Voorspellingen van onze experts voor 2018

ZZP Barometer | Voorspellingen 2018

“Revanche van de zzp’er: macht zal steeds meer bij de zelfstandig professional komen te liggen”

Er zijn veel ontwikkelingen op het gebied van de zzp’er. Het eind van het jaar is altijd een mooi moment om het afgelopen jaar te evalueren, maar vooral ook om vooruit te kijken. Onze experts hebben vertrouwen in het komende jaar voor de zzp’er: het algemene beeld is dat de zzp’er zich zal ontwikkelen en zijn toegevoegde waarde nog meer zal gaan bewijzen in het nieuwe jaar. Het zal, meer dan ooit, het jaar van de zzp’er worden!

Dit is wat onze experts voorspellen voor 2018:

Zzp’er steeds meer echte ondernemer

Petra Fehring, oprichtster van de Academie voor Virtueel Professionals, denkt dat zzp’ers meer en meer als echte ondernemers worden gezien, doordat zij trouw blijven aan hun eigen expertise en met andere experts samenwerken. Daardoor krijgen ze steeds meer en lucratievere opdrachten of bouwen aan een eigen merk in de markt. Zo kunnen ook zzp’ers echt groeien met hun bedrijf.

Weet waar je het verschil maakt

Arturo Massaro, oprichter van de Dreamschool, voorziet twee dingen voor 2018. Freelancers moeten veel meer gaan samenwerken om grotere klanten binnen te halen. Dus geen concurrent meer zijn van een andere zzp’er, maar veel meer een concullega. Dat betekent dat je wel in je vakgebied kan blijven, maar een extra expertise kan inhuren via een collega. Voorbeeld: Trainer in Leiderschap gaat voor een grotere klant samenwerken met een trainer sales. Dus zoek vooral aanvullingen binnen je eigen vakgebied, waar je zelf (nog) niet de echte expertise in hebt.

Ook wordt het in 2018 steeds belangrijker dat je niet alleen weet wat de toegevoegde waarde is van je bedrijf, maar vooral weet: wie ben ik? Waar sta ik voor? Wat zijn mijn eigen waarden als mens? De klant wil steeds meer weten waarom jij doet wat je doet. Waar ga jij als mens het grote verschil maken met de grote bureaus die ook inschrijven op de opdrachten? Hoe persoonlijk kan jij het allemaal maken?

Zzp’er gaat hard terugslaan

Niels Huismans, business developer bij FastFlex, voorspelde al eerder de revanche van de intermediair en van de inhurende organisatie die wel echt aandacht, tijd en energie in talent had gestoken. 2018 gaat meer dan ooit het jaar van de professional worden. Ondanks dat veel zzp’ers de afgelopen jaren de negatieve gevolgen gevoeld hebben van het ‘DBA-monster’, verwacht ik dat zij hard gaan terugslaan. Organisaties hebben moeite om talent aan te trekken. Ze zullen de kennis, kunde en expertise die de groep zelfstandig professionals met zich meebrengt heel hard nodig gaan hebben. De macht zal meer en meer bij de zelfstandig professional komen te liggen. Zeker als we kijken naar de specialistische functies. De organisaties die het afgelopen jaar de zzp’er aan de zijlijn hebben laten staan, zullen dit gaan merken. De zzp’er zal (hopelijk) niet meer met zich laten sollen. Want de meerwaarde van deze groep professionals staat als een paal boven water!

Bitcoin komend jaar belangrijk in zzp-markt

Volgens Jeroen Sakkers, directeur van Victor Mundi, zal de bitcointechnologie komend jaar succesvol en op grote schaal toegepast worden op de zzp-markt. Initiatieven als TimeCoin en XBTFreelancer bestaan nu al, maar dat zijn vooralsnog marginale initiatieven. Gerenommeerde marktplaatsen als Fiverr, Freelancer.com en UpWork zullen de bitcointechnologie omarmen en er zal zelfs een heuse zzp-munt worden geïntroduceerd, is mijn verwachting. Kortom: je zult jouw tijd komend jaar in kunnen wisselen voor bitcoin(gerelateerde) munten. Daarnaast zal het aantal zzp’ers onverminderd blijven stijgen: in Nederland (nu bijna 1,2 miljoen), in Europa (nu 94 miljoen) en wereldwijd (nu honderden miljoenen). Het zou zomaar eens kunnen dat we komend jaar door de grens van honderd miljoen freelancers, interim professionals en zzp’ers zullen gaan in Europa. En dat is wat ons betreft een groot feest waard!

ZZP Barometer
ZZP Barometer

ZZP Barometer is de informatiebron voor jou als zzp’er, opdrachtgever of intermediair met het laatste zzp nieuws, onderzoek en de beste tips.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →
SEAT- ZZP Barometer

Op de hoogte blijven?

Ontvang iedere week de laatste feiten, cijfers, expertartikelen en downloads – speciaal voor jou geselecteerd door ZZP Barometer:

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, overeenkomsten, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →