Beste plekken om te werken als ‘Digital Nomad’

ZZP Barometer | Digital Nomad

Waar werk je het prettigst aan je onderneming?

Als zelfstandig ondernemer ben je niet gebonden aan een vaste werkplek. Veel ondernemers kunnen overal werken, als er maar wifi is. Als je zo vrij bent om je werkplek te kiezen, wat zou dan de beste keuze zijn? Waar kan jij perfect op afstand werken aan jouw onderneming? Oftewel: wat is de ideale bestemming voor de digital nomad?

Om dat te onderzoeken, heeft HomeToGo een aantal criteria opgesteld die een stad tot goede werkplek maken voor een ondernemer. Deze criteria zijn: bezienswaardigheden, kosten van levensonderhoud, gastvrijheid, diversiteit en ten slotte co-working. Alle steden in het onderzoek worden gescoord van 0 tot 5 op deze categorieën. De totale score geeft de plek in de lijst van beste bestemmingen om op afstand in te werken.

Nederland

Natuurlijk komt onze hoofdstad ook in de lijst voor: Amsterdam neemt plek 23 (van de 25) in. Niet zo’n beste score dus. De bezienswaardigheden in Amsterdam krijgen dan wel een relatief hoge score, maar volgens het onderzoek zijn de kosten voor levensonderhoud erg hoog, zijn wij niet erg gastvrij en is er bovendien weinig sprake van diversiteit. Als je de meeste bezienswaardigheden in Amsterdam al hebt bezocht, kun je dus maar beter maken dat je wegkomt.

Beste bestemming

Uit het onderzoek van HomeToGo komt het Indonesische eiland Bali met vlag en wimpel als beste bestemming uit de bus voor digital nomads. Met name de kosten van het levensonderhoud zorgen voor deze hoge score: Bali krijgt hiervoor de maximale 5 punten toegekend. Onderaan, op nummer 25, staat Stockholm. De twee voornaamste oorzaken van deze lage positie zijn de hoge kosten van het levensonderhoud en de afwezigheid van gastvrijheid volgens het onderzoek.

Internetverbinding

Mocht je dus plannen hebben om een tijdje op afstand te gaan werken of ben je nu op een idee gekomen, dan kun je het beste het vliegtuig naar Azië pakken. Een co-werkplek kost ongeveer niets (gemiddeld €76,- per maand), dus neem je laptop mee en breng jouw onderneming vanaf een tropische locatie naar een hoger niveau dankzij nieuwe inspiratie. Het enige dat HomeToGo niet in de beoordeling lijkt te hebben meegenomen, is een goede wifiverbinding. Let daar dus nog wel even op bij het uitzoeken van jouw nieuwe tropische werkplek.

ZZP Barometer

ZZP Barometer is de informatiebron voor jou als zzp’er, opdrachtgever of intermediair met het laatste zzp nieuws, onderzoek en de beste tips.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →
Apppwiki - ZZP Barometer

Op de hoogte blijven?

Ontvang iedere week de laatste feiten, cijfers, expertartikelen en downloads – speciaal voor jou geselecteerd door ZZP Barometer:

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →