“Zorg voor rust in je hoofd met overzichtelijke financiën”

interview Knab

Interview met Annika de Best van De Best, Virtueel Assistent

Als zzp’er wil jij jouw financiën graag zo goed mogelijk geregeld hebben. Spaar je wel (genoeg)? Plan je voldoende vooruit? Om te kijken hoe succesvolle ondernemers dit doen, interviewen wij maandelijks een van onze leden. Deze maand: Annika van De Best, Virtueel Assistent. Wij vroegen haar hoe zij haar zaken op het gebied van financiën als zzp’er heeft geregeld. Het interview wordt mede mogelijk gemaakt door zzp-bank Knab, themapartner van ZZP Barometer.

Vertel: wat doe je precies, en voor wie?
Ik ben Virtueel Assistent en ondersteun met mijn bedrijf andere zelfstandig ondernemers. Dit doe ik door ze werk uit handen te nemen, zodat zij zich kunnen richten op hun core business. Omdat ik zelf ook zelfstandig ondernemer ben, weet ik precies waar zij mee te maken hebben. Ik help met (online) marketing, dagelijks/ projectmanagement, sales, communicatie en statistieken.

Je hebt jouw zakelijke financiën ondergebracht bij Knab. Waarom heb jij voor deze online bank gekozen?
Als Virtueel Assistent ben ik gewend om vanuit mijn eigen kantoor voor klanten te werken en niet bij de klanten op kantoor. Ik werk dus online en via de cloud. Knab is ook een online bank, waardoor de kosten lager zijn dan bij andere banken. Bovendien heb ik als zzp’er niet alle extra functies en services nodig welke andere banken wel aanbieden, maar die vooral voor grote bedrijven nuttig zijn. Als zzp’er zijn functies als rekeningnummer, wereldpas, creditcard, Ideal en boekhoudkoppeling voldoende om te kunnen bankieren.

Hoe belangrijk is het voor jou om als zzp’er een reserve achter de hand te hebben?
Het is zeker belangrijk. Je bedenkt een verdienmodel, maar je loopt te allen tijden risico om klanten te verliezen. Het is daarom belangrijk dat je dit kan opvangen als dat een keer gebeurt.

Hoe zorg jij ervoor dat je als zzp’er genoeg financiële reserve hebt?
Ik probeer altijd voor voldoende klanten te zorgen. Verder ben ik bezig met sparen en, wanneer het nodig is, is er de mogelijkheid om de reserves eventueel aan te vullen met een verzekering.

Heb jij voor jouw bedrijf bepaalde financiële doelen opgesteld?
Ik weet wat ik minimaal per maand wil verdienen om de lasten te dragen, zowel zakelijk als privé. Daar is mijn verdienmodel dan ook op gebaseerd. Alles wat ik meer verdien kan ik sparen of investeren.

Hoezeer ben jij als zzp’er al bezig met jouw inkomen en financiën in de toekomst? En hoe breng jij deze voor jezelf in kaart?
Zowel mijn partner als ik zijn hier altijd mee bezig. Wij weten precies wat er zowel zakelijk als privé binnenkomt en uitgaat. Wij weten dus wat we nu verdienen en overhouden en hoe dit er in de toekomst, bijvoorbeeld als we met pensioen gaan, uit zal zien. We weten dus wat we nodig hebben. Hoe we dit in kaart brengen? Zakelijk werken we met het boekhoudsysteem MoneyMonk, waarbij je de bankmutaties gemakkelijk van Knab naar het boekhoudprogramma kan overzetten. Privé wordt alles bijgehouden in meerdere Excelsheets. Ik denk dat wij hier meer mee bezig zijn dan de gemiddelde Nederlander, maar het geeft een fijn gevoel om te weten welke kosten je maandelijks en jaarlijks hebt en wat je overhoudt.

Tot slot, heb jij nog een ultieme tip voor jouw collega-zzp’ers op het gebied van financiën?
Ik denk dat niet iedereen zo bedreven is in de financiën zoals mijn partner en ik. Het geeft een hoop rust in je hoofd als je precies weet hoe je er elke dag voor staat. Dus mijn tip als je er moeite mee hebt maar wel het overzicht wilt hebben: besteed het uit aan een specialist!

ZZP Barometer
ZZP Barometer

ZZP Barometer is de informatiebron voor jou als zzp’er, opdrachtgever of intermediair met het laatste zzp nieuws, onderzoek en de beste tips.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →
Apppwiki - ZZP Barometer

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, overeenkomsten, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →