondernemers, Stichting ZZP Nederland en Zelfstandigen Bouw vinden het niet verstandig van het kabinet om hun plannen uit te werken zonder de expertise van de zzp’er zelf erbij te betrekken. Zij willen inspraak in de nieuwe plannen die er over ze gemaakt worden. Volgens hen wordt er amper naar de zzp’ers zelf geluisterd.

Nieuwe oplossingen

Charles Verhoef, de voorzitter van Zelfstandigen Bouw zegt hierover: “Alles wordt nu bekeken vanuit wat we in het verleden hebben opgebouwd, maar we moeten kijken naar nieuwe oplossingen”. Volgens hem is het erbij betrekken van de zzp’er zelf een goede oplossing. Zo kun je ervoor zorgen dat er nieuwe oplossingen kunnen worden gevonden. Ook Denis Maessen, de voorzitter van PZO, geeft aan dat zzp’ers betrokken moeten worden bij het vraagstuk over de arbeidsmarkt dat nu op tafel ligt. Hij zegt hierover: “Er moet niet langer over ons worden gesproken, maar met ons”. Maarten Post, voorzitter van ZZP Nederland, is het roerend met Maessen eens: “Er wordt te veel óver, maar te weinig mét de zzp’er gepraat”.

Haast geboden

Volgens Dennis Wiersma, VVD-kamerlid, is het zaak om snel om de tafel te gaan zitten: hij benadrukt dat 2020 veel te laat is om de plannen rond te hebben. Zzp’ers waarvan vaststaat dat zij echt als zodanig werken, verdienen het om eerder zekerheid te hebben.

Afgelopen zomer mochten verschillende zzp-organisaties hun mening geven aan de SER-commissie met betrekking tot het zzp-pensioen. Er werd echter niets met hun ideeën gedaan. Mocht het zover komen dat er gepraat gaat worden met de zzp’er, is het dus nog maar de vraag of er ook daadwerkelijk iets met het advies vanuit de praktijk gedaan zal worden.

Avatar foto
ZZP Barometer

ZZP Barometer is de informatiebron voor jou als zzp’er, opdrachtgever of intermediair met het laatste zzp nieuws, onderzoek en de beste tips.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →

Aanbevolen

ZZP Barometer | Wet DBA vervangen
Zzp-wet DBA in 2020 vervangen
Nieuwsfeiten
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Rutte III aan de slag met Wet DBA - Staffing Group
Rutte III aan de slag met Wet DBA
Opdrachten & tarieven
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares

Populaire artikelen

Op de hoogte blijven?

Ontvang iedere week de laatste feiten, cijfers, expertartikelen en downloads – speciaal voor jou geselecteerd door ZZP Barometer:

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →

Recent onderzoek

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé 
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bekijk alle onderzoeken →